Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Culisele alegerilor prezidențiale din România! Liderul UDMR: 'Asta înseamnă o campanie electorală curată'

Inquam Photos / George Calin
Kelemen Hunor UDMR

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că devansarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie, așa cum a propus UDMR printr-un proiect de lege, înseamnă o campanie electorală curată, pentru că scrutinul nu se suprapune cu parlamentarele.

Întrebat, marți, la Antena 3 – CNN, dacă a avut o înțelegere cu președintele Klaus Iohannis sau cu premierul Marcel Ciolacu pentru a depune proioectul, Kelemen Hunor a negat. ”Nu am avut o înțelegere cu nimeni. Am avut o discuție cu Marcel Ciolacu și cu Nicolae Ciucă, anul trecut în septembrie.

Prima oară am discutat când eram în coaliție, când căutau fel de fel de posibilități de comasare și singura posibilitate era să aducem alegerile prezidențiale mai aproape, în septembrie – octombrie, fiindcă asta nu scurtează mandatul mandatul președintelui, care este până în 21 decembrie.

Lasă o perioadă de 2 -3 luni până când se pregătește predarea – preluarea de mandat, așa cum se întâmplă în multe state în care președintele este ales în mod direct de către cetățeni.

În septembrie am spus că noi vom iniția acest proiect de lege”, a afirmat Kelemen.

Acesta a precizat că nu a mai discutat cu președintele Iohannis de anul trecut, când a avut loc rocada guvernamentală.

Întrebat, în continuare, dacă PSD și PNL au cerut UDMR depunerea proiectului de lege privind devansarea alegerilor prezidențiale, Kelemen a spus că nu a primit o astfel de solicitare.

”Noi am inițiat, nu au cerut ei nimic. Discuțiile erau încă de anul trecut ce alegeri pot fi comasate, care pot fi mișcate din locul unde ar trebui să se întâmple în mod normal pe actuala legislație. Nu poți aduce parlamentarele decât dacă faci dizolvarea Parlamentului, au căutat să aducem localele la parlamentare, ceea ce înseamnă prelungirea mandatelor aleșilor locali, nu s-a putut.

Noi am spus că se poate să vii cu alegerile prezidențiale în septembrie, dar atunci nu știam că ei aduc alegerile locale în iunie. (…)

Va fi o campanie electorală foarte curată pentru prezidențiale și una curată pentru parlamentare. Nu se suprapun ceea ce este bine. Ca să alegi un președinte cu o legitimitate mare nu este bine să fie suprapusă această alegere peste alte alegeri.

Din acest punct de vedere este rațional, că poți să faci o alegere pentru președintele României, cum dorești, și nu suprapui peste parlamentare”, a explicat liderul Uniunii.

Proiectul de lege al UDMR prevede organizarea alegerile prezindențiale în 15 septembrie, primul tur, și în 29 septembrie turul al doilea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.