Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum ajung 'samuraii' să ne taie copiii în școli. Îi trimitem să învețe, dar să nu știm dacă vor veni teferi

Captura YT
Bataie olt scoala

Nici nu s-au stins bine ecourile scandalului de la Școala „Nicolae Titulescu“ din Capitală, acolo unde un elev a fost violat în toaletă și avem parte de o nouă poveste cu iz penal: un elev a fost atacat în curtea școlii și tăiat cu o macetă.

Cu adevărat grav este însă faptul că aceste cazuri de violență au devenit aproape o normalitate în sistemul de învățământ românesc. Practic, am ajuns să ne trimitem copiii la școală, dar să nu știm dacă vor veni teferi acasă.

Trei tineri sar gardul Liceului Tehnic „Iuliu Maniu“ din București. Era pauză, iar curtea, plină cu elevi. Înarmat cu o macetă, unul dintre ei, în vârstă de doar 15 ani, se îndreaptă către un elev de clasa a X-a cu care ar fi avut un conflict mai vechi.

După câteva replici scurte, cei doi se încaieră, însă victima nu are nicio șansă: băiatul este tăiat cu sabia în zona brațului. Agresorul fuge, dar este prins de poliție câteva ore mai târziu și reținut. În tot acest timp, elevul atacat este transportat la spital și intră direct în operație.

content-image

Un sistem plin de hibe

„Vorbim despre un fenomen aici. Vorbim despre dezinteresul unor cadre didactice care spun: Treaba mea este să predau lecția, nu mă interesează pe mine că un elev doarme cu capul pe masă, are ochii roșii sau prezintă semne ale consumului de substanțe psihoactive. Nu e treaba mea să spun cuiva că un elev are spray iritant lacrimogen sau cuțit la el. E treaba altora“, a explicat, pentru adevărul, Cosmin Andreica, șeful sindicatului Europol.

„Apoi, vorbim despre percepția și abordarea directorilor, care nu vor să rezulte din ceva că școala lor este nesigură. Și anumite chestiuni se mușamalizează. Este vorba despre reputație. Cum să admită că la nivelul școlii sau al liceului pe care îl conduc se consumă droguri, alcool sau intră elevii cu arme albe?

Apoi, abordarea părinților care spun: Cum adică? Un paznic să-mi verifice corporal sau în ghiozdan copilul? Dar ce, este infractor să-l controleze?. Și iată la ce se ajunge...“, a mai precizat sindicalistul.

Cât despre intrușii care pătrund nestingheriți în școli, aceștia sunt tot un produs al sistemului plin de hibe.

„Imaginați-vă cât de ușor este să arunci peste gard o borsetă în care ai ascuns un cuțit, după care ai intrat în școală, te-ai dus la locul unde ai lăsat arma, ai luat-o și ai aplicat lovitura dușmanului. Iar să intri în instituția de învățământ respectivă, este la fel de simplu. Iată, avem dovada, din păcate”, a continuat polițistul.

Prevenirea unor astfel de incidente stă în puterea directorilor

Acesta consideră că în linia întâi a luptei împotriva violenței în școli se află conducerea unităților de învățământ.

„Poliția este ultima instituție care are responsabilități în domeniu. Dacă tu, ca școală, nu ai reguli de acces clare, mecanisme eficiente de control...Nu poate poliția să stea la intrarea unui liceu și să facă controale corporale. Nu are poliția cum să stea pe etajul fiecărei școli sau în curte pe durata pauzelor ca să nu se înjunghie niște elevi. Poliția intervine când școala este depășită de situație, nu mai poate controla fenomenul”, spune Andreica.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.