Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cseke Attila vrea sancționarea medicilor care contestă vaccinul cu ridicarea dreptului de a profesa

Inquam Photos / Octav Ganea
Cseke Attila

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, susţine că măsurile luate faţă de medicii care instigă populaţia să nu se vaccineze trebuiau luate mai de mult şi ”trebuiau să meargă până la ridicarea dreptului de liberă practică”.

Cseke Attila a afirmat, marţi seară, că susţine propunerea preşedintelui Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, privind sancţionarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă prezintă în spaţiul public teorii care nu sunt validate ştiinţific.

”Susţin categoric acest punct de vedere al preşedintelui Colegiului Medicilor. Susţin - fără a căuta în trecut, pentru că nu acesta este mandatul ministrului interimar al Sănătăţii - că o asemenea măsură trebuia luată de mai mult timp. Au fost exemple şi anul trecut şi anul acesta în care cadre medicale au dat mesaje clar împotriva vaccinării şi măsurile trebuiau să meargă până la ridicarea dreptului de liberă practică. Îmi asum această declaraţie. Medicul este eminamente un om care crede în ştiinţa medicală, în tehnologie medicală, în tot ceea ce se descoperă. Acest lucru se învaţă în facultatea de medicină şi în perioada de rezidenţiat. A spune că nu mai crezi în vaccin, mai mult decât atât, eşti împotriva vaccinării, înseamnă că îţi renegi profesia sau chiar dacă diploma nu, pentru că aceea nu poate fi anulată, dar tu nu mai doreşti să profesezi în acest sistem care se bazează pe ştiinţă. Deci dacă este necesară o modificare legislativă - nu ştiu dacă este necesară, eu cred că şi astăzi există pârghii legislative – atunci acest lucru trebuie făcut”, a afirmat Cseke Attila marţi seară la TVR 1.

El consideră că medicii care se arată împotriva vaccinării ”în mod categoric nu au ce căuta în sistemul sanitar”, indiferent dacă este vorba despre sistemul public sau privat.

Conform ministrului, expertul trimis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a subliniat importanţa implicării personalului medical.

”Din discuţiile pe care le-a avut expertul OMS-ului la toate instituţiile, una din propunerile care au fost făcute este aceea de implicare mai mare a personalului medical, mă refer strict la cei care nu s-au implicat - nu la cei care s-au implicat şi tot respectul pentru ei - la partea ceea care unii nu s-au implicat, alţii chiar s-au implicat negativ. Şi aici lucrurile trebuie bine delimitate, inclusiv prin această propunere pe care o susţin, de la preşedintele Colegiului Medicilor”

Ministrul interimar al Sănătăţii consideră că este nevoie de „o analiză la sânge” a sistemului după trecerea valului al patrulea al pandemiei, el ridicând problema scoaterii din sistem a cadrelor medicale care contestă ştiinţa.

”Acuma nu suntem nici măcar în vârful, dar spre vârful valului patru, dar atunci când aceste lucruri vor trece – pentru că vom trece peste acestea, dar trebuie să încercăm din răsputeri să limităm efectele acestui val patru pandemic – dar o analiză la sânge va trebui făcută. Şi dacă din acest val patru pandemic noi nu tragem învăţămintele necesare, inclusiv legat de organizarea sistemului, inclusiv legat de necesitatea de a mai păstra oameni în sistem care nu cred în forţa sistemului şi în ştiinţa medicală, atunci, după părerea mea, facem o foarte mare greşeală. Uitaţi-vă la Italia care a trecut prin ceva asemănător. (...) Au instituit reguli foarte clare legate de vaccinare, au peste 80% din populaţie vaccinată, în zilele acestea vor să instituie vaccinarea obligatorie pentru toţi cei care lucrează în administraţie, indiferent, nu numai pentru personalul medical şi au desfăcut contractul de muncă la peste 3000 de angajaţi, asistenţi medicali, în septembrie, care nu au dorit să se vaccineze”, a mai afirmat Cseke Attila.

Preşedintele Colegiului Medicilor Daniel Coriu avertizează că va susţine cu toată tăria sancţionarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă prezintă în spaţiul public teorii care nu sunt validate ştiinţific, periclitând astfel sănătatea publică.

”Am citit şi am auzit în spaţiul public teorii de genul «Pandemia nu există», «Este o banală răceală», «Prin vaccin ne cipează», «Vaccinul ne omoară». Care este rezultatul? Că astăzi, România este pe locul 2 în lume la numărul de decese la 1 milion de locuitori provocate de virusul SARS-CoV-2”, argumentează medicul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.