Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM cere informații despre scandalul arhivei SIPA: Solicitare către Ministerul Justiţiei

csm

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat marţi în favoarea formulării unei adrese către Ministerul Justiţiei prin care se va cere reprezentanţilor MJ detalii privind arhiva SIPA.

"S-a hotărât transmiterea unei adrese către Ministerul Justiţiei pentru a da detalii privind arhiva SIPA, ca, în funcţie de asta, după ce ştim exact situaţia de fapt, să ştim cum acţionăm. Am cerut să aflam care e situaţia arhivei SIPA, ce s-a întâmplat după anul 2005, când s-a dispus desfiinţarea arhivei SIPA, dacă a existat o inventariere, dacă au existat rapoarte, unde au fost transmise, toate amănuntele de genul acesta", a precizat preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, la ieşirea de la CSM, scrie agerpres.ro.

Citește și: Hackerii au dat LOVITURA: Au furat următorul film din seria Pirații din Caraibe / VIDEO

Ea a adăugat că a existat o propunere pentru reglementarea situaţiei arhivei SIPA, însă s-a decis amânarea.

"A existat, într-adevăr, o propunere de hotărâre de Guvern prin care se dorea reglementarea acestui aspect (arhiva SIPA - n.r.), dar tocmai pentru că nu erau elucidate aceste aspecte şi nu ştiam ce s-a întâmplat din momentul 2005 până în prezent şi în condiţii de campanii electorale în sistemul judiciar, s-a decis amânarea acestui subiect. Sper ca acum să se rezolve o dată pentru totdeauna. Trebuie văzut dacă ni se vor da şi, în funcţie de datele care ni se vor da, vom proceda în consecinţă", a spus Tarcea.

Citește și: INCREDIBIL O școală celebră le va permite băieților să poarte FUSTE, la ore

Aceasta a mai precizat că au existat temeri din partea judecătorilor că în arhivele SIPA ar exista date ce le-ar putea afecta viaţa profesională.

"Eu nu ştiu ce conţin arhivele SIPA, eram judecător în perioada aceea în care se ştia de existenţa acestui serviciu şi erau serioase temeri din partea judecătorilor, în sensul că datele existente în cadrul acestei arhive ar fi de natură a influenţa într-un fel sau altul cariera şi viaţa profesională a unui judecător. Trebuie văzut, tocmai pentru că au existat aceste temeri şi suspiciuni trebuie să le lămurim", a afirmat Cristina Tarcea.

Citește și: Tunel SECRET descoperit într-o închisoare: HALUCINANT ce s-a găsit în el / VIDEO

Judecătoarea Gabriela Baltag le-a cerut marţi membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să voteze formularea unei adrese către Ministerul Justiţiei în care să se solicite explicaţii legate de situaţia actuală a arhivei SIPA.

"Am văzut că erau de făcut mai mulţi paşi, în sensul că urma să fie desemnată o comisie. De altfel, noi cu toţii am observat că foşti membri ai CSM, care declară că au făcut parte din aceste comisii, amintesc despre derularea acestor comisii, cel puţin în anii 2005-2006, că de fapt pe 8 februarie 2006 s-a desfiinţat SIPA, trebuia realizat un raport la cele constatate în acea arhivă. (...) Dacă au existat comisii care să inventarieze arhiva SIPA este bine să cunoaştem acest lucru, care a fost componenţa acestor comisii, dacă au fost întocmite rapoarte şi dacă ele au fost supuse aprobării. (...) Cel care ne poate lămuri este Ministerul Justiţiei, pentru că Ministerul Justiţiei este custodele acestei arhive, cel puţin aparent. Dacă este păstrată, dacă a fost sigilată, procesele verbale de predare-primire - toate aceste aspecte CSM trebuie să le cunoască", a precizat Gabriela Baltag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.