Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză politică în Bulgaria: Președintele Radev a înmânat formațiunii 'Continuăm schimbarea' un nou mandat pentru formarea unui guvern minoritar

bta.bg
Rumen Radev

Președintele bulgar Rumen Radev a înmânat, la trei luni de la alegeri, al doilea mandat pentru formarea guvernului formațiunii Continuăm Schimbarea (PP). S-a ajuns la asta după ce parlamentul a respins proiectul doctorului Nikolai Gabrovski pentru a forma un guvern cu mandat GERB în decembrie.

Mandatul a fost acceptat de fostul ministru al educației, academician Nikolai Denkov, pe care PP l-a nominalizat candidat la funcția de prim-ministru. Împreună cu el, la președinte au fost copreședinții PP, Kiril Petkov și Asen Vasilev, precum și președintele grupului parlamentar Andrei Giurov.

“Primiți acest mandat în prima zi lucrătoare a noului an, când în mod tradițional ne urăm sănătate, pace și prosperitate, când privim cu speranță și așteptări pentru mai multă rațiune, pentru mai mult dialog și înțelegere, pentru unitate în jurul priorităților importante pentru Bulgaria”, a spus președintele Rumen Radev la înmânarea mandatului. “Cred că veți folosi timpul în săptămâna următoare pentru a căuta sprijinul necesar de la celelalte forțe politice, astfel încât în șapte zile să vă întoarceți cu un mandat dus la bun sfârșit și un proiect de guvern”, a mai spus Rumen Radev.

“Suntem convinși că trebuie să facem tot ce este necesar pentru a forma un guvern în perioada actuală. S-au acumulat multe probleme, reformele au fost amânate și avem nevoie de un guvern care să-i unească pe oameni și să le rezolve problemele”, a spus premierul nominalizat.

Academicianul Denkov a menționat că acceptă acest mandat în numele formațiunii Continuăm Schimbarea cu conștientizarea clară a faptului că sarcina este extrem de dificilă.

El invită partidele din parlament la discuții, pentru a le prezenta o declarație de priorități pentru un posibil guvern politic. Miercuri, această declarație va fi depusă în Adunarea Națională și va fi supusă la vot în sala de plen. Dacă prioritățile vor primi sprijin, PP va propune formarea unui guvern minoritar împreună cu Bulgaria Democrată. Dacă nu întrunesc sprijinul necesar, vor returna președintelui un mandat neîndeplinit. În urmă cu o săptămână, Denkov a comentat că șansele de a avea un guvern nu sunt foarte mari.

Politologul Gallup, Pârvan Simeonov, a comentat în urmă cu o zi că partidele privesc mai mult spre al treilea mandat. "Acolo e mai interesant, nu este clar cui îl va înmâna președintele. Acolo vor fi prelungiri și penalty-uri. Poate că toată lumea este deja obișnuită cu gândul că se duce la alegeri", a comentat luni Simeonov la BNR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.