Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM, solicitat să intervină într-o dispută controversată: e cerută relocarea orașului Covasna la Judecătoria Târgului Secuiesc

csm

Peste 3.000 de semnături pentru susţinerea unei petiţii adresate Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care se solicită realocarea oraşului Covasna la Judecătoria Târgu Secuiesc, au fost strânse de autorităţile locale, care intenţionează să continue campania până la sfârşitul acestei luni, arată Agerpres.

Primarul staţiunii Covasna, Gyero Jozsef, a precizat că, prin această petiţie, semnatarii cer modificarea Hotărârii nr. 102/10.06.2021, prin care oraşul Covasna a fost mutat din circumscripţia Judecătoriei Târgu Secuiesc în cea a Judecătoriei Întorsura Buzăului, şi restabilirea situaţiei anterioare, respectiv revenirea oraşului în competenţa teritorială a Judecătoriei Târgu Secuiesc.

Gyero Jozsef a menţionat că această decizie, intrată în vigoare la finalul lunii iunie, a fost luată fără consultarea autorităţilor locale şi este în " flagrantă contradicţie cu interesele legitime" ale locuitorilor oraşului, dar şi ale localităţilor învecinate, Zagon, Brateş, Comandău şi Zăbala.

Argumente invocate

Printre argumentele invocate pentru revenirea la situaţia iniţială se numără distanţa mai mare între Covasna şi Întorsura Buzăului, lipsa mijloacelor de transport în comun pe această rută, costurile mai ridicate, precum şi faptul că majoritatea cetăţenilor de etnie maghiară din judeţ nu cunosc foarte bine limba română şi pot fi ajutaţi mai uşor la Judecătoria din Târgu Secuiesc.

"Cele 3.000 de semnături au fost adunate din localităţile Covasna şi Zagon, dar în această campanie vor fi atraşi şi locuitorii din Brateş, Comandău şi Zăbala pentru că, prin ricoşeu, şi ei vor fi afectaţi de această decizie în ce priveşte anumite proceduri notariale (...) Eu am trimis în numele Primăriei o scrisoare de protest către CSM, urmează să trimitem una şi în numele Consiliului local şi apoi încă una în numele comunităţii locale. (...) 3.000 de semnături pe care le-am strâns până acum reprezintă un număr destul de mare, dar vrem să continuăm strângerea de semnături încă o săptămână, două, ca să se adune un număr cât mai mare pentru susţinerea cererii de revenire la situaţia iniţială", a declarat luni, pentru AGERPRES, Gyero Jozsef.

De ce a luat CSM această decizie

În hotărârea CSM se arată că decizia a fost luată în concordanţă cu volumul de muncă al instanţelor şi numărul dosarelor aflate în lucru, potrivit datelor statistice, Judecătoria Târgu Secuiesc fiind mai solicitată decât cea din Întorsura Buzăului.

Vezi și: DNA și DIICOT fac front comun și trimit un memoriu la CCR: susțin reducerea vechimii pentru procurori .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.