Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a dispărut un articol de opinie al lui Cătălin Tolontan de pe blogul său și de pe site-ul libertatea.ro: Explicațiile jurnalistului - 'Am făcut o prostie'

stareapresei.ro
tolontan

Un articol semnat de Cătălin Tolontan, în care jurnalistul critica în termeni duri atitudinea Ministerului Sănătății față de cazurile de îmbolnăvire din centrele de îngrijire a vârstnicilor, a dispărut subit, la câteva ore de la publicare.

Articolul a fost publicat, prima dată, pe site-ul tolo.ro, iar apoi a fost urcat și pe platforma libertatea.ro sub titlul: ’’Cohortarea ta, stat cinic și nemernic! De ce vorbești așa despre bunicii și părinții noștri?’’. În el, Cătălin Tolontan înfiera atitudinea Ministerului Sănătății față de explozia de îmbolnăviri de COVID-19 din centrele de îngrijire a persoanelor în vârstă.

content-image

Captură site-ul tolo.ro

content-image

Captură site-ul libertatea.ro

 

Articolul a pornit în urma unui comunicat de presă în care Ministerul Sănătății spunea că recomandă  ’’Cohortarea, dupa testare, a suspecților în saloane/dormitoare și izolarea lor, până la aflarea rezultatului, când se va acționa conform metodologiei.’’


content-image

 

Captură comunicat Ministerul Sănătății

Atitudinea oficialilor din ministerul condus de Nelu Tătaru era aspru criticată de jurnalistul Cătălin Tolontan, care a catalogat comunicatul Ministerului Sănătății o atrocitate, care nu ar fi putut si conceput, scris și trimis niciodată, nicăieri în Europa.

content-image

Captură site-ul libertatea.ro

 

Însă la câteva ore de la publicare, articolul critic a dispărut de pe site-ul tolo.ro, iar știrea publicată pe site-ul libertatea.ro a fost rescrisă și a primit un nou titlu, criticile la adresa Ministerului Sănătății fiind eliminate.

 

content-image

content-image

 

STIRIPESURSE.RO l-a abordat pe autorul articolului, Cătălin Tolontan, pentru a lămuri ”misterul” din jurul ”dispariției” de pe ambele platforme media. ”Am făcut o prostie!”, a recunoscut Tolontan, care ne-a oferit mai multe explicații.

”Am confundat termenul ”cohortare” cu alinierea fizică și introducerea în camere a unor indivizi. Un cititor mi-a atras atenția asupra confuziei și că, de fapt, ”cohortarea” despre care vorbea Ministerul Sănătății este ”un proces epidemiologic.”, a precizat Cătălin Tolontan.

Mai jos, STIRIPESURSE.RO vă prezintă textul așa cum Cătălin Tolontan l-a publicat pe tolo.ro și libertatea.ro și retras.

”Comunicatul Ministerului Sănătății:

Cohortarea, după testare, a suspecților în saloane/dormitoare și izolarea lor, până la aflarea rezultatului, când se va acționa conform metodologiei.

Statul român nu știa să le vorbească propriilor cetățeni nici înainte de pandemie. De decenii, rudele sunt ”aparținători”, iar morții sunt enunțați cu nume și prenume, Popescu Ion, precum în rechizitoriile procurorilor. Pedeapsă că s-au născut și au murit.

Dar, de când avem Grup de Comunicare Strategică, oameni angajați special pentru a explica societății într-un moment de teribilă tensiune, o adresare fără o minimă compasiune s-a lățit pe fața unei țări care suportă izolarea cu răbdare și decență.

Comunicatul de astăzi al Ministerului Sănătății a întrecut orice limită de atrocitate. Direcția de Sănătate Publică București a anunțat că a descoperit în centrele speciale 75 de oameni, angajați și beneficiari, confirmați cu COVID-19.

Sunt tot mai multe centre unde se întâmplă asta. De dimineață, apăruse știrea cu cei 30 de oameni de la o casă de vârstnici din Mogoșoaia. Pe după-amiază, cei 75 din Sectorul 4 din București.

Ce spune Ministerul Sănătății, citând DSP? Că de vină sunt cei de la centru și că el a luat măsuri. Ce măsuri? Se limitează internările, se reinstruiește personalul, se intensifică măsurile de curățenie și are loc ”cohortarea, după testare, a suspecților în saloane/dormitoare și izolarea lor, până la aflarea rezultatului, când se va acționa conform metodologiei”.

E puțin, foarte puțin probabil, ca la Phenian, Moscova sau la Beijing autoritățile să vorbească așa despre niște oameni bolnavi, indiferent de vârsta lor, de situația socială.

Nu mai discutăm despre Europa, unde un astfel de comunicat n-ar fi putut fi conceput, scris și trimis niciodată. Pentru că nu e vorba de cum te exprimi, ci de cum gândești dacă ajungi să te exprimi așa.

Acolo sunt părinții și bunicii noștri. Acolo sunt motivele din carne și sânge pentru care nu am rămas praf de stele și am venit ca să testăm cu buricele degetelor masa la care ne luăm micul dejun.

Oamenii care au scris acest comunicat și cei care i-au dat drumul nu sunt cu nimic diferiți de bătrânii aliniați și care așteaptă să vadă cum ”se va acționa conform metodologiei”. Nu sunt oameni răi. Ei vorbesc așa cum gândește statul.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.