Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP, despre Memorialul Colectiv: Ucigaşul ridică un monument în memoria victimelor

CTP

Digi24:

Oamenii din Colectiv au murit din cauza corupţiei autorităţilor statului, iar acum ucigaşul ridică un monument în memoria victimelor, a declarat Cristian Tudor Popescu. Potrivit jurnalistului, orice ban al statului investit într-un monument ar însemna o jignire la adresa memoriei celor care au murit în club.

Cât de departe se mai poate merge în grotesc-funebru. Mi s-ar părea normal din partea celor care au ieşit în piaţă să protesteze după incendiu, să iasă acum şi să refuze orice ban de la primărie pentru construirea unui astfel de monument.
Un astfel de monument nu poate fi făcut decât prin susbscripţie publică. Cine doreşte să cotizeze pentru un cenotaf. Nu are ce să caute banul statului. Este o jgnire la adresa memoriei celor care au murit acolo.
Este mai degrabă un monument închinat corupţiei aşa cum a fost el licitat. Sau nelicitat. (...) O firmă cu un singur angajat, cu pierderi, aflată într-un apartament, căreia i se atribuie în mod direct această lucrare, la limita de sumă care se putea atribui, că peste nu se mai putea. Toate simptomele... un monument închinat corupţiei. Toţi indivizii din administraţie, primari, mai mult sau mai puţin titulari, au mâna făcută în direcţia asta, au un tic nervos”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Ziarul Financiar:

Pe 1 aprilie 1778, intr-o camera din New Orleans , pe o foaia de hartie, din greseala, s-a nascut simbolul dolarului, cea mai importanta moneda care a existat vreodata.
Oliver Pollock, parintele acestui simbol, este una dintre marile personalitati uitate ale Razboiului de Independenta American. Fiul unui negustor irlandez, Pollock ajunge pe teritoriul american la 23 de ani si incepe sa faca comert cu Indiile de Vest. Pollock, o fire foarte ambitioasa, si-a dorit multe in viata , dar nu s-a asteptat ca un obicei de scriere il va introduce, indirect, in viata aproape oricarui om de pe planeta. Foarte probabil, Pollock si-ar fi dorit ca numele lui sa transceada secolele, iubirea sa fata de ideile si proiectul american sa devina un model pentru generatiile viitoare. O singura carte a fost scrisa despre, cu adevarat, incredibila viata a lui Pollock, „Oliver Pollock: Viata si vremurile unui patrioit necunoscut”, scrisa in 1937.
Si niciun articol sau material in limba romana despre povestea creatorului simbolului monedei americane nu a aparut. Pana astazi, la 238 de ani de cand Pollock producea semnul la care viseaza foarte multi.
Povestea lui este strans legata de Revolutia Americana, unul dintre razboaiele cele mai importante din intreaga istorie a lumii. Pollock a fost acolo, si a scris istorie acolo, chiar daca astazi s-a cam uitat.
Revolutia Americana sau Razboiul de Independenta, cum a mai fost numit de catre istorici, este declansat pe fondul taxelor si masurilor punitive din ce in ce mai mari pe care guvernul de la Londra le impunea coloniilor americane.  Elita americana, printre care si Pollock, amentinta cu rebeliunea. Englezii, simtind pericolul, suplimenteaza trupele britanice si le trimit sa patruleze pe teritoriul american...
Activitatile sale de prosper comerciant il pun in pozitia potrivita pe Pollock de a ajuta cele 13 colonii americane in procesul lor de uniune si independenta fata de coroana britanica.
Pe langa sfaturile si posturile de functionar pe care le ocupa in perioada Revolutiei Americane, Oliver Pollock, posesorul unei averi impresionante, ofera fiecare ban pe care il are cauzei americane, ajungand chiar sa faca imprumuturi imense pentru a finanta trupele lui George Washington...
Batalia de la Saratoga din anul 1777 reprezinta punctul de inflexiune al campaniei americane in Razboiul de Independenta. Dupa acesta batalie, tari importante si rivale Marii Britanii, precum Franta (in 1777) si Spania (in 1778) au hotarat sa se alature cauzei americane, oferind ajutor militar si financiar.  Pollock era falit acum, dar ajutase America sa ajunga in acest punct. In 1781, trupele americane obtin victorii dupa victorii, iar oamenii lui Washington uimesc intreg globul cand britanicii se declara infranti in fata lor.
In 1778, la trei ani de la inceputul razboiului, Oliver Pollock, aproape falit, era reprezentantul Congresului Continental in New Orleans, un fel de prim guvern sau for administrativ al Statelor Unite,  aici ocupandu-se de documentele contabile ale statului si de finantarea trupelor americane. Pe 1 aprilie 1778, Oliver Pollock foloseste pentru prima oara prescurtarea ce avea sa scrie istorie. Pesos sau dolarii spanioli erau cea mai folosita moneda de pe continentul nord american, iar Pollock ii prescurta prin „ps. „Ps”-ul lui Pollock arata de fapt ca $ de astazi, simbolul dolarului.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.