Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciucă cheamă reprezentanții asociațiilor de părinți și de elevi la Palatul Victoriei / Apel către profesori: 'Nu putem să blocăm anul școlar'

Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă urmează să aibă, de la ora 11, consultări cu reprezentanții asociațiilor de părinți și de elevi la Palatul Victoriei, conform agendei oficiale.

Surse din Guvern susțin că Ciolacu și Ciucă se vor vedea după-amiază și cu sindicaliștii din Educație, după întâlnirea cu comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn.

„Ne vedem întâi cu părinții și elevii si după cu profesorii”, a spus astăzi premierul care vrea să știe care este poziția părinților și ce recomandări au.

Premierul a spus că le-a comunicat sindicatelor tot ce poate face Guvernul în acest moment „pentru este vorba de un întreg proces”.

Întrebat dacă se amână rotativa, în condițiile în care nu se rezolvă problema din educație, premierul a spus: „E posibil, eu sper să nu”.

„În principiu nu aș amâna rocada pentru că sper foarte mult să rezolvăm problema profesorilor. Ei au un argument pe care îl invocă, și anume că nu au încredere”, a adăugat premierul.

Întrebat când intră în avizare proiectul care încheie Anexa 8, premierul a dat asigurări că săptămâna aceasta este gata.

Premierul cere oprirea grevei

Premierul a mai spus că a făcut tot ce a putut pentru ca învățământul să primească mai mulți bani.

„E greu să venim după atâția ani cu o soluție și să rezolvăm totul într-un moment. Nu putem să rezolvăm cu o formulă o problemă care trenează de ani”, a spus premierul Ciucă, care a făcut un nou apel la profesori - „Nu putem să blocăm anul școlar”.

Premierul Ciucă a transmis că a înțeles problema personalului nedidactic, ale profesorilor debutanți. „Rezolvăm”, a dat asigurări Ciucă.

Cât despre celelalte cerințe ale sindicatelor, premierul a precizat că „sunt foarte greu de îndeplinit”.

El a completat că nu ar fi „nici onest, nici corect, nici principial” să predea un mandat care să aibă probleme.

„Nu ar fi nici onest, nici corect, nici principial să predau un mandat care să aibă probleme, să aibă... Oricum sunt probleme, orice asumare de mandat presupune de la sine şi asumarea problemelor. Nimeni nu ne dă o situaţie rezolvată şi să o guvernăm. Venim la guvernare ca să rezolvăm problemele. Dar, încă o dată, o astfel de chestiune n-aş putea să o fac, pentru că nu mi se pare, cum spuneam, nici principial şi nici onest şi este o chestiune care are continuitate într-o coaliţie care şi-a asumat guvernarea într-o situaţie deosebit de dificilă pentru ţara noastră”, a spus Ciucă.

*

Fără a avea o nouă rundă de negocieri cu sindicatele, Nicolae Ciucă a cerut luni seară profesorilor să renunțe la greva generală și să revină la ore, invocând faptul că se apropie Evaluarea Națională și admiterea la liceu.

„Fac apel la cadrele didactice și la întreg personalul din educație să revină la catedră, mai ales în această perioadă extrem de importantă pentru elevi, în care au nevoie de susținerea și încurajarea noastră”, a transmis premierul pe Facebook, la scurt timp după ce Parlamentul a adoptat legile educației.

Acesta a menționat că Guvernul lucrează la noua lege a salarizării, pentru care există un calendar și a subliniat încă o dată disponibilitatea pentru dialog.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.