Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cronologia moţiunilor de cenzură depuse în legislatura 2016 - 2020

Inquam Photos - George Călin
Inquam Camera Deputaților plen Parlament

Parlamentarii Partidului Social Democrat au depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, a anunţat, în 17 august 2020, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Potrivit documentului intitulat "Guvernul PNL - de la pandemie la pande-mită generalizată", reprezentanţii executivului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus.

Prima moţiune de cenzură din legislatura începută în 2016 a fost depusă la 1 februarie 2017, împotriva Guvernului Sorin Grindeanu, de către parlamentari PNL şi USR, în contextul adoptării de către Guvern a OUG referitoare la modificările Codurilor penale. Intitulată "Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România", moţiunea a fost respinsă la 8 februarie, cu 161 de voturi "pentru" şi 8 "împotrivă". Pentru a fi adoptată, moţiunea ar fi trebuit să întrunească cel puţin 233 de voturi. A doua moţiune de cenzură, "România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor", a fost iniţiată de parlamentarii PSD şi ALDE împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu şi a fost adoptată la 21 iunie 2017. A treia moţiune de cenzură, iniţiată de PNL şi USR, intitulată "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă" şi îndreptată împotriva Guvernului Mihai Tudose, a fost respinsă la 23 noiembrie 2017, cu 159 de voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi 23 de abţineri.

Citește și: Alexandru Rafila, despre imunizarea în masă: Se poate întâmpla în câțiva ani de zile

Cea de-a patra, "Demiterea guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!", a fost respinsă la 27 iunie 2018. S-au înregistrat 166 de voturi "pentru" şi 4 "împotrivă".

La 14 decembrie 2018, PNL, USR şi PMP au depus moţiunea de cenzură "Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, ruşinea României". Documentul, semnat de 163 de parlamentari, a fost votat favorabil de 161 de parlamentari, iar trei au votat "împotrivă".

O nouă moţiune de cenzură împotriva Executivului Dăncilă a fost depusă în data de 12 iunie 2019 şi denumită "Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot", potrivit cdep.ro. A fost respinsă la 20 iunie, fiind înregistrate 200 de voturi favorabile, 7 împotrivă şi 3 abţineri. Pentru ca moţiunea să fi fost adoptată erau necesare 233 de voturi favorabile.

La 1 octombrie 2019, a fost depusă în Parlament moţiunea de cenzură "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!" la adresa Guvernului Dăncilă. Documentul a fost semnat de 237 de parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi de foşti parlamentari PSD. La 10 octombrie 2019, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost adoptată de Parlament. S-au înregistrat 238 de voturi pentru. A fost cea de-a patra moţiune de cenzură depusă după 1990 care a fost adoptată de Parlamentul României.

La 5 februarie 2020, moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti" a fost adoptată de Parlament, cu 261 de voturi "pentru". Moţiunea a fost depusă în 30 ianuarie 2020 şi a fost semnată de 208 parlamentari de la PSD şi UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.