Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cuba salută ridicarea unor restricții din embargo-ul impus țării de SUA: Un mic pas în direcția bună

Prensa Latina
Bruno Rodriguez

Guvernul cubanez a salutat luni drept "un mic pas în direcţia bună" ridicarea de către administraţia americană a unei serii de restricţii vizând ţara, dar a subliniat ca aceasta "nu modifică embargoul" în vigoare din 1962, notează AFP.

"Anunţul guvernului american este un mic pas în direcţia bună", dar "nici obiectivele, nici principalele instrumente ale politicii SUA împotriva Cubei, care este un eşec, nu se schimbă", a reacţionat pe Twitter ministrul de externe Bruno Rodriguez.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a anunţat luni ridicarea unei serii de restricţii vizând Cuba, în special privind procedurile de imigrare, transferurile de bani şi legăturile aeriene.

Acestea sunt "măsuri pozitive, dar de anvergură foarte limitată", a estimat şeful diplomaţiei cubaneze într-o declaraţie publicată pe site-ul ministerului.

El a subliniat că acestea sunt "câteva din promisiunile preşedintelui Biden făcute în campania electorală din 2020 de a relaxa deciziile inumane luate de administraţia preşedintelui Trump, care au înăsprit blocada la cote fără precedent, şi politica de +presiune maximă+ aplicată de atunci împotriva ţării noastre".

Dar "anunţurile nu modifică în niciun caz blocada, nici principalele măsuri de asediu economic luate de Trump" şi "nu elimină interdicţiile de călătorie (în Cuba) pentru americani".

Şi mai ales, "aceasta nu anulează plasarea arbitrară şi frauduloasă a Cubei pe lista de ţări a Departamentului de Stat care se presupune că susţin terorismul, una dintre principalele cauze ale dificultăţilor cu care se confruntă Cuba în tranzacţiile sale comerciale şi financiare în numeroase locuri ale lumii".

Ministrul a subliniat, însă, "dorinţa" guvernului său de "a demara un dialog respectuos şi pe picior de egalitate cu guvernul Statelor Unite".

După apropierea istorică dintre Cuba şi Statele Unite între 2014 şi 2016, sub mandatul preşedintelui Barack Obama, relaţiile dintre cele două ţări s-au răcit din nou cu o serie de sancţiuni impuse de administraţia Donald Trump, până în prezent toate menţinute de administraţia Biden.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.