Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP explică ce ar putea face președintele Iohannis în cazul lui Augustin Lazăr

ctp

Într-o analiză pentru Digi24, jurnalistul Cristian Tudor Popescu arată ce soluție are la îndemână președintele Klaus Iohannis în cazul propunerii formulate de ministrul justiției Tudorel Toader de revocare a procurorului general al României.

Digi24:

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre soluţia pe care o are Klaus Iohannis la primirea propunerii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. Ar putea cere punerea în act a recomandărilor Comisiei de la Veneţia care a cerut refacerea procedurii de numire şi revocare a procurorilor sefi sau s-ar putea opune pur şi simplu revocării, consecinţa fiind ajungerea de referendum.
„E foarte important. Putea şi în cazul Kovesi, se putea opune. Avea posibilităţi de a mai contesta si de a amâna sine die şi să rişte referendumul pe demiterea lui. Nu a dorit. Gândiţi-vă cum arată asta: Horodniceanu a fost dat afară, Kovesi, Lazăr e dat afară, fără ca Iohannis să facă ceva, nicio justificare pe care ar putea să o mai ofere. În cazul Kovesi nici nu s-a obosit. A trimis purtătorul de cuvânt să anunţe asta. Nu s-a obosit să vină şi să justifice ce s-a făcut în cazul Kovesi. Dacă va face acelaşi lucru şi acum, atunci va scădea considerabil în sondaje Iohannis.
Poate cere punerea în act a recomandărilor Comisiei de la Veneţia care a cerut refacerea procedurii de numire şi revocare a procurorilor sefi. Mai sunt o grămadă de alte lucruri pe care le poate înainta CCR chiar legat de acest raport prezentat de Toader.
În ultimă instanţă, poate spune: nu îl revoc, eu consider că am această calitate a de a mă opune. Prin urmare va fi supus referendumului, propunere de destituire în Parlament şi mergem la referendum.
În clipa în care acceptă şi asta, de ce mai e acolo Iohannis?
CCR s-a pronunţat în cazul Kovesi, aşa trebuie şi acum, dar dacă va semna destituirea... că doamna Dăncilă nu a pierdut ocazia să spună la Bruxelles că Kovesi a fost destituită de Iohannis. Aşa se va spune, că Iohannis a semnat.
Dacă Iohannis face acelaşi lucru pe care l-a făcut în cazul Kovesi şi cu Lazăr, personal nu văd ce treabă mai are pe la Cotroceni”, a explicat Cristian Tudor Popescu. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Aceste măsuri intervenţioniste fac parte de fapt dintr-un şir de asemenea iniţiative.
În această toamnă a intrat deja în funcţiune programul de împrumuturi pentru tineri „Investeşte în tine“, de finanţare a studiilor şi a altor cheltuieli, cu credite de la bănci ale căror dobânzi să fie subvenţionate de stat.
În plus, în această vară tichetele de vacanţă acordate bugetarilor au provocat un iureş pe piaţa turismului local. Se poate adăuga în această listă decizia de a reduce TVA la capacităţile de cazare de la 9% la 5%, la fel pentru parcurile de distracţii.
Ce ne spun toate aceste măsuri?
În primul rând, că există posibilitatea la nivelul administraţiei publice din România de a imagina şi proiecta măsuri: de sprijinire a turismului autohton, de impulsionare a economisirii sau de sprijinire a tinerilor.
Ani de zile, administraţia românească a funcţionat pe principiul: stinge focul acolo unde apare, adică pompieristic.
Este de discutat dacă aceste măsuri intervenţioniste fac bine economiei sau oamenii trebuie lăsaţi să-şi găsească singuri drumul, cu un stat minimal.
Opţiunea partidului de la guvernare este de a interveni, şi se va vedea dacă în cele din urmă aceste programe se vor dovedi benefice sau pur şi simplu banii se vor termina, iar când perioada de creştere economică se va încheia, atunci se va termina şi „petrecerea“. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

În Canada, medicii vor putea prescrie bolnavilor vizite la muzee. Iniţiativa a fost lansată de Muzeul de Arte Frumoase din Montreal şi asociaţia Medici Francofoni din Canada şi va permite vizitarea gratuită a expoziţiilor, într-un scop terapeutic. Ïn Franţa, medicii prescriu bolnavilor şedinţe de yoga, înot ori karate iar statul le decontează.
De la 1 noiembrie, medicii canadieni vor putea prescrie pacienţilor suferinzi de depresie, diabet sau boli cronice să meargă la muzeu pentru a vedea o expoziţie, în scop terapeutic.
Prescripţiile muzeale sunt unice în lume, asigură responsabilii Muzeului de Arte Frumoase din Montreal dar şi doctorii din asociaţia Medici Francofoni din Canada, cei care au gândit acest proiect pilot. Timp de un an, proiectul va autoriza doctorii din asociaţie să emită reţete de acest gen.
Vizita este gratuită iar pacientul va putea fi acompaniat de un adult – un îngrijitor medical ori un membru al familiei sale, precum şi doi copii.
Din ce în ce mai multe studii arată că un contact cu operele de artă poate avea un impact real asupra stării de sănătate fizice ori mentale a populaţiei, susţine vicepreşedinta asociaţiei de medici francofoni, Hélène Boyer.
Ieşirile culturale permit creşterea nivelului de cortizol şi de serotonină a pacienţilor, adaugă specialista şi explică : « fiecare dintre noi secretăm hormoni  în timp ce vizităm un muzeu iar aceşti hormoni sunt responsabili de starea noastră de bine. Oamenii tind să creadă că ar funcţiona doar pentru cei atinşi de probleme mentale dar nu este adevărat. Funcţionează şi pentru diabetici ori pentru cei atinşi de boli cronice. Pentru că atunci când privim o operă de artă uităm de suferinţele noastre”.
Sau, aşa cum spune şi preşedinta Înaltei Autorităţi pentru Sănătate din Franţa: “nu putem tratam doar cu medicamente şi cu bisturiu”… făcând referire la binefacerile sportului.
În Franţa, sportul este prescris la fel, pe reţeta doctorilor. Si decontat de stat în unele cazuri. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.