Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM i-a găsit înlocuitor lui Marius Iacob: Cine este noul procuror-şef adjunct al DNA

DNA

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât delegarea procurorului Mădălina Scarlat, de la DNA central, în funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Funcţia era vacantă din 19 martie, când Marius Iacob a demisionat ca urmare a sancţiunii disciplinare aplicate de ÎCCJ.

Mădălina Scarlat a fost delegată pe o perioadă de şase luni, începând cu data de 8 aprilie 2019. Anterior, procurorul a fost delegat în funcţia de şef al Secţiei judiciare penale din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, funcţie pe care o va părăsi tot pe 8 aprilie. În 2017, Scarlat a încercat să plece de la DNA, însă cererea i-a fost respinsă de Secţia pentru procurori a CSM. Procurorul menţionase nu mai puţin de 9 unităţi de parchet la care ar fi fost dispusă să activeze.

CITEȘTE ȘI: RISCUL MAJOR la care te expui dacă pisezi sau rupi MEDICAMENTELE pentru a le înghiți mai ușor

Delegarea dispusă de Secţia pentru procurori a CSM a fost posibilă ca urmare a modificării OUG 7/2019, act normativ care interzicea delegările în funcţiile în care numirea este făcută de preşedinte.

Tot în şedinţa de luni, 1 aprilie, Secţia pentru procurori a CSM a hotărât delegarea în funcţia de procuror-şef al Serviciului de reprezentare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie I din cadrul Secţiei judiciare penale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a lui Marius Cătălin Vartic. Anterior, funcţia a fost ocupată de Carmen Simona Ricu, aceasta demisionând ca urmare a sancţionării disciplinare, în acelaşi dosar cu Marius Iacob. Marius Vartic a fost şef al Departamentului pentru Lupta Antifraudă, fiind numit în această funcţie de premierul Dacian Cioloş.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întors luni, 18 martie, decizia Secţiei pentru procurori a CSM şi a în cazul acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Marius Iacob, şi îm potrivia procurorului Simona Ricu. Iacob era acuzat de IJ că a delegat un procuror şef serviciu, respectiv pe Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA într-un proces care avea ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA. Atât Marius Iacob, cât şi Simona Ricu au fost sacţionaţi cu "avertisment".

În dosarul în care s-a pronunţat ÎCCJ, Iacob este acuzat de Inspecţia Judiciară că a încălcat mai multe dispoziţii prin delegarea dispusă. Concret, este vorba despre încălcarea de către Iacob a Ordinului Procurorului General privitor la participarea procurorului în cauzele civile. În perioada în care Iacob a delegat-o pe Ricu să reprezinte DNA în instanţă, Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA de la acel moment, se afla în concediu.

CITEȘTE ȘI: Vei preţui mai mult cafeaua: Rolul acestei băuturi în menţinerea sănătăţii .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.