Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza politică fără precedent a luat sfârșit în Peru. Preşedintele Vizcarra a numit un nou executiv

peru

Preşedintele peruan, Martin Vizcarra, a numit joi un nou guvern, cu nouă miniştri noi, printre care un disident al opoziţiei fujimoriste, la trei zile după ce a dizolvat parlamentul şi a convocat alegeri legislative anticipate, notează AFP preluat de agerpres.

Noul guvern numără 19 miniştri, dintre care opt femei.

Gustavo Meza Cuadra, un diplomat de carieră şi fost ambasador la ONU, a fost numit ministru de externe. Francesco Petrozzi, un solist de operă ales deputat în 2016 sub culorile opoziţiei fujimoriste înainte de a rupe legăturile cu aceasta, a primit portofoliul Culturii.

Luni seară, şeful statului a pronunţat dizolvarea parlamentului, controlat de opoziţia fujimoristă, şi a convocat alegeri legislative anticipate la 26 ianuarie. Parlamentarii au ripostat votând, cu o majoritate de 86 de voturi din totalul de 130, suspendarea lui pentru un an şi înlocuirea cu vicepreşedinta Mercedes Araoz.

Aceasta din urmă a demisionat între timp şi a renunţat la postul de preşedinte interimar încredinţat de parlament. Preşedintele Vizcarra, foarte popular în rândul peruanilor din cauza luptei sale împotriva corupţiei, a primit sprijinul responsabililor militari, guvernatorilor şi primarilor.

Primă forţa politică după alegerile din 2016, opoziţia fujimoristă este în pierdere de viteză şi ar putea deveni minoritară după alegerile din ianuarie.

Keiko Fujimori, 44 de ani, fiica fostului preşedinte Alberto Fujimori (1990-2000), se află în arest preventiv de 11 luni în cadrul uriaşului scandal Odebrecht - de la numele unui gigant brazilian din domeniul construcţiilor - care zguduie clasa politică latino-americană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.