Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM, sesizat de DNA în legătură cu Olguța Vasilescu

Inquam Photos/ Octav Ganea
lia olguta vasilescu dna

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost sesizat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) după ce primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a postat pe Facebook documente din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru luare de mită, spălare de bani şi folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

"Pe adresa preşedintelui CSM a venit ieri (luni, n.r) o sesizare din partea DNA privind postarea mai multor documente din cadrul dosarului Olguţei Vasilescu pe pagina personală de Facebook. Sesizarea este în lucru, urmând ca în cel mai scurt timp să se ia măsurile legale", a declarat, pentru News.ro, Cristina Liţă, purtător de cuvânt al CSM.

Doliu în lumea științei: Un laureat al premiului Nobel a murit

Potrivit unor surse judiciare, DNA a făcut o sesizare şi în 25 iulie, ca urmare a declaraţiilor Olguţei Vasilescu după trimiterea sa în judecată, respectiv că procurorii ar fi avut o conduită neadecvată şi nelegală.

La sesizarea iniţială, din 25 iulie, transmisă la CSM, DNA a adăugat luni şi materialele publicate de primarul Craiovei pe pagina personală de Facebook, care ar putea reprezenta presiuni la adresa martorului denunţător. Surse judiciare au explicat pentru News.ro că DNA a solicitat CSM să verifice în ce măsură este afectată independenţa sistemului judiciar, ca urmare a acţiunilor Liei Olguţa Vasilescu.

Pe 30 iulie, Lia Olguţa Vasilescu a postat pe Facebook peste 20 de pagini din stenograma unei înregistrări realizate de denunţătorul Petru Becheru, aflată la dosar.

Japonia, în stare de alertă după ultimul gest al Coreei de Nord. Reacție dură a SUA

"Mai jos aveţi una dintre stenogramele din înregistrarea video efectuată de denunţătorul Petre Becheru şi care vrea să demonstreze că am angrenat în «activitatea infracţională», aceea de văruire a faţadelor, funcţionarii primăriei. Textul e mai amplu, deoarece discuţia a durat două ore. Am pus doar partea de final, care demonstrează că I. L. Caragiale n-a trăit în epoca cea mai fastă pentru comedie. Aici funcţionarii încearcă să ii arate bunăvoinţa de a se întâmpla ceva frumos şi în oraşul nostru. Becheru spune că vrea contract. I se spune da. Că vrea garanţie a lucrării. I spune că se dă, de mai multe ori i se spune că i se dă, dar el tot intervine şi cere repetat. Dacă vede că legal nu e nicio problemă, cere să i se văruiască şi scara pe interior, să i se schimbe uşa, să i se pună camere de luat vederi şi să se văruiască şi pentru spaţiile comerciale de la parterul blocurilor. Totul, în încercarea disperată de a nu se mai face nimic şi de a obţine probe pentru denunţ. P.S. Observaţi şi cum se poate «proba» o infracţiune de spălare a banilor. La un moment dat, nervos după discuţii de două ore în care nu se ajungea la niciun rezultat şi apăruseră acuzaţii cu DNA şi infracţiunea de spălare de bani, constructorul spune că banii lui şi-i spală el. La nervi, sub formă de glumă. Nu mai faceţi glume! Unii le iau ca atare şi te trimit în judecată... Halucinant!", a fost mesajul Liei Olguţa Vasilescu pe Facebook, alăturat stenogramelor.

Discuţia la care se referă primarul Craiovei a fost purtată la 4 aprilie 2014 între denunţătorul Petru Becheru şi directorul Recon, Marian Petcu.

Dacian Cioloș, mesaj de condoleanțe pentru fostul jurnalist RFI

"Becheru Petru (BP): Păi ce credeţi că se întâmplă în momentul în care noi ne vom ridica de la masă şi contractul, să zicem, că nu e semnat? Vă spun eu!

Petcu Marian (PM): Ce? Ia spuneţi-mi!

BP: Tot serviciul de control la asociaţii va fi la mine la uşă de dimineaţa până seara.

PM: Da, să vă întrebe: bă, de ce nu ai vrut să nu facem şi noi ... să zugrăvim şi noi faţada?

BP: Deci înţelegeţi că pentru mine abia atuncea începe bătaia de cap?

PM: Când o faceţi sau când nu o faceţi?

BP: Nu, dacă nu o facem lucrarea.

PM: Hai să o facem, ce dracu stăm aici...

BP: Asta spun şi eu, hai să o facem, să fie bine. Dar, ce naibii, vă învăţ eu să învârtiţi bani aici, ca să fiu explicit? Vă învăţ eu să învârtiţi? Aici se învârt nişte bani.

PM: Adică spui că noi învârtim bani aicea?

BP: Păi sunt nişte bani de la sponsori care ajung la dvs.

PM: Lasă că-i spăl! Banii mei mi-i spăl eu la firmă la mine! Nu-ţi fă griji dumneata. Ştiu să-i cheltuiesc, dau prime la muncitori şi acuma, mai am o problemă, să nu vă supăraţi că trebuie să plec. Azi se împlinesc 20 de ani de când este firma şi pentru muncitorii şi inginerii care de la 10 în sus am nişte flori, trebuie să mă duc să le dau. Pleacă ăştia acasă", scrie într-un fragment din stenogramele publicate de Lia Olguţa Vasilescu pe Facebook.

Pe 31 iulie, primarul Craiovei a mai publicat o serie de stenograme din dosar. Mai precis, un proces-verbal din 7 martie 2016, care redă înregistrarea conţinutului convorbirii ambientale din 2 aprilie 2014, purtată între denunţătorul Petru Ioan Becheru, Nicolae Teodor şi Gabriel Pişlea (inspector Serviciul Control Asociaţii de Proprietari).

"Teodor Nicolae (TN): Păi da eu (neinteligibil) trebuie autorizaţie.

Becheru Petru Ioan (BP): Păi da, trebuie autorizaţie aicea, nu a fost autorizaţie, trebuie făcută şi faţada.

TN: Nu mă interesează ce faci. Deci nu mă întrebaţi pe mine cine are autorizaţie, nu eu stabilesc. Că nu ştiu ce, că îmi place material deschis... de zilele Shakespeare, la prostiile ei (ale primarului, n.r.) din cap.

BP: Dar nu vor să facă şi faţada.

TN: Eu i-am spus să facă prefectura şi n-au bani. Mi-a spus chiar Olguţa că nu bani. Că nu le face", se arată în stenogramele postate de Lia Olguţa Vasilescu.

Lia Olguţa Vasilescu a fost trimisă în judecată, pe 19 iulie, în stare de libertate, pentru patru fapte de luare de mită şi câte două fapte de spălare de bani şi folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.