Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM a admis cererea asociaţiilor de magistraţi de amânare a procedurii de numire a directorului INM

CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, marţi, cererea asociaţiilor de magistraţi privind amânarea procedurii de numire a directorului Institutului Naţional al Magistraturii (INM), stabilind reluarea acesteia în ianuarie 2017. "Nu putem să facem astăzi procedura de numire în funcţie pentru că, la punctul premergător luării în discuţie a candidaţilor şi a proiectelor, am luat în discuţie solicitarea UNJR şi AMR de amânare până în ianuarie 2017. Cu majoritate de voturi, s-a amânat discutarea procedurii", a informat preşedintele CSM, Mircea Aron.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan, a explicat pentru Agerpres că asociaţia a cerut amânarea procedurii pentru a se evita un eventual conflict de interese. "Am solicitat amânarea în momentul în care am aflat că domnul Horaţius Dumbravă şi-a depus candidatura pentru această funcţie şi am cerut amânarea pentru a lăsa noul CSM să se pronunţe pe această procedură din două considerente: întâi pentru a evita conflictul de interese, care cel puţin la nivel aparent este între candidatura domnului Horaţius Dumbravă, el urmând a fi numit, dacă este cazul, de către foştii săi colegi, iar pe de altă parte este o funcţie importantă în sistemul judiciar şi este mai bine ca noul CSM să-şi asume şi numirea în această funcţie şi gestionarea acestei proceduri", a declarat Gârbovan.

Noul Consiliu Superior al Magistraturii urmează să îşi înceapă activitatea pe 7 ianuarie 2017. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au cerut, pe 25 octombrie, amânarea procedurii de numire în funcţiile de la INM care ar fi fost vizate de judecătorii Horaţius Dumbravă şi Cristi Dănileţ. "În urma vehiculării în presă a faptului că membrii CSM Horaţius Dumbravă şi Cristi Danileţ vor candida pentru ocuparea funcţiei de director al INM, respectiv pentru aceea de formator cu normă întreagă la disciplină etică şi deontologie profesională în cadrul INM, UNJR şi AMR solicită prin prezenta amânarea procedurii de numire în funcţiile menţionate, până la instalarea în funcţie a noului CSM. Dat fiind că mandatul actualului CSM se va încheia în câteva luni, este imperativ ca asemenea decizii privind buna funcţionare a Institutului Naţional al Magistraturii, instituţie ce asigură pregătirea profesională a magistraţilor, să fie luate de către următorul consiliu", se preciza într-un comunicat al celor două asociaţii de magistraţi transmis AGERPRES. UNJR şi AMR le reaminteau celor doi membri ai CSM că la începutul mandatului şi-au asumat un standard propriu de integritate publică, printr-o declaraţie a cărei iniţiatori şi susţinători publici au fost. "Prin respectiva declaraţie, cei doi membri CSM şi-au asumat faţă de corpul magistraţilor obligaţia de a nu candida, pe întreaga durată a exercitării mandatului, pentru promovarea în funcţii de execuţie în cadrul instanţelor/parchetelor şi de a nu se delega, detaşa sau transfera de la instanţa/parchetul de la care a fost ales membru CSM; de a nu candida pe întreaga durată a exercitării mandatului pentru numirea în orice fel de funcţii de conducere la instanţe/parchete şi de a nu candida pe întreaga durată a exercitării mandatului pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se mai menţiona în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.