Importurile de produse agroalimentare ale României au atins în 2024 un nivel fără precedent de 11,1 mld. euro şi au generat un deficit de 5 mld. euro, conform datelor INS. În categoria de legume şi fructe, importurile anuale sar de 1,5 mld. euro. Pe avocado, România a plătit 50,7 mil. euro anul trecut şi Florin Barbu, ministrul agriculturii, a spus că a urcat pe primul loc în categoria sa. De fapt, bananele şi roşiile sunt acolo.
Avocado, un fruct exotic care a fost pus tot mai des în coşul de cumpărături de români în ultimii ani, ar dezechilibra balanţa comercială cu produse agroalimentare a României, în special în categoria de legume şi fructe, acolo unde importurile anuale sar de 1,5 miliarde de euro, consideră Florin Ionuţ Barbu, ministrul agriculturii. Însă, statistica îl contrazice. România importă cantităţi mult mai mari de roşii şi mere, pe care plăteşte mai mult şi care ar putea fi produse local, scrie zf.ro.
„Acum, pe primul loc, este avocado la importurile de fructe şi legume. (...) Dacă vrem să mâncăm mozzarella şi avocado şi nu vrem să mâncăm roşii şi brânză de la ţăranii români, sigur că deficitul comercial va creşte“, a spus Florin Ionuţ Barbu, ministrul agriculturii, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute recent.

Care este realitatea
În realitate, în 2024 România a importat avocado de 50,7 de milioane de euro, conform datelor de la Eurostat. În primul semestru din 2025, importurile au fost de 25,3 milioane de euro, potrivit aceleiaşi surse. Astfel, fructul devenit faimos în ultimele zile e o picătură într-un ocean de importuri agroalimentare de 11,1 miliarde de euro anul trecut.
Şi în niciun caz, nici anul trecut, nici anul acesta, avocado nu este pe primul loc. În categoria fructelor, bananele rămân „rege“, dominând topul ani la rând, iar în categoria legumelor, pe prima poziţie sunt roşiile, arată statisticile europene. Apoi, urmează strugurii şi merele, pe care România le-ar putea produce local, dar le aduce tot mai des din Republica Moldova.
Totodată, în 2024, România a importat roşii în valoare de 167 de milioane de euro, majoritatea din Turcia, atingând un nivel istoric, în ciuda faptului că din 2017 producţia de tomate în spaţii protejate este sprijinită. Iar ele sunt urmate de cartofi şi ardei gras, cu toate că ministrul susţine că a investit şi va investi în continuare în sectorul legumicol.































Comentează