Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM, atacat din UDMR: Se pune sub semnul întrebarii principiul libertăţii de expresie

udmr

Uniunea Democrata Maghiara din România (UDMR) considera nefondata si de neînteles deschiderea anchetei împotriva presedintelui formatiunii, Kelemen Hunor, în cazul declaratiilor sale privind sentinta de judecata în cazul fostului ministru al Comunicatiilor Nagy Zsolt.

Potrivit unui comunicat al UDMR, semnat de secretarul general al Uniunii, Kovacs Peter, demersul Inspectiei Judiciare pune sub semnul întrebarii principiul libertatii de expresie.
Comunicatul face referire la o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a hotarât sesizarea inspectorilor judiciari dupa ce presedintele UDMR a declarat ca fostul ministru Zsolt Nagy a fost nedreptatit si ca nu exista dovezi împotriva sa, cazul sau nefiind unul de coruptie.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a participat sâmbata seara la un eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înfiintarea formatiunii. În discursul sau, liderul Uniunii a vorbit si de situatia colegului sau de partid, Zsolt Nagy, condamnat de curând la închisoare în dosarul privatizarilor strategice.
'Nagy Zsolt, care a fost nedreptatit si a fost sanctionat, a fost condamnat la închisoare. (...) Libertatea înseamna altceva pentru Nagy Zsolt de saptamâna trecuta. Trebuie sa fie foarte clar, cazul lui nu este un caz de coruptie. Nu exista nicio dovada împotriva lui, nu s-a privatizat nicio companie de stat pe vremea lui. Din stenogramele înregistrate cu ocazia convorbirilor purtate de alte persoane s-au tras concluzii cu privire la cazul lui si în baza acelor stenograme a fost condamnat Nagy Zsolt. El are nevoie de sprijinul nostru si de solidaritatea noastra', a afirmat Kelemen Hunor.
Prin comunicatul transmis marti, secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, sustine ca liderul formatiunii nu a exercitat, prin declaratiile sale, niciun fel de presiune asupra vreunei instante, astfel ca afirmatiile sale trebuie privite din prisma libertatii de expresie.
'Într-o democratie, libertatea de exprimare este sinonima cu posibilitatea de a vorbi liber despre orice, pozitiv sau negativ deopotriva. Într-un regim dictatorial, însa, este permisa abordarea oricarui subiect care se afla în conformitate cu retoricile oficiale si procedurile severe. Când am lecturat ultima data textul Constitutiei, mi s-a parut ca România este un stat democratic dar, evident, nu înseamna neaparat ca democratia este si functionala', a spus Kovacs Peter.
Secretarul general mai afirma ca, prin declaratia sa, presedintele UDMR nu a determinat adoptarea vreunei decizii, ci doar a luat la cunostinta o decizie definitiva a instantei, exprimându-si, totodata, si opinia referitor la aceasta.
Potrivit lui Kovacs Peter, Inspectia Judiciara ancheteaza o opinie, o afirmatie politica, însa, atunci când în cazul diverselor procese, materialele de ancheta sunt strecurate în presa, niciun procuror nu este tras la raspundere.
'Nu vom ramâne în tacere când cineva este pe nedrept condamnat si aruncat în închisoare, când în aceasta tara are loc un proces de renationalizare, la fel cum nu vom ramâne în tacere nici când vreunul din politicienii nostri este tras la raspundere de catre DNA pentru o decizie la adoptarea careia nici macar nu a fost prezent, nu a luat parte. Si nu vom ramâne în tacere nici când politicianul UDMR este cercetat de terorism si nici daca vom constata ca suntem supusi unor abuzuri pentru simpla intonare a unui imn sau folosirea simbolurilor noastre nationale', a mai declarat secretarul general al UDMR.
Conducerea CSM a sesizat Inspectia Judiciara sa verifice daca declaratiile liderului UDMR, Kelemen Hunor, despre dosarul privatizarilor strategice în care a fost condamnat si fostul ministru Zsolt Nagy, aduc atingere independentei sistemului judiciar, releva un comunicat de presa al CSM, transmis luni.
Martea trecuta, fostii ministri Codrut Seres si Zsolt Nagy au fost condamnati definitiv de Înalta Curte de Casatie si Justitie în dosarul privatizarilor strategice. Codrut Seres a primit 4 ani si 8 luni închisoare, iar Zsolt Nagy - 4 ani. Ei au fost dusi marti seara la Penitenciarul Rahova pentru a fi încarcerati.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.