Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum arată o țară în care poliția nu mai funcționează (aproape) deloc

haiti

Rolul poliției într-un stat este unul extrem de important pentru a asigura liniștea și ordinea publică. Ce se întâmplă dacă nu mai există aproape deloc poliție? Un studiu de caz foarte relevant ar putea fi efectuat în Haiti, acolo unde bandele au luat în stăpânire capitala Port-au-Prince, iar oamenii se mobilizează pentru a-și face singuri dreptate.

Guvernul din Haiti solicită sprijin internațional prin trimiterea unor forțe de ordine care să restabilească pacea. În prezent, Haiti este măcinată de un adevărat război civil, iar bandele distrug aproape tot.

Bandele atacă, oamenii își fac dreptate singuri

Cel puţin 264 de persoane acuzate că aparţin unor bande au fost ucise de grupuri auto-proclamate de justiţiari cu începere din aprilie în Haiti, a anunţat joi ONU în ţara lovită de criză.

Confruntaţi cu incapacitatea poliţiei de a face faţă violenţei fără precedent a bandelor care controlează o majoritate a teritoriului capitalei Port-au-Prince, locuitorii au decis să-şi facă dreptate singuri.

"Poporul haitian este prins într-un coşmar în stare de veghe", a comentat mai devreme secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a vizitat sâmbătă Port-au-Prince.

"Situaţia umanitară este mai mult decât îngrozitoare. Bandele crude deţin controlul asupra populaţiei din Haiti", a adăugat el.

SUA se implică în Haiti

Statele Unite sunt "foarte activ angajate" în crearea unei forţe de poliţie internaţionale în Haiti, ţară minată de sărăcie şi violenţă, a afirmat joi secretarul de stat american, Anthony Blinken, la Georgetown, unde se află sediul CARICOM (ţările din Caraibe), notează AFP.

"Suntem în discuţii foarte active cu ţări din regiune şi din alte părţi. De asemenea, discutăm activ cu Naţiunile Unite (...) În parte, să ne asigurăm că ţările se angajează să joace un rol important în această forţă, în special prin identificarea unei ţări care ar juca rolul de lider. Din nou, suntem foarte activ implicaţi în această direcţie", a declarat Blinken."

"Observăm că este o mare urgenţă legată de această ţară. Lucrăm din greu pe mai multe linii de acţiune", a adăugat el.

"După cum aţi auzit de la liderii din Haiti, de la poporul haitian (...) există un consens cu privire la necesitatea unui fel de forţă multinaţională care să sprijine activitatea poliţiei şi să încerce să creeze un spaţiu şi o atmosferă mai sigure", a precizat secretarul de stat.

Este necesar ca "guvernul să poată recâştiga controlul fără să fie dominat de bande, aşa cum este cazul în multe părţi ale ţării", a subliniat el.

Premierul haitian, Ariel Henry, cere de aproape un an o intervenţie internaţională, dar nicio ţară nu s-a declarat încă pregătită să preia conducerea unei forţe de intervenţie.

Blinken, care a vorbit miercuri seara cu Henry, în marja summitului CARICOM din Trinidad şi Tobago, a chemat "comunitatea internaţională" "să se unească".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.