Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum poate ajunge magistratul lui Năstase, expert în corupţie, să vâneze infractori cibernetici - Traseul de după 'pensionarea' de la DNA a magistratului - surse

securitate cibernetica

Procurorul Mariana Alexandru, unul dintre magistraţii care a instrumentat dosarul care l-a trimis pe fostul premier al României Adrian Năstase la închisoare, dă expertiza anticorupţie pe un domeniu mai interesant, infracţiunile informatice.

Mai precis participă la interviul organizat de DIICOT, de ocupare a mai multor posturi din cadrul Direcţiei, potrivit detaliilor ce se regăsesc pe pagina oficială a instituţiei.

Ea va susţine miercuri acest interviu cu şeful Direcţiei dar şi şeful secţiei unde ar urma să fie încadrată.

Surse judiciare spun pentru STIRIPESURSE că dacă trece de interviu aceasta va fi încadrată la secţia de combatere a infracţiunilor informatice, astfel că va instrumenta dosare ce necesită cunoştinţe tehnice avansate din mediul informatic dar şi despre tehnologii moderne utilizate de infractorii cibernetici.

Mariana Alexandru s-a pensionat în 4 septembrie 2014 după ce a fost procuror-şef adjunct la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA, șef al Secției fiind la vremea respectivă Lucian Papici.

Fostul procuror a lucrat în dosare precum "Zambaccian", "Gala Bute", dar și în cauzele în care au fost vizați Cătălin Voicu sau şi fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi.

Despre "pensionarea" magistratului surse din mediu informativ afirmă că ar fi fost forţată de fosta şefă a DNA, care i-a cerut în mod expres să părăsească Direcţia.

Aceleaşi surse au explicat că pentru "pensionarea" urgentă a magistratului, angajaţi ai Casei de Pensii ar fi lucrat în ziua de vineri în care s-a primit dosarul până târziu în noapte pentru finalizarea procedurii cât mai rapid.

Aceleaşi surse mai spun că problema ar fi fost legată de faptul că la vârful DNA s-ar fi aflat despre pretinse discuţii despre o formă de intervenţie asupra magistratului Alexandru, în dosarul Gala Bute, pentru Elena Udrea. Discuţia, precizează sursele, nu s-ar fi concretizat vreodată dar a avut menirea de a o pune pe jar pe fosta şefă a DNA care a reacţionat în consecinţă.

Coincidenţa a făcut ca Mariana Alexandru să instrumenteze la acel moment dosarul Gala Bute, soluţia iniţială, care o făcea scăpată pe Elena Udrea, fiind infirmată chiar de ea. Deznodământul acestui dosar îl reprezintă o condamnare la şase ani de închisoare cu executare al fostului ministru Udrea.

După pensionare Alexandru a încercat revenirea în vârful sistemului judiciar de trei ori dar CSM a respins de fiecare dată aceste încercări.

Iniţial, în luna iunie, aceasta a încercat să revină la DNA, după plecarea fostului şef din perioada în care s-a pensionat. În 4 iunie CSM respingea solicitarea de reîncadrare a acesteia direct la DNA şi motiva că aceasta este încadrată la Parchetul Curţii de apel Craiova, aceasta fiind unitatea unde poate fi reîncadrată.

Este de amintit că Mariana Alexandru a fost delegată şi apoi numită la Direcţia Naţională Anticorupţie de la Parchetul Curţii de Apel Craiova.

"Plenul, în acord cu Secţia pentru procurori, constată că o revenire a petentei la structura specializată, după încetarea activităţii la această unitate de parchet ar presupune promovarea concursului prevăzut de dispoziţiile articolului 87 din Legea 87 din 2004, indiferent de modalitatea încetării activităţii ...", se arată în motivarea CSM.

Ulterior, în 4 iulie, CSM a respins o propunerea de delegarea a Marianei Alexandru pe un post la Parchetul instanţei supreme.

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea propunerii de delegare în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de îndrumare şi control, a doamnei Mariana Alexandru, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova”, potrivit ordinii de zi a ședinței de marți a Secției de Procurori din 4 iulie.

În 16 iulie Alexandru a revenit cu încă o solicitare, de a fi consilier al procurorului șef al DIICOT, Felix Bănilă, cerere respinsă  de Secția pentru procurori din CSM.

Acum aceasta dă interviu pentru un post de procuror informatic la DIICOT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.