Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surpriza din Suedia: Cum a fost dezamorsată prima criza politică de după 56 de ani de linişte

Se vorbeşte despre ele de aproape o lună însă cu doar trei zile înainte de termenul limită pentru anunţarea lor oficială, alegerile anticipate suedeze au fost anulate printr-o înţelegere parlamentară. Aceasta a dezamorsat complet criza politică din ţara scandinavă.

Din exterior este văzut ca o victorie împotriva populismului politic. În interior există însă voci care îl prezintă ca pe o înfrângere a democraţiei, scrie rfi.ro.

Acordul semnat recent de şase din cele opt partide parlamentare suedeze a reuşit să surprindă pe foarte mulţi. Scopul său declarat este stingerea crizei politice, prima din Suedia după de 56 de ani de linişte.

Înţelegerea se doreşte să dureze până în 2022, adică timp de două mandate în care toate partidele semnatare se angajează să colaboreze pentru  binele ţării şi împotriva extremismului. Iar prima sa consecinţă este că alegerile anticipate care ar fi trebuit să aibă loc în luna martie nu îşi mai au rostul. Pe 3 decembrie, ele fuseseră anunţate ca foarte probabile de prim-ministrul Stefan Löfven, după ce proiectul de buget propus de Partidul Social Democrat, câştigătorul ultimelor alegeri, căzuse la votul parlamentar.

Iată şi cele mai importante puncte ale noului acord:

- Prim-minstrul va fi candidatul care va avea cea mai mare susţinere în Parlament
- O minoritate parlamentară va putea să impună un buget. Asta deoarece restul partidelor semnatare ale înţelegerii se vor abţine de la vot în momentul în care bugetul va ajunge în Parlament. În schimb, toate partidele din noua coaliţie vor colabora şi vor avea discuţii aprofundate în trei domenii: energie, apărare şi pensii.

Cât despre taxe, care sunt probabil cea mai mare sursă de oxigen a economiei suedeze, se pare că impozitul pe venitul salariaţilor nu va putea fi crescut cel puţin până în toamna lui 2015. În schimb, nu se prevede nicio restricţie pentru o eventuală creştere a nivelului taxelor plătite de angajatori ori a TVA-ului.

Mulţi comentatori spun că acordul este de fapt o încercare disperată pentru blocarea influenţei la guvernare a Sverigedemokraterna partidul de extrema dreaptă, aflat într-o creştere uriaţă de popularitate şi deţinător a aproape 13% din fotoliile din Parlament. În textul acordului se specifică şi că dacă unul din partidele semnatare va încerca să facă o alianţă cu formaţiunea populistă, întreaga înţelegere va cădea.

Celălalt partid parlamentar care nu face parte din înţelegere este Vänsterpartiet (Partidul de stânga, fostul Partid Comunist) care este în continuare văzut ca destul de puţin frecventabil. Cu toate astea, preşedintele său a anunţat că e de acord cu ea şi că îşi doreşte ca bugetul stângii să treacă.

În acelaşi timp, există relativ numeroşi politicieni de dreapta membri ai partidelor semnatare care nu sunt de acord cu înţelegerea.  Prima obiecţie adusă de ei este aceea că semnarea acestei înţelegeri va fi greu de explicat alegătorilor care îi votează tocmai pentru că nu au nicio simpatie pentru stânga. Iar un alegător nemulţumit poate însemna un vot în minus pentru dreapta şi unul în plus pentru extrema dreaptă.

Apoi, se spune insistent că o colaborare  a atât de multor partide parlamentare este profund nedemocratică și absolut de neimaginat în orice altă țară europeană.  Ea face ca în următorii 8 ani, teoretic, să nu mai poată exista nicio opoziție reală la vreo lege pe care coaliția ar vrea să o promulge.

O altă temere enunțată, de data asta de un important membru al partidului ecologist, este aceea că Suedia se pregătește de un sistem politic de consens național, asemănător celui din China.

Cât despre Sverigedemokraterna, partidul populist de care toate celelalte formațiuni politice se tem, acesta nu a avut încă nicio reacție oficială, însă un important reprezentant al său și-a exprimat convingerea că popularitatea formațiunii va crește, întrucât suedezii sunt sătui de  "politica de tip joacă la groapa cu nisip".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.