Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP a explodat după audierea lui Isărescu în Parlament: 'Dezgustător spectacol!'

ctp

Conflictul dintre BNR și senatorul ALDE Daniel Zamfir pe tema ROBOR care a culminat cu audierea guvernatorului Mugur Isărescu în Parlament, asta după ce guvernatorul a declinat în mai multe rânduri invitația de a se prezenta în fața senatorilor pentru a da explicații, l-a făcut pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu să reacționeze virulent la adresa senatorului Zamfir pe care îl cataloghează ca fiind un ”politruc anchetator”.

Digi24:

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, a declarat, la Digi24, că Daniel Zamfir s-a comportat ca un „politruc anchetator”, la discuția de marți din Parlament, cu Mugur Isărescu. Preşedintele Comisiei Economice din Senat a încercat să-l tragă la răspundere pe guvernatorul BNR pentru ca să-și creeze o imagine de putere în fața românilor, precizează jurnalistul.
„Dezgustător spectacol! Daniel Zamfir și tovarășii lui din Comisie nu au avut nici cea mai mică intenție să înțeleagă ceva, așa cum rezultă din această desfășurare. Au spus că au chemat tot consiliul de administrație al BNR, cu guvernatorul, pentru ca să se ajungă la o înțelegere.
Zamfir s-a comportat ca un politruc anchetator. E replica în care Isărescu i-a zis: „Mă lasați să vorbesc?”, iar Zamfir spune: „Vă las, dar nu v-am pus o întrebare. V-ați gândit dumneavoastră că v-am pus o întrebare, nu v-am pus.”
De ce a fost chemat Isărescu, Lucian Croitoru, Voinea, ș.a.m.d.? Motivul nu este ca să afle cineva ceva, ci ca Zamfir să creeze o imagine de putere.
Cum îl trage el la răspundere pe guvernatorul BNR și cum îl pune el la punct și cum încearcă să rezolve problema dobânzilor prin intervenția BNR?
Cred că și un elev de clasa a opta poate înțelege că dobânzile la credite sunt în directă relație cu deficitul bugetar, cu deficitul de balanță comercial și, în primul rând, cu inflația.
Ce ar vrea să sugereze domnul Zamfir celor 680.000 de români care au rate la credit restante cu mai mult de 30 de zile? Sugerează: Eu vreau să scadă dobânzile și să nu mai plătiți nici măcar ratele și să fiți fericiți cu ratele pe care le-ați luat și cine mă împiedică? Isărescu, cu ROBOR-ul, cu deficitul.
Asta e manevra ordinară. Dacă în aceste condiții, Mugur Isărescu e silit să plece de la BNR, se va produce o catastrofă cu urmări incalculabile, dacă în locul lui vine un Vâlcov sau un Zamfir, nu știu ce se va întâmpla cu această țară”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la Digi24. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

În mai puţin de două luni Uniunea Europeană ar trebui să ajungă acolo unde n-a vrut niciodată, la Brexit, eveniment abordat diferit de statele din Europa de Est, în funcţie de interesele şi puterea fiecăreia. Spre exemplu, guvernul Poloniei se foloseşte de ieşirea Marii Britanii din UE pentru a atrage acasă milionul de polonezi care s-au mutat acolo şi companiile străine speriate de eventualul haos post-Brexit.
Cu polonezii, Varşovia are succes; cu companiile, mai puţin. În schimb, guvernul maghiar, care face şi el apel la ungurii expaţi să se întoarcă în Ungaria, se foloseşte de Brexit pentru a-şi întări retorica anti-UE şi mai ales antiimigranţi prin care-şi consolidează puterea acasă.
Luna trecută, premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a îndemnat pe polonezii care locuiesc şi muncesc în Marea Britanie să se întoarcă acasă pentru a ajuta economia poloneză să crească. „Daţi-ne oamenii înapoi”, a spus el într-un interviu pentru BBC.
Unele estimări spun că aproximativ 900.000 de polonezi locuiesc în Marea Britanie. Circa 95% din expaţii cu vârstă activă au loc de muncă. Cert este că polonezii sunt cel mai mare grup de străini din Marea Britanie.
Poloneza este a doua cea mai răpândită limbă vorbită de acolo, după engleză. Acum, după ce britanicii au votat să-şi scoată ţara din UE, mulţi polonezi sunt atraşi în patria natală de economia robustă şi de creşterea continuă a standardelor de viaţă după ce Polonia a intrat în Uniune, după cum a remarcat The Guardian.
Creşterea costului traiului în Marea Britanie, deprecierea accentuată a valorii lirei sterline şi atitudinea mai negativă a britanicilor faţă de imigranţi fac din ţara de adopţie mai puţin atractivă.
Cifre oficiale publicate în toamna trecută arată că în 2018 din Marea Britanie au plecat mai multe persoane din grupul UE8, care include Polonia, Ungaria şi Cehia, decât au venit. A fost pentru prima dată după 2004 când balanţa a înclinat spre plecări. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Epopeea Brexit continuă şi parcă nu se mai sfârşeşte. Deja Theresa May a amânat votul în Parlamentul britanic pentru o variantă finală a acordului de Brexit, de ieşire a Marii Britanii din UE, pentru că nu e pregătită să pună pe masă un astfel de acord.
Se va discuta în finalul lunii februarie. Între timp, se decantează ultimele aşezări şi opţiuni, care arată un adevăr implacabil: ca şi Londra – ţinută de votul la referendum care constituie unicul şi ultim mandat popular pentru actualul guvern May – şi Uniunea Europeană vrea Brexitul. Fără recurs.
Şi UE împinge Marea Britanie pe scări spre un Brexit fără recurs
Într-adevăr, sub haina respectului pentru votul suveran britanic, nici un lider european nu a introdus în discuţii şi negocieri perspectiva unui al doilea referendum ca variantă sau condiţie de discutare a unor noi criterii. Pur şi simplu a fost respinsă renegocierea, pe masa fiind acordul unic negociat aproape 16 luni, respins printr-un vot copleşitor de către Parlamentul britanic. În mod normal, pe un asemenea vot, era necesară reluarea validării legitimităţii democratice a partenerului, recalibrarea mandatului său.
Nu am avut un asemenea pas, o asemenea solicitare din partea oficialilor UE. Nici nu a fost timp. Poate doar declaraţia lui Donald Tusk, după votul din Parlamentul britanic, sugera această direcţie. Preşedintele Consiliului European remarca faptul că, dacă hard Brexit nu e acceptat, iar Acordul negociat a fost respins atât de copleşitor, poate ar trebui ca Londra să se gândească şi la unica variantă disponibilă, cu referire la un nou referendum. Însă această declaraţie nu a contat nici cât a contat declaraţia sa actuală, de imagine, cum că „cei ce împing spre un Brexit fără acord au un loc special în iad“.
UE vrea să scoată Brexitul cât mai repede din agenda sa. Cu cât blochează mai mult preocupările şi temele Uniunii, cu atât îngreunează mai mult capacitatea UE de a se pregăti de cutremurul care va afecta fundamental, deopotrivă, Londra, Bruxellesul şi fiecare din statele membre care vor rămâne în Uniune, în cazul unui hard Brexit fără acord.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.