Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu în lumea științei: Un laureat al premiului Nobel a murit

lumanare doliu

Chimistul american de origine egipteană Ahmed Zewail, laureat al premiului Nobel, a decedat marţi la vârsta de 70 de ani, în Statele Unite, a anunţat purtătorul său de cuvânt, potrivit televiziunii publice din Egipt, citate de Reuters, informează Agerpres

Zewail a fost consilier pentru ştiinţă şi tehnologie al preşedintelui american Barack Obama, primul emisar ştiinţific al SUA în Orientul Mijlociu şi membru al California Institute of Technology (Caltech).

Dacian Cioloș, mesaj de condoleanțe pentru fostul jurnalist RFI


A primit premiul Nobel pentru chimie în 1999, pentru cercetările sale în domeniul reacţiilor ultrarapide. Acestea au deschis un domeniu nou, denumit femtochimie - femto fiind prefixul care indică o milionime de miliardime (10 la puterea minus 15). A contribuit şi la dezvoltarea aşa-numitei microscopii electronice cvadridimensionale şi a scris circa 600 de articole ştiinţifice şi 16 cărţi.

Laura Bretan atacă PRO TV după ce a câştigat 'Românii au talent': 'Nu am văzut niciun ban'


Născut în oraşul Damanhur din Egipt, a studiat la Universitatea Alexandria înainte de a emigra în SUA, ţară a cărei cetăţenie a obţinut-o în 1982. Doctor al University of Pennsylvania, a efectuat cercetări postdoctorale la University of California din Berkeley. A predat chimie şi fizică la Caltech din 1976. 

Preşedintele Obama l-a numit consilier în aprilie 2009 şi emisar în Orientul Mijlociu în noiembrie acelaşi an. S-a pronunţat public asupra problemelor politice din ţara sa natală şi a cerut Statelor Unite să îşi continue implicarea constructivă şi să nu întrerupă ajutoarele pentru Egipt după răsturnarea preşedintelui Mohamed Mursi, reprezentantul Frăţiei Musulmane de către militarii conduşi de preşedintele Abdel Fattah al-Sisi, în urma unor proteste populare de amploare. 

Sherif Foad, purtătorul de cuvânt al savantului, a declarat televiziunii egiptene că nu cunoaşte cauza decesului, confirmat pentru Reuters şi de o purtătoare de cuvânt a Caltech. "Cancer sau altceva... Doctorul (lui Zewail - n. red.) mi-a spus că e în stare stabilă, ultima oară când l-am sunat, săptămâna trecută," a afirmat Foad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.