Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP anunță care e adevărata 'veste proastă' pentru Dragnea

ctp

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă reacția jurnalistului Cristian Tudor Popescu după audierea directorului SRI Eduard Hellvig în Parlament pe tema protocoalelor încheiate între Serviciu și diverse instituții ale statului.

Digi24:

Tonul folosit azi de Claudiu Manda – unul respectuos şi cuminte – este „adevărata veste proastă” pentru Liviu Dragnea, a declarat la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu. „Domnul Dragnea aştepta altceva. Speranţa lui de a se scoate cu protocoalele tocmai a fost pulverizată în urma declaraţiilor domnului Manda”.
„Alta e vestea proastă pentru Dragnea, este vorbirea făcută acum de Claudiu Manda după cele nouă ore de interogatoriu cu directorul SRI. Ce e important dincolo de ce a spus Manda e tonul.
Aţi văzut tonul domnului Manda? Manda e foarte respectuos faţă de Hellvig, SRI, or, domnul Dragnea aştepta altceva când a cerut să fie chemat seful SRI în Comisie şi luat la întrebări.
Ce aştepta domnul Dragnea? Să fie scoase şi diabolizate în faţa lumii întregi odioasele protocoale de care are nevoie Dragnea ca să-şi anuleze procesele pe baza acelui argument de maximă stupiditate că dacă era protocol cu SRI nu mai e nimic adevărat.
Or, Manda a fost cuminte şi respectuos, a spus - cred că ne-am lămurit şi cu protocoalele -, cel din 2009 era cunoscut de toată lumea, de tot Parlamentul, inclusiv de Dragnea, sunt 500 – 600 de protocoale semnate din 1990 cu diverse instituţii.
Dragnea ar fi vrut să fie vorba doar de câteva, cu ICCJ, cu CSM, cu cei de la DNA - Dragnea a spus să ancheteze cei de la Parchetul General, că DNA nu mai e, adică Dragnea vorbeşte de o lovitură de stat. Păi această afirmaţie este ea o lovitură de stat. Dragnea, din poziţia de al treilea om în stat ne anunţă că DNA nu mai există.
E foarte trist pentru Dragnea, după cum l-am auzit spunând pe Manda, adică totul a intrat după acest discurs al lui Manda într-o normalitate a relaţiilor între Comisie şi SRI", a declarat jurnalistul. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Doar trei antreprenori din România au reuşit să devină relevanţi în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est, în total economia locală dând numai 56 de „campioni“ pe plan regional. Spre comparaţie, Cehia are 12 antreprenori care au spart graniţele, iar Polonia mai bine de 30. Unde greşeşte capitalul local autohton?
„Capitalul autohton nu s-a agregat suficient şi cred că aici este o problemă. România nu duce lipsă de oameni bo­gaţi, dar bogăţia lor este individuală“, spu­nea recent Ion Nestor, unul dintre cei mai respectaţi avocaţi locali, care ală­turi de soţia lui Manuela Nestor con­duc Nestor Nestor Dicu­lescu Kingston Petersen (NNDKP).
Fondată la începutul anilor ’90, NNDKP este printre liderii pieţei de profil şi cea mai mare firmă în funcţie de numărul de avocaţi.
În total, România nu este prezentă cu nicio companie în top 10 cele mai mari firme din Europa Centrală şi de Est, având doar 56 de firme în clasa­ment, faţă de cele 65 din 2016, potrivit ultimei ediţii a studiului Coface CEE Top 500, care analizează evoluţia businessurilor din 12 ţări din regiune.
Ungaria are însă 71 de companii în acest top, Cehia are 67, iar Polonia con­duce detaşat clasamentul cu 175 de com­panii în „liga“ celor mai mari 500 din regiune, în creştere faţă de cele 168 din 2016.
Imaginea este aproape de neînţeles ţinând cont de dimensiunea pieţei locale, dar mai ales de resursele acesteia, România fiind al patrulea cel mai mare producător de gaz şi petrol la nivelul UE şi exportator net de energie. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Preşedintele Emmanuel Macron a prezentat joi 13 septembrie un plan de luptă împotriva sărăciei. Numeroase măsuri ambiţioase în acest sens sunt eşalonate pe următorii patru ani, ele fiind dotate şi cu un buget pe măsură: 8 miliarde de euro. Multă vreme o parte a presei i-a reproşat lui Emmanuel Macron că ar fi un „preşedinte al celor bogaţi”. In ochii multora, faptul că şeful statului a avut o experienţă de bancher a sunat ca şi cum el nu ar avea ochi pentru inegalităţile din Franţa. Matei Vişniec aprofundează subiectul.
In prezent însă şeful statului francez face un efort substanţial pentru a scăpa de respectiva etichetă. În plus, el a găsit cuvintele necesare pentru a deveni credibil. Trebui să „lansăm o nouă bătălie, indispensabilă, vitală pentru ţara noastră, în aşa fel încît nimeni să nu fie uitat” a spus Emmanuel Macron. Iată un discurs emanînd parcă de la un om care mai crede în statul providenţă. Pentru că numai un astfel de stat îşi poate permite efectiv să nu uite pe nimeni, pe nici unul dintre cetăţenii săi aflat în dificultăţi sau pur şi simplu în mizerie.
Cu o anumită înflăcărare, Emmanuel Macron denunţat faptul că societatea are tendinţa de a se obişnui cu inacceptabilul.
„In Franţa sărăcia afectează opt milioane de oameni, dintre care trei milioane sunt copii. Ceea ce înseamnă că suntem în faţa unui scandal naţional cu care uneori, în adîncul nostru, ne obişnuim” a spus şeful statului francez. Cifrele indică într-adevăr că în Franţa opt milioane opt sute de mii de persoane se află în categoria săracilor, în sensul că trăiesc cu mai puţin de 1026 de euro pe lună. 14 la sută din populaţie se află deci în această situaţie, iar din totalul acestor persoane, aproape 20 la sută au sub 18 ani.
Emmanuel Macron mizează deci pe o „strategie naţională” pentru a termina cu acest „scandal naţional”. Sărăcia, consideră el, poate fi învinsă dacă sunt luate măsuri preventive. In consecinţă, statul va crea mai multe creşe în cartierele defavorizate, iar accesul la masa de prînz la cantină va fi generalizat pentru copii, costul unui prînz va fi de un euro, sumă practic simbolică.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.