Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a devenit Halloween popular

Twitter
Halloween

Halloween se sărbătorește în fiecare an pe 31 octombrie și a devenit parte din cultura urbană a numeroase țări.

Deși este percepută ca fiind o "sărbătoare americană", Halloween are mai degrabă legătură cu celții. De fapt, la bază stă un vechi festival celtic denumit Samhain, din urmă cu aproximativ 2.000 de ani. Se sărbătorea în mod deosebit în zone în care astăzi se află Irlanda, Marea Britanie și nordul Franței.

Data era aceeași și marca practic sfârșitul verii și a recoltelor, dar și începutul iernii întunecate și reci, perioadă care, în acele vremuri, era asociată cu moartea umană. Practic, celții vedeau 1 noiembrie ca fiind începutul noului an. Iar data de 31 octombrie era considerată cea în care granița dintre lumea celor vii și a celor morți s-a estompat. Astfel, pe 31 octombrie, era sărbătorit Samhain-ul, când celții credeau că fantomele morților revin pe pământ.

În acele vremuri, pentru a comemora evenimentul, celții făceau focuri uriașe, iar oamenii își ardeau o parte din recolte și animale, ca sacrificii pentru zeitățile celtice. De asemenea, ei se îmbrăcau în diverse costume, create în general din piei de animale.

Cum a devenit Halloween-ul popular

În zilele noastre, Halloween-ul este una dintre cele mai populare sărbători. Nu doar în SUA, ci și în Irlanda, Japonia, alte țări din Europa și inclusiv în România. În săptămânile dinaintea Halloween, multe magazine au în ofertă costume speciale, iar unele hypermarket-uri au produse inspirate din tematica Halloween-ului. De asemenea, sărbătoarea de Halloween este prezentă în o mulțime de filme și seriale, dar și în jocuri live online. Spre exemplu, pe NetBet am găsit 4 jocuri care au ca tematică Halloween-ul: Halloween Fortune (Playtech), Halloween (EGT), Halloween Jack (NetEnt) și Halloween (Play'N Go).

Așadar, nu există niciun dubiu că Halloween este o sărbătoare ce face parte din viețile multora. Cum a devenit însă atât de populară? Totul a început în secolul al XIX-lea, când tot mai mulți irlandezi au emigrat în SUA. Ei au luat cu ei și obiceiurile și tradițiile lor, iar una dintre aceastea a fost și sărbătoarea de Halloween.

Astfel, s-a popularizat și colindul de Halloween. În noaptea de 31 octombrie, copiii se costumează în vrăjitori, mumii sau alte personaje de acest gen și merg din ușă în ușă pentru a adresa celebra întrebare "trick or treat?". Tradiția spune că, în cazul în care gazda nu le oferă bomboane sau alte dulciuri, copiii îi vor face o farsă.

Ulterior, sărbătoarea a fost preluată și de adulți ca motiv de sărbătoare și distracție. Astfel, în lume se fac petreceri tematice în care invitații se costumează. De asemenea, în unele țări au loc parade și carnavaluri.

Din tradiția Halloween-ului face parte și celebrul dovleac sculptat, dar și plăcinta de dovleac.

Superstiții de Halloween

Superstițiile sunt și ele o parte din multe sărbători. Avem superstiții de Sânziene, de Crăciun, Anul Nou, dar și de Halloween. Iar cele mai cunoscute superstiții de Halloween sunt următoarele:

1. În cazul în care o fată necăsătorită își pune în noaptea de Halloween sub pernă o floare de rozmarin și un bănuț de argint, ea își va visa alesul.

2. În cazul în care în noaptea de Halloween auzi pași sau zgomote în spatele tău, nu trebuie să te întorci. Se spune că un spirit venit de pe lumea cealaltă te urmărește pentru a te lua cu el.

3. În cazul în care în noaptea de Halloween iți zboară prin casă un liliac, se spune că este trimis de spirite rele.

4. Lumânarea ținută în dovleac în noaptea de Halloween are menirea de a ține spiritele rele la distanță.

5. Dacă în noaptea de Halloween vezi un păianjen prin casă, atunci spiritul unei persoane dragi te urmărește.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.