Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Culisele și capcanele rotației premierilor. De ce s-a blocat cea mai puternică majoritate după spargerea FSN

adevarul.ro
Guvern

În pixul lui Klaus Iohannis stă formarea unui super-majorități parlamentare fără precedent după 1992, iar de coagularea acestei coaliții depinde apartenența politică a premierului pe care îl va desemna șeful statului.

O coaliție de guvernare PNL, PSD, UDMR și minorități naționale ar deține aproximativ 70% din actualul Parlament, peste majoritatea pe care a avut-o USL în 2012, chiar și peste majoritatea PDL-PSD din 2008 despre care Traian Băsescu afirma: „Mi-am văzut visul cu ochii”. După 1992, an care a marcat scindarea FSN, nicio guvernare nu a beneficiat de o asemenea susținere în Parlament.

PSD și PNL se contrează pe teme clasice precum 'cota unică de impozitare / impozitare progresivă', sau 'prioritizarea investițiilor / creșterea salariilor, a pensiilor și a alocațiilor', însă mărul discordiei în acest moment îl reprezintă faptul că PSD și PNL nu acceptă în forurile interne un premier din celălalt partid.

S-a ajuns astfel la propunerea premierului „prin rotație”, pe model israelian, soluție care se referă la ocuparea pe rând, a funcției de prim-ministru, a unui membru de la PNL și PSD. Avansată ca variantă de compromis, propunerea tot nu rezolvă problema pentru că partidele nu se pot pune de acord care să fie prima formațiune care să dea premierul. Motivul îl reprezintă neîncrederea reciprocă și teama că celălalt partid nu-și va respecta cuvântul dat.

Liberalii spun că un premier PSD ar reprezenta un risc major pentru partid deoarece social-democrații ar putea oricând să-i arunce pe liberali peste bord și să își găsească apoi voturi să reziste în Parlament unei moțiuni de cenzură. Singura cale apoi de a da jos PSD de la Palatul Victoria ar fi doar cu ajutorul „străzii”, prin ample proteste, consideră voci din PNL.

Pe de altă parte, liberalii apreciază că ar exista și unele avantaje cu un premier PSD: tot ce nu merge bine în țară se va 'sparge' în capul social-democraților și nu va mai fi PNL cel care va deconta electoral eșecurile de la guvernare.

Social-democrații apreciază că au dreptul legitim să dea premierul pentru că dețin cel mai mare număr de mandate în Parlament și că nu îi poți cere PSD-ului să accepte că un partid cu 35% în Parlament să fie vioara a doua într-o coaliție cu un partid de 25%.

Voci din PSD susțin că și în cazul lor un premier PSD poate reprezinta o vulnerabilitate pentru că momentan social-democrații cresc în sondaje și după ce preiau funcția de prim-ministru nu mai pot da vina pe PNL și vor avea ei de dat explicații pentru toate tensiunile sociale.

Există temeri și în PSD că dacă nu dețin premierul atunci se expun unui risc. Social-democrații nu au uitat fosta guvernare cu PDL din 2008-2009 când după ce au plecat de la Palatul Victoria partidul s-a scindat, a apărut UNPR și PSD a rămas cu ochii în soare.

Dacă PSD și PNL nu vor ajunge acum la un consens privind premierul, atunci social-democrații ar putea merge la Cotroceni cu premier propriu, în timp ce liberalii iau în calcul să meargă fără candidat.

Dincolo de jocurile interne din partide, șeful statului are dreptul exclusiv de a alege candidatul de premier, din moment ce nicio formațiune nu deține 50%+1 din mandatele parlamentare.

Îi va pune Iohannis pe parlamentarii liberali să voteze un premier PSD? Sau va testa șeful statului determinarea social-democraților cu un premier PNL?

Răspunsul la toate întrebările și frământările interne din partide se află la Cotroceni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.