Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cronometrul privind riscurile autodistrugerii omenirii rămâne fixat la 100 de secunde

Facebook
ceas apocalipsa

Cronometrul privind riscul autodistrugerii omenirii se menţine la 100 de secunde de momentul unui dezastru, la fel ca anul trecut, conform organizaţiei denumite Buletinul Savanţilor din domeniul Atomic (Bulletin of the Atomic Scientists, BAS).

În ultimul an, cronometrul privind riscul producerii unui război nuclear sau altei catastrofe a fost la 100 de secunde de ora 24.00.

Buletinul Savanţilor din domeniul Atomic (BAS) a anunţat, joi, în cursul unui eveniment organizat prin videoconferinţă, că riscurile rămân la acelaşi nivel, "la 100 de secunde" de ora 24.00. Anunţul a fost făcut de videobloggerul Hank Green şi de dr. Rachel Bronson, preşedintele organizaţiei Buletinul Savanţilor din domeniul Atomic (Bulletin of the Atomic Scientists, BAS). Organizaţia nonguvernamentală marchează 75 de ani de la înfiinţare.

"Menţinerea nivelului riscurilor nu este o veste bună. Suntem blocaţi într-un moment periculos, care nu aduce nici stabilitate, nici securitate", afirmă profesorul Sharon Squassoni, de la Institutul Internaţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie, potrivit cotidianului The Independent.

Un alt specialist, dr. Scott Sagan, notează că printre semnalele pozitive din ultimul an se numără declaraţiile făcute de preşedinţii din Statele Unite şi Rusia, Joseph Biden şi Vladimir Putin, care au oferit garanţii că un conflict nuclear trebuie evitat. Însă, printre riscuri figurează încercările de fabricare a armelor nucleare în Orientul Mijlociu şi testarea de arme antisatelit de către China şi Rusia, informează Mediafax.ro.

Cronometrul privind riscurile autodistrugerii omenirii este la nivelul de 100 de secunde de ora 24.00 din 2020, acesta fiind cel mai grav nivel din istorie.

Anterior, cel mai mare risc de conflict atomic s-a înregistrat în timpul Războiului Rece, la începutul anului 1953, când cronometrul a fost la 120 de secunde de ora 24.00, un moment simbolic care ar marca o catastrofă planetară. Riscurile sunt evaluate de o comisie de oameni de ştiinţă, pe baza criteriilor politice, energetice, climatice, diplomatice şi în materie de armament. Cronometrul măsoară apropierea de un dezastru planetar din cauza progreselor ştiinţifice şi tehnice necontrolate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.