Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP descifrează vizita patriarhului Kiril: Are șanse mari de succes

ctp

stiripesurse.ro vă prezintă principalele știri ale zile, printre care și o analiză a jurnalistului Cristian Tudor Popescu pe tema vizitei patriarhului Kiril al Rusiei în România și a implicațiilor politice pe care le presupune.

Digi24:

Vizita în România a patriarhul Kiril al Moscovei şi al întregii Rusii are un scop politic, a apreciat, la Digi24, jurnalistul și scriitorul Cristian Tudor Popescu.
„În mod evident, această vizită are un scop politic. Putin încearcă - este posibilitatea care i-a rămas în legătură cu România – calea ortodoxiei, pe aici să pătrundă propaganda rusă, legată de religie. Asta e tot, în mod evident. Pentru asta vine Kiril după atâtea decenii. Și, după părerea mea, are șanse mari de succes în România”, a spus jurnalistul.
„Pentru că există destui oameni politici în țara noastră cărora le-ar conveni intrarea în sfera de dominație rusească. Știți de ce? E foarte simplu: pentru că rușii nu ar sprijini lupta anticorupție în România, așa cum o face Occidentul. Occidentul are prostul gust, din interesele lui actuale, să susțină de câțiva ani buni, în mod ferm, lupta anticorupție în România și independența justiției”, a explicat Cristian Tudor Popescu.
Potrivit acestuia, dacă România am fi în sfera de influență a Rusiei, ca în perioada comunistă, nu ar mai exista luptă anticorupție.(Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Pe Autostrada 1, pe sensul de mers Sibiu-Sebes (276+100 - 276+170) au aparut fisuri, crapaturi si denivelari ale carosabilului pe o lungime de 70 de m. Ca urmare a acestei situatii a fost impusa restrictie de viteza de 60 km/h, pe un segment de drum de 200 de metri  traficul a fost deviat pe banda 2, anunta Compania de Autostrazi. Lotul 3 Orastie - Sibiu este celebru pentru tronsonul de 200 reconstruit de la zero dupa ce a fost demolat din cauza ca au aparut probleme la un an dupa inaugurarea intempestiva dinainte de alegerile din 2014.
"La fata locului a fost trimisa o echipa formata din specialisti CNAIR care au constatat ca deplasarile taluzului si santului din vecinatatea sectorului respectiv au afectat banda de urgenta si banda 1. In acest moment sunt efectuate masuratori topografice in vederea verificarii evolutiei fenomenului de tasare si a deformarilor la nivelul carosabilului", transmite CNAIR intr-un comunicat.
Potrivit CNAIR, la sediul companiei au fost convocati vineri "toti factorii implicati in derularea proiectului, pentru a prezenta un raport privind cauzele acestei probleme si pentru a dispune o solutie de remediere".
Pana la rezolvarea problemei, zona este monitorizata constant de catre DRDP Brasov, care va raporta permanent orice modificare a situatiei existente.
Segmentul de autostrada Sibiu-Sebes face parte din autostrada Orastie-Sibiu si a fost deschis circulatiei in anul 2014, cu doua zile inainte de turul II al alegerilor prezidentiale. La deschiderea traficului au participat atunci ministrul Transporturilor Ioan Rus si premierul Victor Ponta, candidat la scrutinul prezidential. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Guvernul PSD a anunţat joi că de la 1 ianuarie 2018 va reduce contribuţia cuvenită angajaţilor în Pilonul II de pensie de la 5,1% la 3,7% din salariul brut. Valoarea absolută va rămâne însă aceeaşi pentru că noul procent se calculează dintr-un salariu brut cu 22% mai mare. Dacă angajatorii din sectorul privat nu vor majora salariile brute, atunci valoarea absolută plătită la fondurile de pensii va scădea.
Acest lucru implică o "naţionalizare" a contribuţiei cuvenită angajatului.
În 2007, Guvernul Tăriceanu a aprobat modelul pentru Pilonul II de pensii care înseamnă că un procent din saalriul brut al unui angajat se duce într-un cont administrat de o companie specializată pe administrarea banilor. În acest moment în România sunt 7 companii care administrează Pilonul II de pensii, cea mai mare fiind NN, parte a grupului olandez ING.
Aceste contribuţii pentru Pilonul II se strângeau într-un cont pe care un angajat îl putea retrage la pensie sau lăsa moştenire.
De la începutul anului a fost o întreagă discuţie privind Pilonul II de pensii, PSD afirmând continuu că nu vrea o naţionalizare a Pilonului II.
Banii care se strângeau în Pilonul II erau investiţi de către companiile de administrare pe piaţa de capital prin achiziţia de titluri de stat sau prin cumpărarea de acțiuni la bursă.
Analiştii spun că Bursa de la Bucureşti va avea cel mai mult de suferit prin reducerea contribuţiei pentru Pilonul II întrucât nu vor mai fi bani pentru achiziţia de acţiuni şi vechi, dar şi noi. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Alianţa Nord Atlantică a fost subiectul unui atac informaţional major la sfârşitul săptămânii trecute. Totul a plecat de la articolul publicat de către Matthias Gebauer, Konstantin von Hammerstein, Peter Müller şi Christoph Schult (nu mai puţin de 4 semnatari) în revista Der Spiegel, care e menit să valorifice editorial „primirea“ din surse specifice a unui pretins raport clasificat NATO secret.
Adică un raport pentru care cel care l-a subtilizat şi l-ar fi dat presei plătea cu capul, cariera militară sau diplomatică şi cu viitorul său.
Articolul apărut în presa germană se intitulează „Risc Substanţial: confruntarea NATO cu neajunsuri organizaţionale serioase“, publicat la 20 octombrie, şi revelează o uriaşă operaţiune de manipulare, dezinformare şi compromitere împotriva Alianţei pe care Stratcom NATO – instituţia responsabilă cu reacţiile la atacurile informaţionale la adresa Alianţei – a minimalizat-o şi nu a băgat-o suficient în seamă. Că a apărut un asemenea material e o primă problemă. Că el s-a multiplicat prin amplificarea conţinutului şi prin punerea sub semnul întrebării a capacităţii Alianţei de a apăra Flancul Estic de Rusia, asta deja e o problemă majoră, mai ales că ştirile extrase cu precădere de France Presse din material – amplificate ulterior în întreaga lume – denaturează din nou prin simplificare şi exagerare pe toată linia, mai ales că nimeni nu s-a obosit măcar să întrebe pe fond cum arată materialul, de fapt, care e scopul său, dacă ar exista, cum a ajuns la presă sau măcar cum arată articolul din Der Spiegel în întregimea lui.
Ca să putem deconstrui pe deplin această agresiune informaţională ar trebui să avem la îndemână, în acelaşi timp, materialul originar la care se face referinţă, dacă acesta există, să vedem cum a fost interpretat şi construit articolul din Der Spiegel relativ la acest material şi, respectiv, care sunt adaosurile sau simplificările exagerate ale Agence France Presse în acest caz. Cum nu avem eventualul posibil document originar, raportul, toată analiza se va rezuma la prezumţia existenţei eventuale a unui raport care ar scrie ceea ce Der Spiegel spune că scrie. După aceea, analiza poate să se facă, dar deja pe principiul telefonului fără fir, la pasul 2-3-4. Cu titluri cât mai senzaţionaliste în România, mult peste mult prea echilibratul titlu al celor de la cotidianul german. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.