Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Croația a declarat DEZASTRU NATURAL, după decesul mai multor milioane de albine

Catchy
albine

Autorităţile croate au declarat stare de dezastru natural în cea mai nordică provincie a ţării, după ce zeci de milioane de albine au decedat în urma unei posibile otrăviri cu pesticide, transmite Bloomberg.

Apicultorii au descoperit săptămâna trecută adevărate covoare de albine moarte în regiunea Medzimurje, în apropiere de graniţa cu Ungaria. Aproximativ 1.150 de familii de albine au dispărut, şi aproximativ o treime dintre apicultorii din regiune au înregistrat pierderi, a declarat miercuri preşedintele Asociaţiei apicultorilor croaţi, Zeljko Vrbos.

Citește și: Circ total în USR! O inregistrare a fost ‘scăpată’ în spațiul public: Ciocu’ mic!

"Bănuim că de vină ar fi pesticidele. Însă ancheta este în derulare aşa că nu putem spune nimic cu certitudine", a precizat Zeljko Vrbos, scrie agerpres.ro.

Ministrul croat al Agriculturii, Marija Vuckovic, a declarat penru postul de televiziune RTL că o investigaţie a arătat că albinele nu au decedat din cauza unei boli, dar a refuzat să spună care este cauza decesului până când autorităţile nu vor finaliza ancheta.

Citește și: Funcție- cheie pentru Niculae Bădălău! Unde a fost împuternicit șef și ce salariu uriaș va avea

Declararea stării de dezastru natural permite statului să plătească despăgubiri pentru pierderile agricole. Croaţia numără aproximativ 10.000 de apicultori, ai căror 500.000 de stupi produc aproximativ 8.000 de tone de miere pe an, susţine Zeljko Vrbos.

Pe lângă producţia de miere, albinele sunt vitale şi pentru fermieri, deoarece cresc randamentul diferitelor culturi, de la rapiţă şi până la pomi fructiferi, via polenizare.

Citește și: Lovitură pentru PSD! Artificiul folosit de Guvernul Orban pentru a nu mai avea nevoie de votul Parlamentului în vederea prelungirii stării de alertă

În ultimii ani, ameninţările cu care se confruntă albinele s-au intensificat, ca urmare a utilizării crescute de pesticide şi ierbicide, răspândirii monoculturilor agricole şi altor factori care au provocat decesul a milioane de familii de albine la nivel global.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.