Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP: Paradisurile fiscale ar trebui interzise pe tot globul

Digi24:

Paradisurile fiscale ar trebui interzise pe tot globul, întrucât ar putea alimenta terorismul, este de părere Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul argumentează că lipsa de control asupra banilor din zonele offshore ar încuraja grupările teroriste să folosească astfel de instrumente financiare.
În actuala situaţie mondială in care avem finanţare de terorism pentru că terorismul înseamnă mari sume de bani care trebuie să alimenteze toate aceste reţele teroriste... să ai şi în Europa şi pe planetă, să ai zone unde să nu poţi intra din punct de vedere financiar şi prin care pot trece banii ăştia murdari care se pot transforma în sânge, îţi mai poţi permite? Este foarte important controlul fluxurilor de bani, oriunde pe planetă, ne mai putem permite aşa ceva?”, a declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Adevarul:

Offshore-urile nu sunt folosite în România doar pentru optimizare fiscală. Zeci de astfel de societăţi apar în anchetele derulate de procurori - fiind folosite fie pentru a da sau a lua mită, fie pentru a ascunde cine este proprietarul, pentru evaziune fiscală sau spălare de bani.
Ion Popescu, unul dintre colaboratorii lui Marian Vanghelie, a declarat anul trecut la DNA că el şi primarul suspendat de la Sectorul 5 au fost asociaţi în societatea Calex Business Limited, înregistrată în Delaware (SUA). De înfiinţare, în 2003, s-ar fi ocupat celebrul consultant Laszlo Kiss, denumit în România „Regele Offshore-urilor”. „Costul înfiinţării firmei a fost de 1.800 dolari USA”, a explicat Popescu. În România, Calex Business Limited era asociat unic la Calex Business Grup SRL.
De ce a înfiinţat societatea? Pentru a participa la privatizarea Trocadero SA. Ulterior, firma a preluat şi administrarea Economat Sector 5, unde asociat unic era Consiliul Local Sector 5. Potrivit DNA, ulterior în firmă a fost numită o altă persoană, om de încredere al lui Vanghelie, iar societatea ar fi fost folosită de edil pentru a primi mită. Vanghelie a negat acuzaţiile procurorilor DNA.
Discreţie şi la contracte de milioane de euro
Cel care s-a ocupat de înfiinţarea offshore-lui, Laszlo Kiss, execută în prezent o condamnare de 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare primită în dosarul „Petromservice II”, pentru rolul jucat în spălarea a 6,8 milioane de euro prin offshore-ul IT&Media, cu sediul în Delaware (SUA). La rândul său, şi cel care a denunţat că i-a dat mită lui Vanghelie, afaceristul Marin Dumitru, folosea offshore-uri. Motivul: discreţia,  societăţile controlate de acesta primeau contracte publice de zeci de milioane de euro. Este vorba de Dioma International- deţinută de Exim Rohas Promotion Group Limited (Noua Zeelandă), şi Imob Lux Construct - controlată de Ellery Limited (Seychelles).

Hotnews:

In Estonia serviciile de internet banking sunt disponibile de acum 20 de ani, iar votul electronic, de 11 ani. Dureaza cateva minute sa-ti completezi declaratiile de impozit, iar o firma poate fi infiintata online in sub o jumatate de ora. Nu e de mirare ca tara in care copii invata programare inca de la sapte ani, a ajuns sa fie numita E-Estonia si sa fie data ca exemplu pentru orice stat care vrea sa dezvolte servicii de e-guvernare. Cum a ajuns atat de departe o tara cu 1,2 milioane locuitori care in 1991 a devenit independenta, dupa 50 de ani de comunism? A existat viziune, vointa si constientizarea ca internetul va lega tara de restul lumii si Estonia nu va mai ramane singura in fata amenintarii rusesti.
Estonia este cel mai mic dintre statele baltice, avand populatie de 15 ori mai mica decat Romania si suprafata de cinci ori mai mica. Tara este cunoscuta pentru saune, vodca, femei frumoase si startup-uri de succes, precum Skype. Tara a fost independenta intre 1920 si 1940 si apoi a urmat jumatate de secol de ocupatie sovietica. Insa daca Estonia este respectata pentru un lucru in lume, acesta este modul in care internetul este folosit in comunicarea dintre cetatean si stat.
Cand a devenit independenta, in 1991, Estonia si-a dat seama ca trebuie sa ia totul de la zero, iar acest lucru s-a dovedit a fi un mare avantaj pentru ca micul stat a putut sa construiasca lucrurile asa cum isi dorea, nu sa se chinuie cu o complicata mostenire comunista lasata de 50 de ani de ocupatie sovietica. Celelalte doua tari baltice, Letonia si Lituania, au mentinut relatii si cu Rusia, chiar daca s-au orientat mult catre Vest.
"Nu puteam conta pe Rusia, asa ca nu am avut legaturi stranse. A fost un consens politic sa ne orientam catre occident",a  spus, intr-un interviu pentru HotNews.ro, Kalle Palling, parlamentar estonian cu initiative legate de serviciile de internet.
Si primul presedinte al tarii, Lennart Meri (1992 - 2001), dar si cel care conduce tara din 2006 - Toomas Ilves, au avut un rol important in transformarea tarii intr-una in care internetul este in centrul activitatilor educationale, comerciale si politice. In 1995 a pornit un program numit Tiger Leap, prin care erau informatizate toate scolile, iar in 2000 internetul a fost declarat drept fundamental al omului.
Din 2001 a inceput "explozia", fiindca toti oamenii au primit o identitate online cu cip in cardul de identitate, fata de alte tari acest lucru nefiind optional in Estonia.
"Am decis ca nu vom mai ramane niciodata singuri si ca ne indreptam catre Vest", spune Kalle Palling.
Bancile au incurajat puternic tranzactiile online, iar o alta aplicatie care a castigat adepti a fost cea a "scolii electronice:, existand o baza de date in care parintii pot vedea notele copiilor si pot comunica usor cu profesorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.