Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM face front comun cu ÎCCJ: Supraimpozitarea pensiilor speciale ale magistraților riscă să afecteze independența justiției

Inquam Photos / Octav Ganea
CSM

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis vineri, într-un comunicat în care-și declară dezacordul față de supraimpozitarea pensiilor speciale ale magistraților, că va efectua „toate demersurile care se impun” pentru a proteja independența justiției.

CITEȘTE ȘI: BREAKING - Comisia de la Veneţia a respins cererea Guvernului: Tudorel Toader rămâne membru titular (surse) .

„Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă ferm dezacordul și îngrijorarea față de adoptarea, de către Parlamentul României, a unor măsuri care afectează statutul magistratului. Astfel, printr-un procedeu legislativ disimulat, a fost adoptată măsura supraimpozitării progresive a pensiei de serviciu a judecătorilor și procurorilor, cu consecința eliminării acestei garanții constituționale.

Consiliul Superior al Magistraturii susține și de această dată, în totalitate, demersul legal al Secțiilor Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, de sesizare a Curții Constituționale în vederea exercitării controlului de constituționalitate, înainte de promulgare.

În acest sens, Consiliul a transmis Curții Constituționale opinia sa juridică, bazată pe argumentele de neconstituționalitate intrinsecă și extrinsecă a actului normativ adoptat, deduse atât din jurisprudența instanței de contencios constituțional, cât și din reglementări internaționale relevante cu incidență în domeniul statutului magistratului și al independenței justiției.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis opinia sa juridică argumentată și în susținerea demersului legal al Secțiilor Unite ale Înaltei Curți de Casație şi Justiție, de sesizare a Curții Constituționale în vederea exercitării controlului de constituționalitate, înainte de promulgare, asupra propunerii legislative privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene, prin care a fost modificat statutul judecătorilor în ceea ce privește regimul disciplinar aplicabil acestora.

Astfel, proiectul de lege reglementează din nou abaterea disciplinară care a mai fost anterior introdusă prin dispozițiile art. IV punctul 26 din O.U.G nr. 23/2020, publicată în Monitorul Oficial la data de 12.02.2020, act normativ declarat neconstituțional în ansamblul său de către Curtea Constituțională la data de 02 iunie 2020, prin Decizia nr. 221.

Consiliul Superior al Magistraturii, ca unic garant constituțional al independenței justiției, nu va abdica de la susținerea necondiționată a tuturor principiilor care dau conținut acestei valori constituționale, sens în care va efectua toate demersurile care se impun pentru protejarea sa efectivă”, se arată în comunicatul de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.