Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Croaţia: Conservatorii şi opoziţia de stânga, aproape de egalitate

Instabilitatea se va accentua în Croaţia după alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la vot care arată că nicio formaţiune nu va obţine majoritatea absolută, scriu dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Cele două coaliţii principale, alcătuite în jurul Partidului Social Democrat (SDP) şi Uniunii Democratice Croate (HDZ), se află aproape la egalitate, cu 58 şi, respectiv, 57 de mandate din totalul de 151, a informat postul naţional de televiziune de la Zagreb TV HRT.

Rezultatul definitiv poate înclina de o parte sau de alta odată cu numărarea voturilor.

Citeşte şi: Dacian Cioloș, afirmație halucinantă, într-un document oficial

Partidul Most (Podul) rămâne a treia forţă politică a ţării, cu 11 locuri, şi, la fel ca la precedentele alegeri care au avut loc în decembrie, este un element cheie pentru orice viitoare coaliţie.

Potrivit sondajelor, rezultatele vor repeta scorul înregistrat în decembrie, când HDZ a obţinut 59 de locuri, SDP 56, iar Most 17.

HDZ pare însă mai bine plasată pentru a realiza o coaliţie şi a oferi liderului său, Andrej Plenkovic, 46 de ani, postul de prim-ministru.

Citeşte şi: Disensiuni la vârful PNL în Cazul Zegrean: Gorghiu: Nu ar fi rău; Nicolăescu: NU va fi pe listă

Conservatorii din Most, apropiaţi de Biserica Catolică, par puţin susceptibili să se alieze cu social-democraţii.

Negocierile ar putea să dureze mai multe zile şi să ducă la formarea unui guvern tot atât de fragil ca precedentul, la putere numai şase luni, afectat de numeroase controverse, acuzaţii de derivă naţionalistă şi un scandal politico-financiar.

Citeşte şi: Gabriela Firea pune piciorul în prag: atac la PNL

Coaliţia anterioară a fost marcată de dispute interne care au dus la paralizie politică şi au afectat imaginea Croaţiei în străinătate, mai ales după tensionarea relaţiilor cu Serbia, fapt inedit de la războaiele din Peninsula Balcanică din urmă cu un sfert de secol.

Andrej Plenkovic şi-a clădit ascensiunea în fruntea HDZ pe o linie de centru, departe de retorica naţionalistă a fostului lider al partidului Tomislav Karamarko

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.