Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a inițiat DNA un CIOBAN în arta `SPIONAJULUI`- GHIȚĂ CIOBANUL și-a DENUNȚAT `colegii` de breaslă în cazul certificatelor zootehnice

ghita ciobanul

Procurorii DNA de la Timișoara au deferit justiției, recent, peste 10 persoane, în special crescători de animale, pentru fapte de corupție, prin care se viza fraudarea bugetului UE din sectorul zoothenic.

Concret, ciobani, medici veterinari și ingineri zootehniști au încercat punerea în funcțiune a unui mecanism fraudulos de decontare a unor cheltuieli inexistente, pe tema unor rase de berbeci pretins deținute de crescătorii de animale.

Citește și: PEDEAPSĂ DURĂ cerută de procurorii DNA în cazul ex-secretarului de stat Mihnea Costoiu

Planul a fost demantelat încă din faza sa incipientă, după intervenția promptă a DNA, iar acum 12 persoane sunt judecate pentru faptele lor, marea majoritatea în faza de tentativă.

Dacă mecanismul nu ar fi fost descoperit la timp, arată anchetatorii DNA în actele lor, inculpații ar fi putut prejudicia bugetul UE cu aproape 160.000 de euro.

În acest dosar penal procurorii DNA de la Timișoara au avut suportul unui crescător de ovine de profesie precum și mărturia și detaliile de interior oferite de Gheorghe Dănulețiu, cunoscut după porecla „Ghiță Ciobanul”, din reclamele unei firme de telefonie mobilă din România.

Cioban de profesie, „spion” DNA de ocazie

„În 30.06.2021 (vol.1 f.1-3), martorul ( ), autorizat în aceeași zi și colaborator în cauză, a formulat un denunț din care rezulta faptul că o persoană care utiliza numele „( ) ( )”, în realitate, inculpatul ( ), potrivit unui anunț publicitar de pe site-ul OLX.ro, vinde certificate zootehnice pentru berbeci de rasă pură Țurcană împreună cu mijloacele oficiale de indentificare aferente (crotaliile), fără berbecii pentru care au fost emise, contra sumei de 1000 de lei/certificat și crotalii.

Totodată, din cuprinsul denunțului a mai rezultat că scopul acestor vânzări fictive de berbeci de rasă pură Țurcană, mai exact doar a certificatelor zootehnice falsificate și a crotaliilor aferente, era acela de a fi cumpărate de diferiți crescători de ovine din țară, proprietari ai unor exploatații de ovine, pentru a le utiliza până în data de 01.09.2021, în procedura privind schema de plăți directe în cadrul Sprijinului cuplat în sectorul zootehnic-campania 2021 (în continuare SCZ), sumele alocate în schema de sprijin SCZ provenind din fonduri europene F.E.G.A..

Citește și: `Băiat deștept` din Energie RUPE TĂCEREA după 10 ani - `O vedeam pe doamna Udrea..

Prin cumpărarea certificatelor zootehnice falsificate și a crotaliilor cu numerele matricole indicate în cuprinsul acestora, fără existența ovinelor masculi, crescătorii de ovine se puteau asigura că vor respecta, formal, procedura schemei de sprijin SCZ-campania 2021, reglementată de OUG nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022 precum și de Ordinul MADR nr. 45/2021 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți prevăzute de art. 1 alin.2 și alin.3 și art. 35 alin.3 din OUG nr.11/2021 iar în ultima parte a anului 2021, vor obține în mod necuvenit fondurile europene solicitate prin cererile unice de plată înregistrate în anul 2021, la centrele județene/locale ale APIA”, se arată în rechizitoriul transmis instanței de judecat, intrat în posesia STIRIPESURSE.

Potrivit Codului de Procedură procurorul poate dispune folosirea colaboratorului autorizat, după întocmirea unei ordonanțe de autorizare în care să se prevadă strict și limitativ ce probe să obțină colaboratorul în cauză și metodele exacte prin care se face acest lucru.

Totodată, prin actul respectiv se poate stabili ca respectivul colaborator să poarte tehnică pentru înregistrare de conținut audio-video sau poate efectua cadre fotografice necesare identificării unor persoane.

Ghiță Ciobanu a sprijinit cu detalii ancheta DNA

„Asemenea martorului denunțător (....), și martorul (....), a precizat că există un fenomen în rândul crescătorilor de ovine, de notorietate, care face și obiectul prezentei cauze, constând în aceea că, între crescătorii de ovine din România se vând certificate zootehnice și crotalii nefolosite, atribuite unor animale inexistente, principalii responsabili de această situație fiind proprietarul acestor ovine, medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în special cu ocazia identificării ovinelor, controlorii din cadrul asociaților de profil care efectuează activitatea de COP precum și funcționarii din cadrul ANZ care ar trebui să facă o serie de controale, mai serioase, în vederea prevenirii acestui fenomen, pentru ca România să aibă un Program real de ameliorare a rasei și cu efecte de durată, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1012/2016.

Din situația de fapt care se va expune la punctul II din prezentul rechizitoriu, se constată că toate cele relatate de martorii ( ), ( ) și ( ) au loc în realitate, din vastul probatoriu administrat rezultând activitatea infracțională care se circumscrie atât procedurii de întocmire și de eliberare a certificatelor zootehnice, precedată de procedura fictivă de efectuare a controlului oficial al producțiilor de asociațiile de profil, care atestă nereal deținerea de ovine de rasă pură cât și procedurii transferului fictiv de ovine, pe teritoriul României, precedată de o identificare fictivă în privința acelorași ovine inexistente, ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți”, mai notează anchetatorii DNA de la Timișoara.

Ciobani, veterinari și ingineri zootehniști, în gheara DNA

Procurorii DNA de la Timișoara au trimis în judecată, în stare de libertate și sub control judiciar, 12 inculpați, respectiv crescători de ovine, medici veterinari și ingineri zootehniști , pentru încercarea de fraudare a fondurilor europene pentru zootehnie, prin folosirea de certificate falsificate de atestare a unei rase de ovine.

Cei 12 inculpați vor fi judecați pentru tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (săvârșite sub diferite forme de participație), luare de mită, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și falsificare a înscrisurilor în certificatele zootehnice sau în alte evidențe oficiale (din Legea zootehniei nr. 32/2019).

Citește și: Hackerul luat în COLIMATOR de DIICOT ar DEȚINE ZECI DE BITCOIN urmare faptelor sale...

În rechizitoriul trimis judecătorilor de la Tribunalul Timiș procurorii notează că cercetările în prezenta cauză au vizat modalitatea frauduloasă prin care mai mulți crescători de animale ar fi încercat să obțină fonduri europene nerambursabile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în cadrul schemei de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ)-campania 2021, care are în vedere tocmai încurajarea procesului de ameliorare a rasei de ovine Țurcană pe teritoriul României, în acord cu strategia promovată la nivelul statelor membre UE.

Concret, în anii 2020 și 2021, cinci dintre inculpați ar fi intrat în posesia unui număr de 58 de certificate zootehnice care ar fi fost emise pe baza unor înscrisuri falsificate de medicii veterinari David Alin Cătălin și Dănescu Constantin Ionuț, de inginerul zootehnist Pascariu Lucian și de controlorul implicat în culegerea datelor genetice și performanțelor ovinelor implicate în procesul de ameliorare a rasei de ovine Țurcană.

Documentele respective, emise de o asociație de crescători de ovine din județul Hunedoara, care gestionează, la nivel național, Registrul Genealogic al rasei de ovine Țurcană, atestau că cele 58 de ovine, masculi, sunt animale de rasă pură, cu toate că animalele nu existau în realitate.

Pentru „ajutorul” acordat în acest sens, inculpatul Pascariu Lucian ar primit de la unul dintre cei cinci inculpați suma de 2.000 lei.

Ulterior, certificatele respective ar fi fost vândute (900-1.000 lei/bucată) împreună cu mijloacele oficiale de identificare (crotalii) unor fermieri de pe raza județelor Timiș, Arad și Caraș-Severin care le-au folosit în relația cu A.P.I.A pentru a dovedi îndeplinirea condiției necesare de obținere a fondurilor nerambursabile (un berbec cu certificat zootehnic la un număr de 35 de femele ovine).

În realitate, fermierii nu aveau în exploatație astfel de animale de reproducție de rasă pură Țurcană.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.