Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Croaţia, în pragul colapsului: Vicepremierul a demisionat

serbia croatia bosnia muntenegru slovenia kosovo

Vicepremierul croat Tomislav Karamarko, liderul partidului HDZ (dreapta naţionalistă), a anunţat miercuri că părăseşte guvernul, după ce a fost acuzat de conflict de interese, o demisie care zguduie coaliţia la putere, transmite AFP. Anunţul său survine după ce, în cursul zilei, o comisie specializată a stabilit că Tomislav Karamarko se află în conflict de interese din cauza legăturilor de afaceri ale soţiei sale cu un consultant care lucrează pentru grupul energetic ungar MOL.

Statul croat şi MOL deţin împreună compania energetică naţională INA, dar se află în conflict în ce priveşte drepturile de management şi politica de investiţii. O moţiune de cenzură, iniţiată de HDZ împotriva premierului tehnocrat Tihomir Oreskovic, un om de afaceri croat-canadian, urmează să fie supusă la vot joi în parlament. Plecarea vicepremierului Karamarko este de natură să fragilizeze şi mai mult majoritatea strânsă de care dispune guvernul, format în luna ianuarie între HDZ şi aliatul său Most (centru dreapta).

După patru ani de guvernare social-democrată, ultimele luni au fost marcate de critici atât din partea opoziţiei, cât şi a societăţii civile, care acuză HDZ de derivă de dreapta, manifestată prin exaltarea valorilor tradiţionale, o pondere crescută a Bisericii catolice mai ales în educaţie, sau relativizarea crimelor regimului ustaşilor, aliat al naziştilor în al Doilea Război Mondial. În situaţia căderii guvernului, partidele au la dispoziţie un termen de o lună pentru a forma un nou guvern, în caz contrar urmând să fie convocate noi alegeri.

Acestea ar avea loc la mai puţin un an de scrutinul precedent, într-o perioadă în care Croaţia, la presiunile Uniunii Europene, s-a angajat în reforme economice dificile, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.