Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum arată criteriile după care s-ar putea hotărî alocarea de fonduri UE către România (grafice CURS)

El Pais

Într-un articol anterior discutam cum propune modificarea a modificat criteriilor pentru alocarea de fonduri pentru țările membre. Aceste modificări, în general, sunt în defavoarea țărilor post-comuniste cele mai avansate dar favorabile țărilor din sud dar și României și Bulgariei.

content-image

Grafic: El Pais, bazat pe un document intern CE

CURS a publicat o serie de grafice ilustrând evoluția unora din criteriile menționate în presă ca determinând modul în care fiecare țară primește bani. Re-amintim cititorilor că, după noua formulă propusă dar neaprobată. PIB-ul va avea o pondere de 80% în alocarea banilor (PIB mai mic = alocare mai mare). Educația și șomajul în rândul tinerilor, împreună, vor conta cu 15% iar3% vor fi alocați în funcție de numărul de imigranți primiți.

Citiți și: Se schimbă modul de distribuire a banilor în Europa. Cine pierde și cine câștigă?

Deci să vedem cum stă România la aceste criterii și cum stau țările care au pierdut/ câștigat cel mai mult. În ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor (raportat la puterea de cumpărare în graficul CURS de mai jos), România rămâne, așa cum era de așteptat, în coada Uniunii, depășită doar de Bulgaria.

content-image

în ceea ce privește șomajul tinerilor (sub 25 de ani în grafic) România se află în prima jumătate a graficului cu 22% (în scădere față de aproape 24% în 2013, anul dinaintea începerii exercițiului bugetar curent.

content-image

Este interesant cum țări din Europa Centrală (Polonia, Ungaria, Cehia) au înregistrat scăderi dramatice la acest criteriu. Dacă exercițiul bugetar actual ar avea loc după criteriile propus acum, cele trei ar fi favorizate în alocarea de fonduri. Dar pe exercițiul bugetar viitor ele vor fi, dimpotrivă, defavorizate. Altfel spus, UE sporește importanța acestui criteriu imediat ce cele trei și-au rezolvat problemele. Este de așteptat să exista obiecții puternice aici.

Pentru mai multe grafice consultați documentul CURS.

 

 

 

 

Se schimbă modul de distribuire a banilor în Europa. Cine pierde și cine câștigă?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.