Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP analizează la sânge contrele Geoană - Ciolacu și comasarea alegerilor: E ca pe vremea lui Ceaușescu

captura YouTube - Recorder talks
Cristian Tudor Popescu CTP

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu comentează acid contrele dintre Mircea Geoană și Marcel Ciolacu pe tema unei candidaturi la alegerile prezidențiale. După ce Geoană a declarat că PSD i-a propus să fie susținut, iar Marcel Ciolacu a comentat că nu se pune probleme susținerii unui om care nu e membru PSD, CTP are o concluzie simplă: Unul din cei doi minte!

Jurnalistul spune că se repetă practici de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

M. Geoană afirmă sus și tare că Ciolacu i-a propus să candideze independent, susținut de PSD. M. Ciolacu afirmă sus și tare că nici prin gând nu i-ar putea trece, ca vechi pesedist, să susțină un independent. Unul dintre ei minte. Pe cale de consecință, sunt 50% șanse ca la președinția României să ajungă un mincinos cu sânge rece. N-ar fi prima oară, de fapt, e o tradiție – Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Iohannis au înșelat în față întreaga națiune. În plus, Geoană mai comite o șulfărie: menține „suspansul” în legătură cu candidatura, pentru a-și masca înfrângerea – n-are curaj să intre în cursă având PSD împotrivă.

În premieră însă, avem o realizare majoră: economia, o fi, n-o fi de piață, în schimb, democrația din România a devenit de piață. Mai exact, de tarabă. Poate asta era „democrația originală” anunțată de Iliescu...

Asemenea tocmeli peste capul cetățenilor n-am mai pomenit. Atât Ciolacu, cât și Ciucă, nu renunță cu de-afurisenie să fie candidat unic la prezidențiale. În 2000, Mugur Isărescu și Theodor Stolojan s-au încăpățânat până la capăt să nu cedeze unul în favoarea celuilalt, au candidat amândoi, au spart voturile dreptei și așa a ajuns C.V. Tudor în turul 2. Acum, Șoșoacă și Simion sunt pregătiți să repete istoria.

Se frământă ideea „rocadei” la președinție. Pe lângă ridicolul tertipului – nu poate garanta nimeni că „schimbul 1” va ceda peste 4-5 ani locul pentru „schimbul 2” – alegătorii sunt tratați ca niște grămezi de moloz mutate de colo, colo. Adică, PNL dă ordin ca toți alegătorii liberali să voteze cu Ciolacu. Cum se simt oamenii ăștia în fața urnei? Mulți nici nu mai ajung acolo. Sau își vor anula votul. Prea puțini se vor ține de nas și vor pune ștampila. Procentul acesta va fi ceva mai mare, în situația inversă, la pesediști, pentru că sunt partidul cu cei mai ascultători votanți. Rezultatul: Simion sau Șoșoacă, cu masa lor de manevră beton, pot să ajungă chiar la Cotroceni.

Practic, o asemenea formulă este echivalentă cu cea de pe vremea lui Ceaușescu: intrai în cabina de vot, pe o hârtie te așteptau niște nume necunoscute, pe care îți era frică să le tai, că cine știe cum te prind ăștia, și băgai biletul în urnă așa cum îl primiseși.

Comasarea alegerilor locale cu europenele este un mod de a forța votul oamenilor, votul liber. Alegi europarlamentarul pentru că ai ales primarul. Amesteci provincia nici măcar cu Bucureștiul, ci cu Bruxellesul. Și speri să le diminuezi voturtile la europarlamentare lui AUR și Șoșoacă. Însă e posibil să se întâmple contrariul – enervați de comasare, să meargă și mai mulți cu partidele pro Kremlin.

Comasarea prezidențialelor cu parlamentarele: cârje pentru Ciolacu și Ciucă. Nici unul, nici celălalt nu sunt „locomotive” pentru PSD și PNL, dimpotrivă, partidele îi împing din spate. Ambii nu se încumetă să concureze doar în nume propriu.

Radiografia arată limpede că actuala Coaliție, nășită de Iohannis, ȘTIE foarte bine că românii sunt supărați crunt pe ei și fug de confruntarea cinstită cu electoratul.

Brucan a decretat 20 de ani pentru ca românii să învețe democrația. După atâta amar de vreme, putem vedea un zero în toată golătatea lui. Nu știu ce e mai antidemocratic în clipa de față: AUR și Șoșoacă, sau blaturile PSD-PNL

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.