Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu frica DNA în sân toată lumea ține strâns de scaune/ OPINIE

haos

În ultima vreme se aud tot mai des vocile celor care spun că s-a mers prea departe. Că ar trebui să înceteze această ”nebunie” a luptei anticorupție, să ne oprim odată și să o luăm mai încet pentru că s-a blocat toata țara.

Se spune că de la cel mai mic funcționăraș până la cel mai înalt demnitar al statului, toată lumea refuză să mai semneze acte pentru a nu risca ca la un moment dat să fie chemat la DNA și să dea explicații pentru semnătura pusă pe un document.

Este evident că sunt destule cazuri când așa ceva se întâmplă. Sunt miniștri, șefi de consilii județene și primari care refuză fonduri europene sau investiții guvernamentale în această perioadă pentru a nu fi întrebați de procurori de ce a câștigat firma aia și nu cealaltă.

La fel de adevărat este și faptul că numeroase investiții sunt blocate din aceleași motive și pare că toată lumea așteaptă să treacă valul furiei DNA.

Fenomenul există și nu trebuie să îl minimalizăm. El a fost semnalat recent într-un comentariu la lupta urâtă și dură anticorupție din România de cei de la Reuters. La sfârșitul analizei însă și jurnaliștii prestigioasei agenții recunos faptul că incovenientele de acum aduc însă pe termen lung un imens beneficiu României:

Pe termen lung, susțin majoritatea observatorilor, dezrădăcinarea corupției va aduce beneficii uriașe pentru România, a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană. Pentru moment totuși, aceasta întârzie atât investițiile private, cât și semnarea de contracte pentru firme care să execute proiecte pentru stat”

(propaganda internă citează cu nesaț doar ultima parte a analizei Reuters)

Și totuși.... - A văzut cineva vreun funcționar mai mic sau mai mare să plece din funcție pe acest motiv? Să scrie o demisie în care să scrie că pleacă pentru că nu mai suportă presiunea? Vreun ministru care să renunțe la funcție de bună voie și să plece acasă pentru că funcționarii de sub el refuză să îi urmeze ordinele?

NU. Dimpotrivă. Pentru orice funcție din administrație stau zeci de doritori la pândă și se fac tot felul de presiuni pentru a fi ocupată de o rudă, de un prieten sau după caz de o amantă/amant.

Rămâne vreun scaun ministerial liber? Cu procurorii pe urme Darius Vâlcov s-a dat greu dus de pe scaunul ministerial.

Majoritatea populației pare însă să fie mai deșteaptă ca mica masă de politruci ajutați de postacii plătitți din ce în ce mai prost și mai rar. DNA-ul este dat în toate sondajele de opinie în preferințele cetățenilor și încrederea procurori este la cote fără precedent.

Lupta anticorupție trebuie să continue și mai dur, și mai înverșunat pentru ca cei care vor să mai intre în politică, să ocupe un scaun de înalt funcționar al statului să priceapă că ce a fost până acum nu se mai întâmplă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.