Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Culisele jocurilor de putere de la Bruxelles. Începe dansul cu extrema dreaptă

AP
parlamentul european coruptie UE

În timp ce conservatorii se pregătesc să o sprijine pe Ursula von der Leyen pentru încă cinci ani la conducerea executivului UE, opozanții îi acuză că îi fac concesii extremei drepte, scrie Politico, conform Rador Radio România.

Fost ministru german al apărării devenită șefa Comisiei, Von der Leyen este aproape sigură că își va păstra funcția cea mai puternică din Uniunea Europeană până în 2029.

De altfel, nici nu va avea nevoie de prea multă energie ca să-și susțină campania. Potrivit sondajelor (PPE), grupul cel mai numeros din Parlamentul European, va câștiga din nou în iunie, asta dându-le dreptul – așa cum și preconizează – să o mențină pe Von der Leyen la Berlaymont (numele clădirii care adăpostește sediul Comisiei Europene, n. red.) și să pretindă și alte posturi-cheie.

Membrii PPE sunt atât de siguri pe ei încât vizează trei din cele patru funcții de conducere din UE, pe care în prezent le împart cu socialiștii și cu liberalii. Ei nu numai că reclamă președinția Comisiei și pe cea a Parlamentului (în prezent, deținută de Roberta Metsola, membră PPE), dar acum și-au pus ochii și pe funcția șefului diplomației.

Dar cu ce preț? - se întreabă unii detractori.

Pânda extremei drepte

Sondajele estimează o ascensiune a extremei drepte la alegerile din iunie, acolo unde grupările politice care adăpostesc partide precum Adunarea Națională din Franța, Alternativa pentru Germania și spaniolul Vox ar putea repurta succese însemnate.

Eventual, asta ar însemna 160 de europarlamentari la dreapta PPE, care ar exercita presiuni atunci când Comisia își va proiecta viitorul plan legislativ. Deși s-ar putea să nu fie suficient ca să jeneze actuala coaliție de guvernare – formată din PPE, Socialiști și grupul liberal Reînnoirea – asta ar putea conferi extremei-drepte suficientă putere ca să poată împiedica adoptarea vreunei legi sau să-și exercite o puternică influență.

“În viitorul mandat, trebuie să se țină cont de rezultatele alegerilor și de viitorul program de lucru”, a declarat un oficial PPE căruia I s-a garantat anonimatul ca să poată discuta despre problemele interne ale partidului. “Dacă socialiștii și Verzii cred că rezultatul alegerilor nu va avea un impact asupra tuturor, atunci sunt de așteptat niște negocieri foarte dure”.

Schimbare de macaz?

Von der Leyen – care va avea nevoie de sprijinul majorității europarlamentarilor ca să obțină un al doilea mandat – a deschis deja o ușă membrilor PPE mai de dreapta – Conservatorii și Reformiștii Europeni – deși cu niște condiții stricte. E un semn că ea ar fi gata să umble după voturi și mai spre dreapta, în detrimentul Verzilor.

La sfârșitul săptămânii trecute, principalii adversari ai PPE (care încă mai fac parte din actuala coaliție parlamentară), social-democrații, și-au lansat campania susținând că PPE s-a înclinat atât de mult spre dreapta, încât acum imită extremele și pune în pericol însuși proiectul european.

“Trebuie să-i avertizăm pe conservatori. Îi întreb: chiar vreți să vă trădați istoria deschizând ușa în calea extremei-drepte?”, a exclamat Elly Schlein, șefa Partidului Democrat din Italia, într-un discurs de la Roma la congresul socialiștilor de săptămâna trecută.

În Italia și în Finlanda partidele de centru-dreapta guvernează împreună cu extrema-dreaptă. Ele guvernează cu sprijinul extremei drepte și în Suedia. În Olanda, pe fondul unor tratative anevoioase, agrarienii și partidul populist de dreapta Mișcarea Fermierilor-Cetățeni, i-au dat avizul lui Gert Wilders, un politician olandez conservator-liberal, ca să formeze un guvern.

Din date rezultă că dacă admiți în guvern asemenea partide, “dansând” cu ele și acceptându-le poveștile, de fapt îi normalizezi or, asta începe să devină o amenințare la adresa democrației””, afirmă Daphne Halikiopoulos, profesor de politici comparate la Universitatea York.

Vinerea trecută, într-o reuniune cu ușile închise, la Roma, dna Halikiopoulos le-a arătat politicienilor socialiști cum să combată extrema-dreaptă, cerându-le ca, mai ales, să nu-și bazeze campania pe probleme legate de imigrație.

“Asta ar face ca alegătorii să fie trimiși în brațele extremei-drepte, pentru că alegătorii votează originalul, nu copia”, a mai spus ea.

“Singurul adult din sală e PPE”

Dar strategii conservatori refuză să se lase murdăriți de peria extremei-drepte.

“Cred că partidul va continua să adopte o poziție foarte dură față de extrema-dreaptă. Orice comentariu legat de familiaritățile PPE cu extrema-dreaptă nu le auzi decât în afara PPE”. afirmă Dara Murphy, care a condus campania PPE la alegerile europene din 2019.

În schimb, ei arată cu degetul spre Polonia, unde veteranul lider conservator Donald Tusk a dat jos guvernul naționalist al partidului Lege și Dreptate, înlocuindu-l cu propria sa coaliție convenită cu progresiștii. Sau arată spre coaliția guvernamentală de stânga din Spania, a lui Pedro Sanchez, pe care îl acuză că a periclitat statul de drept amnistiindu-I pe separatiștii catalani.

“Credem că nu există o altă majoritate decât cea a partidelor pro-europene care să poată oferi Europei stabilitate. Și socialiștii știu asta, numai că încearcă să se arate mai populiști, căutând să ne afecteze la nivel european”, a declarat prin telefon de la București Siegfried Mureșan, un europarlamentar român, membru al PPE.

“În momentul de față, singurul adult din sală e PPE”, afirmă Bakolas.

Trași de urechi spre dreapta

Și totuși, după pandemie, toate probele arată o înclinare spre dreapta a PPE.

Manfred Weber, parlamentarul german care conduce PPE în parlament și care este președintele acestuia și la nivel european, a tras-o cu succes de urechi pe dna Von der Leyen spre dreapta, mai întâi, cerând un moratoriu pe tema legilor din noul Acord Verde, iar acum conducând discuțiile despre necesitatea întăririi în Europa a capacităților de apărare.

Disputa dintre calma și conservatoarea șefă a Comisiei, Von der Leyen, și durul parlamentar Weber este una de care adversarii au început să profite în propriul lor avantaj politic. Iratxe Garcia, liderul socialist din parlament, le-a spus reporterilor la Roma că PPE a încercat să elimine o lege propusă chiar de șefa Comisiei. “Așa ceva e de neînțeles”, a spus Garcia.

Dar natura consensului din politica UE este în așa fel, încât principalii câștigători ai alegerilor europene – conservatorii și social-democrații – vor ajunge să își dea totuși mâna pe 9 iunie, atunci când va suna clopoțelul – din cauză că PPE este departe de a fi atotputernic.

El nu se află la putere în două dintre principalele jucătoare cu greutate – Germania și Franța - ai căror lideri vor avea un cuvânt greu de spus în privința traiectoriei UE.

Germania este cea mai mare economie și cea mai mare putere industrială, iar Franța este singura superputere militară reală, întrucât posedă armament nuclear. În Germania, Olaf Scholz conduce o coaliție cu social-democrații săi, cu liberalii și cu Verzii, în vreme ce președintele francez Emmanuel Macron conduce de la centru.

Și nu toți cei adunați la București o sprijină pe Von der Leyen. Aripa franceză a grupului a exclus un asemenea sprijin,. Marți, liderul republicanilor francezi, Eric Ciotti, i-a trimis lui Weber o scrisoare în care spune că Von der Leyen “este candidata lui Macron, nu a dreptei”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.