Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu cine mai joacă Institutul Eudoxiu Hurmuzachi? Mai mult cu serviciile și mai puțin cu Diaspora. Cum a ajuns burdușit de pensionari din sevicii

Eudoxiu Hurmuzachi institut

Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni este o instituție de interes național, care până la începutul anului 2017 a fost în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, unde a cunoscut o ascensiune importantă în sprijinul românilor de pretutindeni din diaspora și comunitățile istorice din jurul granițelor țării, iar din ianuarie 2017 a fost trecut în noul minister al românilor de pretutindeni, care ar trebui să aibă drept scop sprijinirea românilor de pretutindeni, prin politici și strategii concrete și coerente.

Această trecere în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a afectat și Institutul, unde, ca și în MpRP, există o serie de angajați cu pensii speciale din SRI, SPP și MAI care încasează și salarii.

Au fost întrerupte detașările unor tineri aflați de ani buni în Institut și au fost aduși pensionari din zona și instituțiile mai sus amintite, astfel că tinerii sunt nedreptățiți, luând drumul unor locuri de muncă din afara țării

Despre mari realizări ale directorului general nu s-a prea auzit nimic până în prezent, chiar daca am urmarit site-ul Institutului Hurmuzachi curiosi sa gasim actiuni reprezentative pentru romanii de pretutindeni. Observam ca  proiectele pentru diaspora fie au fost ”uitate” undeva pe drumul spre realizare, fie au fost marginalizate, deși cele cateva milioane de români din diaspora au nevoie de orice șansă de păstrare a identității naționale, a valorilor culturale și a limbii române.

Este foarte interesant faptul că un minister care s-a dorit a fi al românilor de pretutindeni, este ”căpușat” cu rezerviști pensionați recent din servicii, cu pensii care depășesc 10.000 lei lunar, ocupând funcții de directori ori consilieri, ca și în cazul Claudiu Ionel Pasăre – director în MpRP acuzat de plagiat în cazul tezei sale de doctorat, ori reprezentanți ai mișcării #rezist din perioada Cioloș, cum este cazul doamnei Elena Ilie – secretar general adjunct la MpRP, numită de către fostul premier Cioloș în funcția de secretar general la Ministerul de Finanțe și transferată imediat, după căderea guvernului Cioloș, într-un fotoliu important de la noul Minister al românilor de pretutindeni.

În perioada 16-18 noiembrie, Eugen Tiberiu Popescu a organizat un simpozion în Ungaria, inițial la Budapesta, apoi schimbat la Jula, cu o tematică ce risca să creeze conflicte diplomatice, având titlul ,,Contribuția românilor din Ungaria la Marea Unire și Rolul Armatei Române în eliberarea Budapestei de trupele bolșevice”. Desi ambasadorul României în Ungaria, Marius-Gabriel Lazurcă și-a exprimat clar poziția și opțiunea de a renunța la o astfel de activitate, domnul Eugen-Tiberiu Popescu a insistat și a invitat o serie de parlamentari români, care nu au dat curs invitației, iar într-un hotel din Jula au fost prezente doar 16 (2 persoane de la IEH), restul fiind aduși în România cu costuri destul de mari (transport, cazare, onorarii).

Pe lângă faptul că nu s-a înregistrat niciun interes în cadrul comunității pentru eveniment, acest fiasco a costat IEH aproximativ 5000 de euro.

De subliniat faptul că, potrivit surselor citate, folosind datele de contact și antetul Institutului, s-au trimis invitații către parlamentarii români din partea publicației ”Foaia Românească” din Ungaria, care ar fi avut rolul de partener al IEH și semnate de către redactorul șef Eva Șimon și ștampilate cu ștampila Editurii ”Noi” din Jula, Ungaria.

La scurt timp, redactorul șef Eva Șimon a trimis ministerului un comunicat de dezmințire în care condamnă abuzul și neadevărul celor întâmplate și consemnate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.