Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza politică din Germania este explicată în mai mulţi termeni cheie

naftemporiki.gr
germania alegeri

Inedita criză politică prin care trece Germania în urma eşecului cancelarului Angela Merkel de a forma o nouă coaliţie guvernamentală poate fi explicată şi prin câteva concepte enunţate miercuri într-un articol publicat de ediţia electronică a cotidianului El Pais. Jamaica - O fotografie modificată cu Merkel având părul aranjat în şuviţe în stil jamaican este larg distribuită de presa germană, într-o aluzie ironică la aşa-numita coaliţie Jamaica, ţară al cărei drapel cuprinde culorile partidelor ce au încercat în zadar formarea acestei alianţe politice, negrul reprezentând conservatorii, galbenul liberalii şi verdele ecologiştii, conform Agerpres.

Groko - Contracţie a expresiei 'marea coaliţe' (Grosse Koalition). Odată eşuată tentativa de formare a coaliţiei Jamaica, aritmetica electorală arată că singura posibilitate de constituire a unei majorităţi rămâne o reeditare a actualei 'mari coaliţii' formate din conservatori şi social-democraţi. Dar aceştia din urmă au obţinut la scrutinul din 24 septembrie cel mai slab rezultat din perioada postbelică, astfel că au decis să intre în opoziţie. Totuşi, presa germană scrie despre presiunile tot mai mari cărora este supus liderul social-democrat, Martin Schulz, de a accepta să intre din nou la guvernare pentru a nu se ajunge la alegeri anticipate sau la formarea unui guvern conservator minoritar.

Stabilitate - Este unul dintre cuvintele repetate cel mai mult în zilele în care tratativele privind eterogena coaliţie Jamaica păreau că se vor concretiza, fiind unanim recunoscut faptul că un eşec al acestora ar însemna intrarea într-o perioadă de instabilitate fără precedent pentru o ţară ca Germania.

Soli (Solidaritätszuschlag - taxa de solidaritate) - Este numele impozitului pe care cetăţenii germani îl plătesc de la reunificarea din anul 1990 pentru a ajuta economia din landurile fostei RDG. Însă mulţi germani spun că s-au săturat să plătească această taxă, iar liberalii formaţiunii FDP au cerut eliminarea ei, subiect devenit astfel un punct importat de fricţiune la tratativele pentru formarea unei noi coaliţii.

Cămăşi curate - Este ceea ce i-a lipsit vicepreşedintelui FDP, Wolfgang Kubiki, vineri, când a aflat că discuţiile se vor prelungi şi în weekend. El a mărturisit atunci că i-a cerut soţiei sale să vină la Berlin să-i aducă mai multe cămăşi. Acest detaliu a devenit sugestiv pentru caracterul extenuant al unor negocieri care nu au dus nicăieri.

Merkeldämmerung (Amurgul lui Merkel) - Analiştii şi articolele din presă abundă în pronosticuri despre sfârşitul erei Angela Merkel după cei 12 ani cât ea a condus executivul de la Berlin în trei mandate consecutive. Totuşi, sondajele arată că actuala şefă a guvernului încă se bucură de un sprijin popular substanţial pentru un al patrulea mandat. Însă o întrebare pusă tot mai mult după eşecul negocierilor este dacă o eventuală renunţare a ei ar putea fi o monedă de schimb pentru deblocarea negocierilor.

Reunificare familială - Primirea în Germania a familiilor migranţilor care au obţinut drept de azil în această ţară este una dintre subiectele controversate care au condus la eşecul negocierilor.

După ce Germania a primit în ultimii doi ani circa 1,3 milioane de migranţi, posibilitatea ca aceştia să-şi aducă şi familiile, adesea foarte numeroase, a determinat presa să scrie despre o invazie. Unele studii au sugerat că anul viitor circa 50.000 de familii ale migranţilor vor putea veni în Germania în baza dreptului la reunificare familială.

Un moratoriu valabil până în martie 2018 prevede că migranţii care au primit doar 'protecţie subsidiară' (o formă de azil cu mai puţine drepturi) nu îşi vor putea aduce familiile în Germania. Liberalii şi conservatorii cer prelungirea acestui moratoriu, încercând astfel să mai scadă din popularitatea extremei-drepte, care în urma scrutinului din septembrie a intrat pentru prima dată în Bundestag, pe fondul nemulţumirii unor cetăţeni germani faţă de politica uşilor deschise pentru refugiaţi promovată de Angela Merkel. Dar Verzii se opun prelungirii moratoriului, ei considerând că toţi refugiaţii trebuie să beneficieze de dreptul de a fi alături de familiile lor în Germania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.