Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză fără precedent în istoria României într-un sector cheie: 'Oamenii îşi pierd locurile de muncă, iar statul nu încasează bani din taxe'

criza

Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România organizează, joi, o conferinţă de presă pe tema crizei lemnului, "cea mai gravă din istoria recentă.

Potrivit APMR, industria mobilei este un contributor important în PIB-ul României, aducându-şi major aportul la echilibrarea balanţei comerciale, în medie cu 1,5 miliarde de euro/an, dar, din cauza lipsei de materie primă, a creşterii artificiale a preţului lemnului şi a exploziei preţurilor la energie, devine necompetitivă.

"Se închid companii, se restructurează secţii de producţie, oamenii îşi pierd locurile de muncă, iar statul nu încasează bani din taxele lor. În timp ce România nu reuşeşte să rezolve criza lemnului şi să stopeze, cu adevărat, exportul de buştean, concurenţii noştri direcţi, Polonia, Turcia, China, au programe concrete de susţinere a acestui sector de activitate. Polonia a ajuns la 40,1 miliarde de euro/an cifră de afaceri a sectorului pădure-lemn, pe când România la doar 8,8 miliarde euro/an. Diferenţa între exporturile anuale de mobilier ale celor două ţări este de aproape 6 ori mai mare în favoarea Poloniei - 14,5 miliarde de euro vs România - 2,5 miliarde de euro", subliniază reprezentanţii asociaţiei, informează Agerpres.

În cadrul conferinţei se vor aborda subiecte precum criza lemnului, scăderea competitivităţii industriei mobilei, pierderile pe care le înregistrează România, din cauza nesusţinerii industriei de mobilă care, în anul 2018, a fost declarată - chiar de Ministerul Economiei - "povestea de succes a industriei româneşti, în ultima sută de ani".

De asemenea, cei care produc mobilă se văd nevoiți să-și închidă atelierele din cauza prețurilor mari la facturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.