Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza energiei ar putea fi urmată de o criză majoră în agricultură: Directorul ANM vorbește despre o secetă puternică

RFI
schimbari climatice seceta

La acest moment jumătatea estică a țării este afectată de secetă pedologică moderată și puternică, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3. Seceta din ultimele luni riscă să afecteze grav producția agricolă din 2022.

"Vorbim deja de șase luni din anul agricol 2021-2022 după o toamnă secetoasă și două luni din iarna 2021-2022 de asemenea cu cantități deficitare. Vorbim de o lună ianuarie cu o cantitate medie de numai 24,9 litri pe metrul pătrat față de o normă de 33,6 litri pe metru pătrat, iar pentru februarie de la 1 februarie și până în prezent numai 11,6 litri pe metru pătrat față de o normă de 31,6 litri pe metru pătrat în condițiile în care luna februarie este cea mai secetoasă lună a anului", a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.

"La acest moment jumătatea estică a țării este afectată de secetă pedologică moderată și puternică dar chiar și în partea de vest a Banatului, a Crișanei și chiar și în vestul Transilvaniei avem zone și areale unde deja seceta pedologică este moderată"

"Luând în considerare cantitățile semnificativ reduse, în cele șase luni așa cum arată informațiile, cel puțin până la jumătatea lunii martie caracterul deficitar în continuare al regimului de precipitații cu siguranță va impune măsuri specifice și pentru culturile înființate în toamnă, dar și pentru declanșarea campaniei de primăvară, pentru că rezerva de apă este un element definitoriu", a mai spus Elena Mateescu.

Directorul ANM a oferit explicații, la Antena 3, despre una dintre cele mai calduroase ierni din istoria României.

"Cu siguranță va fi în top 10 cele mai călduroase ierni. Pentru că și luna Decembrie, Ianuarie și iată și Februarie, au înregistrat, la nivelul regimului de temperaturi medii lunare, valori și abateri termice pozitive mai mari de 1,9 - 2,2 grade, iată pentru luna Februarie, până în prezent", a declarat Elena Mateescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.