Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum acționa rețeaua evazioniștilor în care sunt implicați parlamentari și regii asfaltului

Dosarul in care Dragos Nedelcu, fost membru in CA al Realitatea Media, este acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani se transforma intr-o mega-ancheta care scoate la iveala o adevarata retea penala in care sunt implicati parlamentari si importanti oameni de afaceri.

Citește si: Au început să fie arestați regii asfaltului! Primele două nume cărora li s-a pus cătușe

Procurorii DIICOT au extins cercetarile in dosarul in care sunt cercetati Dragos Nedelcu, administrator al firmelor Nuts Consulting SRL si Pathwaz Advisors SRL, fost membru in CA al Realitatea Media, Bogdan Mitu, administratorul firmei Tape Computer, si senatorii Gabriel Mutu si Ernest Caloianu. Extinderea cercetarilor s-a facut pentru infractiunile de delapidare, spalare de bani, evaziune fiscala si aderare la grup infractional organizat, fiind vizate alte opt persoane, printre care Dan Besciu, de la Euroconstruct Trading, si Sandu Staicu, administratorul Activ Invest Construct.

Abonati la fondurile publice

Potrivit DIICOT, in perioada 2011-2014, Dragos Nedelcu, administrator de fapt al SC Nuts Consulting SRL, SC Pathway Adivisors SRL, SC C&D Best Design Concept SRL, si Marin Baicu, administrator de fapt al SC Baicons Impex SRL, SC LGB Transark SRL si SC Vio Top SRL, Dan Besciu, asociat si administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL si fost patron la Golden Blitz, Peter Praher si Josep Horneger, administratori la SC Swietelsky Baugesellschaft Mbh Linz Sucursala Bucuresti si, respectiv, SC Swietelsky Constructii Feroviare SRL, au initiat si constituit un grup infractional organizat ce a avut drept scop, obtinerea prin mijloace frauduloase a unor mari sume de bani, provenite din fonduri publice angajate de companii aflate in portofoliul Ministerului Transporturilor (Compania Nationala de Cai Ferate si CNADNR), pentru organizarea si derularea unor achizitii publice de lucrari de infrastructura feroviara si rutiera.

Patronii Straco Group, in reteaua penala

De asemenea, anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2011-2013, Alexandru Horpos, Traian Horpos si Vlad Ionel Vamesu, asociati si administratori ai SC Straco Group SRL, au dispus inregistrarea in contabilitatea societatii a unor facturi fiscale emise de SC Activ Invest Construct, administrata de Sandu Stancu, ce atestau operatiuni nereale, aferente executarii lucrarilor proiectului Apa Canal Ilfov, cu scopul de a deduce in mod nelegal TVA aferent si de a reduce cuantumul impozitului pe profit si dividende, datorate bugetului de stat. In dosar mai sunt urmariti penal, pentru fapte de evaziune fiscala si spalare de bani, senatorul Gabriel Mutu (PSD) si deputatul Mario Ernest Caloianu (UNPR).

Cine sunt regii asfaltului

Procurorii spun că aceștia erau abonaţi la contracte cu companiile statului, precum CFR şi CNADNR. Ei sunt acuzaţi că, în loc să se ocupe de autostrăzile şi căile ferate pentru care primeau bani de la stat, şi-au cumpărat proprietăţi de lux.

Prejudiuciul adus statului s-ar ridica la 7 milioane de euro.

Alexandru şi Traian Horpos, patronii Straco Grup, au câştigat ani de zile contracte bănoase pentru modernizări de drumuri şi construcţii de autostrăzi. Sunt proiecte de anvergură la care au lucrat în parteneriat cu drumari străini.

Printre ultimele lucrări se află cei 22 de kilometri din cei 82 ai autostrăzii Oraştie-Sibiu, dar şi şoseaua de mare viteză dintre Orăştie şi Deva. Compania a fost înfiinţată în 2003 şi a pornit la drum cu contracte primite de la primăriile din Bucureşti. A încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 140 de milioane de euro.

Abonat la contractele cu statul a fost şi Dan Besciu, unul dintre cei doi acţionari majoritari ai firmei Euroconstruct Trading '98. El a fost reținut miercuri seară. Compania a lucrat la realizarea autostrăzii spre Ploieşti, în asociere cu firmele altor doi regi ai asfaltului. Iar recent, i-a fost atribuit contractul pentru realizarea a 24 de kilometri din autostrada Sebeş-Turda.

Firma controlată de Dan Besciu are şi contracte de modernizare de cale ferată în asociere, printre altele, cu Transferoviarul lui Călin Mitică, un alt om de afaceri cercetat penal. Lucrările i-au adus lui Dan Besciu o avere de 50 de milioane de euro în ultimii ani, potrivit clasamentului din 2012.

Contractele Straco Grup

- Autostrada Orăştie - Deva

Lungime: 32,8 km.

Valoare proiect: 178 mil. euro

- Autostrada Orăştie - Sibiu, lotul 2

Lungime: 19,7 km.

Valoare proiect: 85,8 mil. euro

- Modernizarea DN 73

Valoare proiect: 65,4 mil. euro

- Modernizarea tronsonului de cale ferată Micăsa-Aţel

Valoare proiect: 208,7 mil. euro

Contractele Euroconstruct Trading '98

- Modernizarea liniei de cale ferată Vinţu de Jos-Simeria

Valoare proiect: 377,1 mil. euro.

- Autostrada Sebeş-Turda, lotul 2

Lungime: 24,3 kilometri

Valoare proiect: 120 mil. euro

-Autostrada Bucureşti - Ploieşti,

Lungime: 43 kilometri (Moara Vlăsiei - Ploieşti)

Valoare proiect: 297,905 mil. euro

(Sursa: CNADNR, CFR SA)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.