Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a fost luat `pe făraș` de DNA directorul din primăria Timișoara care a făcut `afaceri` pe seama decedaților Covid - Ex-primarul Robu a omis sesizarea DNA

Pinterest
sicrie morti covid

STIRIPESURSE a prezentat recent dedesubturile a două dosare de mare corupție, deferite justiției de Direcția Națională Anticorupție, în care au fost cercetate fapte penale de profil comise în legătură cu achiziția de materiale în perioada pandemiei.

Este de amintit că faptele comise în perioada Ordinului președintelui Iohannis sunt de gravitate, ordinul președintelui din perioada pandemiei echivalând cu rigorile perioadelor de război sau de asediu.

În altă ordine de idei este de amintit că în perioada pandemiei mai mulți factori decizionali au comis pretinse fapte de corupție în legătură cu achiziționarea intempestivă și rapidă a unor aparate medicale sau materiale necesare combaterii pandemiei de Covid-19.

DNA a arătat în răspunsuri oficiale că are în lucru zeci de dosare în care cercetează numeroase fapte de corupție petrecute la nivel național în legătură cu achizițiile pentru pandemie dar și în context conex.

O mențiune ce se impune a fi făcută este aceea că marea majoritate a acestor dosare instrumentate e reprezentată de dosare cu acorduri de recunoaștere a vinovăției, ce au la bază câte un singur inculpat, cauze trimise pe rolurile instanțelor de judecată.

Din actele oficiale intrate în posesia STIRIPESURSE rezultă că peste 60 de astfel de dosare au ajuns pe rolul instanțelor de judecată din întreaga țară.

Al treilea dosar pe care îl va prezenta în detaliu STIRIPESURSE se referă la directorul executiv al Direcției Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse I Est din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, Emilian Florin Răvășilă, trimis în judecată pentru pretinse fapte de luare de mită în formă continuată, trafic de influență, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată și fals în declarații.

Alături de acesta mai este judecat în acest mare dosar de corupție și afaceristul Alin Constantin Agafiței, pentru complicitate la toate faptele funcționarului public.

În dosarul transmis judecătorilor Tribunalului Timiș anchetatorii arată că acesta încasa mită pentru favorizarea și divulgarea de informații unui om de afaceri a căror firme s-au ocupat inclusiv cu gestionarea înmormântării decedaților Covid-19.

Cum a intrat DNA Timișoara pe fir

Potrivit actelor din dosarul ajuns pe masa judecătorilor timișeni în 14.10.2020 în evidența DNA Timișoara a fost înregistrat dosarul penal numărul 126/P/2020, ca urmare a procesului - verbal de sesizare din oficiu întocmit de organele de cercetare penală din cadrul acestui serviciu.

Din datele și informațiile publice din diferite articole și declarații de presă a rezultat că în anul 2020 Batori Octavian Mihai în calitate de reprezentant al societății comerciale Casa Funerară Octavian și Adi SRL, s-a folosit de influența pe care o are asupra factorilor de decizie din cadrul administrației Primăriei Timișoara și a plătit sume de bani cu titlu de mită pentru obținerea concesiunii serviciilor funerare la cimitirul Calea Șagului din Timișoara, scriu procurorii în dosar.

”În anul 2018, Primăria Timișoara a dispus scoaterea la licitație publică a concesiunii serviciilor funerare pentru cele trei cimitire mari din Timișoara.

În cimitirul Calea Șagului din Timișoara aceste servicii erau prestate de societatea comercială SC Denis Alex SRL care avea încheiat un contract de concesiune pentru o perioadă de trei ani.

Această societate comercială care se ocupa de întreținerea acestui cimitir a acționat în instanță Primăria Timișoara, invocând o eroare din contractul de concesiune, mai exact reprezentanții firmei susținând că deși legea prevede că întreținerea cimitirelor se poate acorda pe o perioada de 5 ani, în cazul acesta, dintr-o eroare, serviciul a fost contractat doar pe o perioadă de 3 ani.

SC Denis Alex SRL a acționat în instanță organizarea licitației publice însă nu a avut câștig de cauză, conform sentinței civile nr. 692/23.05.2019 pronunțată de Tribunalul Timiș în dosar nr. 8182/325/2018 rămasă definitivă.

Pe perioada judecării acestei cauze, licitația publică privitoare la cimitirul Calea Șagului nu a mai avut loc până în luna mai 2020.

La licitația publică organizată în luna mai 2020 a fost desemnată câștigătoare SC Casa Funerară Octavian și Adi SRL, reprezentată de Batori Octavian Mihai”, se mai arată în dosar.

A câștigat o firmă „nepregătită„

„Din informațiile deținute rezultă că SC Casa Funerară Octavian și Adi SRL și societățile comerciale deținute de Batori Octavian Mihai nu erau pregătite pentru lucrări funerare de mare amploare, motiv pentru care s-ar fi asociat cu Casa Lugojeană S.R.L. reprezentată de Agafiței Alin Constantin.

Pentru câștigarea acestei licitații publice, înainte sau ulterior, Agafiței Alin Constantin și Batori Octavian Mihai i-ar fi remis suma de 40.000 (patruzeci de mii) de euro lui Răvășilă Emilian Florin care în calitate de director al Direcției Patrimoniu I Est din Primăria Timișoara, trebuia să efectueze demersuri astfel încât licitația să fie câștigată de cei doi.

Această remitere ar fi fost înregistrată video și audio, cu mijloace proprii, de către Agafiței Alin Constantin și Batori Octavian Mihai.

Pentru a iniția discuțiile cu Răvășilă Emilian Florin, directorul Direcției Patrimoniu I Est din Primăria Timișoara, cei doi au profitat de un posibil grad de rudenie dintre Agafiței Alin Constantin și Bosioc Dimitrie cunoscut sub apelativul "Dorin Bosniak”, funcționar care este angajat al Primăriei Timișoara, în subordinea lui Răvășilă Emilian Florin și se ocupă de administrarea cimitirului Calea Șagului și posibil și de administrarea cimitirului Rusu Șirianu. Cele două cimitire au fost scoase la licitație împreună.

Interesul mare pentru administrarea serviciilor funerare în aceste cimitire este dat de o posibilă obținere de sume de bani în mod ilegal, prin nefacturarea serviciilor, încasări la negru, lucrări suprataxate, etc.

Din informațiile deținute a rezultat posibilitatea ca cei trei, respectiv Răvășilă Emilian Florin, Batori Octavian Mihai și Agafiței Alin Constantin să se fi înțeles să împartă acele venituri ilegale din exploatarea serviciilor funerare din cimitirul Calea Șagului în mod egal”, mai explică anchetatorii anticorupție.

Nu i-a ajuns „profitul„ - Robu, „creionat„ în tablou...

„Răvășilă Emilian Florin, după o vreme, a considerat că venitul său din aceste activități ilicite este insuficient. Răvășilă Emilian Florin și Batori Octavian Mihai au hotărât să-l excludă pe Agafiței Alin Constantin din afacere, probabil din cauză că SC Casa Funerară Octavian și Adi SRL, câștigătoarea licitației și firma lui Agafiței Alin Constantin nu aveau o asociere scrisă, ci doar o înțelegere de colaborare între cei doi administratori.

Agafiței Alin Constantin, văzând că a fost îndepărtat din această afacere ar fi mers la primarul Robu Nicolae, cu mai multe săptămâni înainte de alegerile locale și i-ar fi relatat despre remiterea sumei de 40.000 de euro către Răvășilă Emilian Florin și despre împărțirea altor sume de bani rezultate din activitățile ilegale desfășurate în acest cimitir.

Cu această ocazie i-ar fi arătat și i-ar fi înmânat, nu se știe sub ce formă, pe suport fizic sau prin intermediul vreunei aplicații pe internet, înregistrarea cu momentul remiterii sumei de 40.000 euro către Răvășilă Emilian Florin.

Urmare a acestor demersuri făcute de Agafiței Alin Constantin, respectiv de a­i fi dezvăluit primarului Nicolae Robu remiterea sumei de 40.000 de euro către Răvășilă Emilian Florin și de a-i fi pus la dispoziție înregistrarea acestui eveniment, în data de 09.10.2020, în articolul de presă al site-ului Ziua de Vest a apărut informația conform căreia ”'Florin Răvășilă, directorul Direcției Patrimoniu I Est din Primăria Timișoara, și-a pierdut dreptul la semnătură, după ce Nicolae Robu ar fi sesizat - spun unele surse - încă de acum trei săptămâni, Comisia Antifraudă”””, se mai arată în dosar.

A știu și a tăcut - DNA  a văzut „omisiunea„ lui Robu

„Până la data întocmirii procesului verbal de sesizare din oficiu, Nicolae Robu în calitate de funcționar public, respectiv primar al municipiului Timișoara, luând cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, a omis să sesizeze Direcția Națională Anticorupție, organ judiciar competent să cerceteze infracțiunile de luare și dare de mită descrise mai sus.

Ulterior, prin adresa Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș din data de 30.10.2020, la prezentul dosar a fost înaintată Sesizarea Primăriei Timișoara.

La această sesizare este atașat un raport de control înregistrat la Primăria Timișoara, întocmit în baza Notei interne din data de 21.09.2020 a Primarul Municipiului Timișoara, care a dispus efectuarea unei misiuni de control cu privire la înregistrarea unor discuții purtate între directorul Răvășilă Florian și mai multe persoane, având ca subiect activitatea cimitirelor de pe raza Municipiului Timișoara, precum și a unor servicii de catering, din care rezultă că la nota internă a fost atașat un stik care cuprinde mai multe înregistrări audio ale unor discuții purtate între Răvășilă Florin și persoane implicate în activitatea cimitirelor, cât și o înregistrare video având ca tematică tot activitatea prestată în cimitire.

Astfel, membrii Corpului de Control și Antifraudă ai Primarului au audiat înregistrările audio și video și au constatat că sunt intitulate astfel : înregistrarea intitulată: covid 19_ravasila Octavian, înregistrarea intitulată:.....

Totodată, din adresa înregistrată de Primăria Timișoara, reiese că primarul Nicolae Robu i-a adus la cunoștință inculpatului Răvășilă Emilian Florin că a primit un stik care cuprinde mai multe înregistrări audio și video ale unor discuții purtate între Răvășilă Florin și persoane implicate în activitatea cimitirelor, care l-ar incrimina, înregistrări pe care Nicolae Robu i le-a predat inculpatului pentru a-i da posibilitatea să se apere în fața Corpului de Control și Antifraudă, care a primit misiunea să efectueze o cercetare asupra acestui caz”, se mai arată în dosarul ajuns la Tribunalul Timiș.

Dosarul pe scurt

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

RĂVĂȘILĂ EMILIAN FLORIN, la data faptelor director executiv al Direcției Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse I Est din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

- luare de mită în formă continuată,

- trafic de influență,

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,

- fals în declarații,

Persoană fizică, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

- complicitate la luare de mită în formă continuată,

- complicitate la trafic de influență,

- complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, (două fapte).

Afaceri paralele cu cazările Covid

În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție timișoreni notează că în perioada 2019 - 2020, inculpatul Răvășilă Emilian Florin, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi acceptat promisiunea remiterii de către administratorul unei societăți comerciale a unor sume reprezentând 50% din profitul ce urma să fie realizat de firma respectivă (procentaj de 50% estimat la valoarea de 859.955 lei), din încheierea unor viitoare contracte ce vizau concesionarea serviciilor de exploatare și întreținere a cimitirelor de pe raza municipiului Timișoara.

Pentru banii respectivi, inculpatul Răvășilă Emilian Florin trebuia să se asigure că firma omului de afaceri va câștiga licitațiile respective.

În aceste condiții, funcționarul public i-ar fi transmis omului de afaceri, prin același intermediar, informații nedestinate publicității care i-ar fi permis acestuia să câștige o licitație ce viza exploatarea și întreținerea cimitirelor umane situate pe str. Rusu Șirianu și pe Calea Șagului din Municipiul Timișoara – Lotul I.

În același context, inculpatul Răvășilă Emilian Florin, în calitate și de președinte titular al comisiei de evaluare, ar fi întocmit și semnat - Declarația de confidențialitate și imparțialitate, în care a menționat în mod nereal, printre altele, că nu are niciun interes direct sau indirect, de natură personală, financiară, economică ori de altă natură în referire la procedura de atribuire a contractului de mai sus.

Pentru „ajutorul” oferit, inculpatul Răvășilă Emilian Florin ar fi primit de la omul de afaceri sumele de 5.000 euro și 30.000 lei, reprezentând parte din procentajul de 50% promis anterior.

La data de 01 aprilie 2020, inculpatul Răvășilă Emilian Florin, beneficiind de ajutorul aceluiași intermediar, ar fi acceptat promisiunea remiterii, de către același om de afaceri, a sumei de 500 de lei pentru fiecare persoană decedată din cauza virusului COVID-19, pentru ca funcționarul să sprijine societatea acestuia în câștigarea contractelor de concesiune ce aveau ca obiect prestarea de servicii și activități necesare exploatării și întreținerii cimitirelor umane în care urmau să fie înhumate persoanele decedate din cauza virusului menționat mai sus.

2. În data de 01 aprilie 2020, inculpatul Răvășilă Emilian Florin, în aceeași calitate, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, l-ar fi convins pe același om de afaceri că are influență asupra funcționarilor publici cu atribuții în domeniul gestionării și combaterii pandemiei COVID-19 și asupra reprezentanților societăților comerciale care prestau servicii de cazare pentru persoanele aflate în carantină și că-i va determina pe aceștia să încheie mai multe contracte cu societățile omului de afaceri. Pentru acest „ajutor” inculpatul Răvășilă Emilian Florin ar fi acceptat promisiunea remiterii de către omul de afaceri a unui procentaj de 10 % din contravaloarea facturilor fiscale pe care societățile sale urmau să le încaseze pentru porțiile de mâncare livrate, precum și pentru serviciile oferite în legătură cu prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19.

Ulterior, la data de 08.04.2020, inculpatul Răvășilă Emilian Florin ar fi revenit asupra înțelegerii inițiale și i-ar fi pretins omului de afaceri, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 10 lei pentru fiecare porție de mâncare livrată (întrucât procentul pretins inițial, de 10%, ar fi reprezentat în final o sumă mai mică de 10 lei, aferentă fiecărei porții de mâncare livrate).

3. În cursul lunii iulie 2020, același om de afaceri, prin intermediul inculpatului cercetat în prezenta cauză, ar fi remis lui Căprariu Alin Sergiu, la vremea respectivă și în prezent, funcționar public în cadrul Biroului Monitorizare Trafic din Primăria municipiului Timișoara, suma de 8.800 lei pentru „ajutorul” acordat în obținerea contractului ce viza „prestări servicii aferente indemnizației de cazare pentru personalul carantinat în containerele Municipiului Timișoara” și a contractului de „prestări servicii aferente indemnizației de cazare a personalului din sistemul public sanitar conform O.M. 8/09.04.2020”.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:

CĂPRARIU ALIN SERGIU, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,

Persoană fizică, om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- dare de mită în formă continuată,

- cumpărare de influență,

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, (2 fapte).

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- 1 an de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, pe un termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi, în cazul lui Căprariu Alin Sergiu,

- 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, pe un termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi, în cazul omului de afaceri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.