Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AUTODETONAREA primarului din Bratovoești îl BAGĂ în CORZI pe Claudiu Manda - ÎNTĂREȘTE acuzația de CORUPȚIE pentru demnitar, arată DNA

Facebook
claudiu manda

Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de fostul primar al comunei Bratovoești, Ion Marin, cu anchetatroii DNA, care ulterior a fost confirmat și definitivat de judecătorii de drepturi și libertăți, în care acesta a recunoscut instigarea făcută la adresa directorului AJPIS, Nicolae Simcelescu, ce are legătură strânsă cu pretinsa faptă a europarlamentarului Claudiu Manda, reprezintă unul dintre hopurile dificile din dosar pentru demnitar, arată DNA.

Procurorii DNA de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție l-au deferit justiției pe fostul șef al PSD Dolj, actual europarlamentar în PE, Claudiu Manda, pentru folosire a influenței ori autorității ca persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Citește și: `DELICATEȚEA` PIETREI de MOARĂ ce atârnă la gâtul EUROPARLAMENTARULUI Claudiu Manda

Alături de acesta va fi judecat de magistrații instanței supreme și Marius Nicolae Simcelescu, la data faptei directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, pentru  abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul.

STIRIPESURSE va prezenta în exclusivitate, detaliat, dedesubturile esențiale ale acestui dosar de mare corupție în care se susține în esență că, printr-un telefon și întâlniri subversive, în interesul partidului, au fost revocate acte esențiale ce au condus la susținerea nelegală pe linie financiară a peste 50 de persoane asistate social.

Referitor la infracțiunea pentru care a fost cercetat și trimis în judecată ex-șeful PSD Dolj, actual europarlamentar, Claudiu Manda, magistrații DNA arată pe larg sensibilitatea genului de faptă și dificila dovedire a acestui gen de infracțiune.

Citește și: Clișeele' europarlamentarului Manda, DEMONTATE FIR CU FIR de DNA - Celelalte INTERCEPTĂRI arată...

Cu toate acestea procurorii DNA dețin, arată ei, proba irefutabilă, o interceptare telefonică, o discuție defalcată și explicată pe larg de către Direcție.

Este de menționat faptul că la momentul interceptării discuției telefonice dintre Claudiu Manda și Marius Nicolae Simcelescu în biroul în care a avut loc discuția exista montată și tehnică de înregistrarea mabientală.

Interceptarea în cauză se regăsește în dosar dar ea a fost diseminată anterior în mass-media după ce a fost postată de către Claudiu Manda în spațiul public.

Manda afirma la acel moment pe o platformă de socializare că discuția avută de el cu șeful AJPIS Dolj este una cel puțin neutră, care nu ar indica comiterea sau baza factuală a vreunei fapte de corupție.

Greaua încercare...

„Astfel, prin adresa nr. 8347/09.06.2015 înregistrată la AJPIS sub nr. 14531/10.06.2015, Primăria Bratovoești a înaintat către AJPIS Dolj, în copie, mai multe adeverințe a două persoane, documente constatate lipsă la momentul controlului, cu explicația că acestea se găseau la acel moment în arhiva primăriei dar nu se aflau conexate la dosarele beneficiarilor de ajutor social. Totodată, Primăria Bratovoești a comunicat faptul că nu se impune măsura încetării plăților sociale conform celor stipulate în actul de control întrucât la acel moment dosarele beneficiarilor sunt complete.

Ulterior, directorul Simcelescu Marius-Nicolae a dispus martorei ..., consilier superior în cadrul AJPIS Dolj, coordonatoarea compartimentului VMG, să întocmească un referat de stomare a debitelor stabilite la nivelul comunei Bratovoești.

În data de 29.06.2015 Marciu Elidora a întocmit referatul respectiv, înregistrat la AJPIS Dolj sub nr. 16078/29.06.2015, aprobat de directorul Simcelescu Marius- Nicolae, prin care au fost anulate debite în cuantum de 315.850 lei, în privința a 59 de persoane menționate procesul-verbal de control și în cazul cărora se emiseseră deja 74 de decizii de recuperare a sumelor plătite necuvenit cu titlu de ajutor social.

Citește și: Situație GRAVĂ într-un dosar CLASAT al DNA cu `PROTAGONISTĂ` de LUX - 1,45 milioane euro RISCĂ..

Ca urmare a sesizării instanței cu acordul de recunoaștere a vinovăției în cadrul dosarului DNA nr. 439/P/2020 (disjuns din dosarul nr. 24/P/2015), prin Sentința nr. 462 din data de 29.10.2020 (voi. I, filele 140-150) pronunțată în dosarul nr. 7660/63/2020 al Tribunalului Dolj - Secția penală și pentru cauze cu minori, în prezent definitivă, primarul Marin Ion a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 1 an și 8 luni închisoare cu suspendare sub aspectul comiterii infracțiunii de fals intelectual prev. de art. 321 C.p. cu aplic, art. 35 alin. 1 C.p. (65 acte materiale) constând în aceea că în perioada 05-09.06.2015, în calitate de primar al cumunei Bratovoești, județul Dolj, a certificat un număr de 65 anchete sociale în privința mai multor beneficiari de ajutor social (VMG) din comuna Bratovoești, menționați în procesul-verbal de control al AJPIS Dolj nr. 1527 din data de 06.05.2015, înscrisuri oficiale întocmite la nivelul Primăriei Bratovoești de Picui Mihaela-Doinița, despre care primarul avea cunoștință că au caracter fals, în sensul că acestea au fost antedate și au atestat în cuprinsul lor împrejurări necorespunzătoare adevărului în ceea ce privește efectuarea în concret a activităților de anchetă socială menționată în cuprinsul lor”, potrivit actelor din dosarul DNA.

Condamnat pentru instigare la Manda

„Instanța a mai dispus desființarea înscrisurilor reprezentate de cele 65 anchete sociale întocmite de... (în prezent trimisă în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 321 C.p. cu aplic, art. 35 alin. 1 C.p., 65 acte materiale) și certificate de primarul Marin Ion constatând caracterul fals al acestora, în sensul arătat mai sus, respectiv că au fost antedate și au atestat în în concret a activităților de anchetă socială menționată în cuprinsul lor.

De asemenea, primarul Marin Ion a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare sub aspectul comiterii infracțiunii prev. de art. art. 47 C.p., rap. la art. 13 din Legea nr. 78/2000, constând în aceea că data de 05.06.2015, în calitate de primar al cumunei Bratovoești județul Dolj din partea PSD, în cadrul unei discuții avute cu Manda lulian-Claudiu, președintele Organizației PSD Dolj, privitoare la problemele pe care le aveau la nivelul Agenției Județeane pentu Plăți și Inspecție Socială Dolj (AJPIS Dolj) mai mulți simpatizanți și susținători ai PSD din comuna Bratovoești, beneficiari de ajutor social (VMG), în legătură cu obligarea acestora de către AJPIS Dolj de a restitui unele sume încasate nelegal cu titlu de ajutor social, l-a determinat cu știință pe Manda lulian-Claudiu să-și folosească influența și autoritatea pe care acesta le avea din poziția de președinte al PSD Dolj față de directorul AJPIS Dolj, inculpatul Simcelescu Marius-Nicolae, pentru a-l capacita pe acesta din urmă să se implice în soluționarea problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, acțiune întreprinsă de Manda lulian- Claudiu în scopul de a obține în mod necuvenit pentru sine, PSD și Ion Marin, sprijinul electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, aflați în situația respectivă și de a le procura acestora tot în mod necuvenit un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj”, mai notează DNA.

Dosarul pe scurt

În rechizitoriul transmis instanței supreme procurorii DNA au notat că în calitate de președinte al organizației județene Dolj a PSD, Manda ar fi intervenit, la data de 05 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, Simcelescu, simpatizant și militant al aceluiași partid, ocazie cu care și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurgeau din calitatea de președinte al organizației județene, pentru a-l capacita pe director să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești (Dolj), lucru pe care directorul instituției l-ar fi făcut prin încălcarea legii.

Intervenția lui Manda, notează ancehtatorii anticorupție, ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj.

Aceasta, arată DNA, în condițiile în care anterior, a avut loc un control desfășurat de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj prin care s-a constatat că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat (VMG), întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiții esențiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social.

Ca urmare, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la persoanele menționate în actul de control a sumelor plătite necuvenit cu titlu de VMG, iar concomitent a încunoștințat aceste persoane că trebuie să restituie în cel mai scurt timp sumele respective.

În acest context, în urma discuției purtate în data de 05 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuției, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale.

Ca urmare, AJPIS DOlj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei, reprezentând bani nerecuperați de la cele 59 de persoane menționate procesul-verbal de control al AJPIS DOlj și în cazul cărora se emiseseră deja deciziile de recuperare a sumelor plătite necuvenit.

AJPIS Dolj s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 315.850 lei, reprezentând prejudiciu material cauzat prin fapta inculpatului Simcelescu Marius-Nicolae.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curți de Casație și Justiție (instanță competentă pe motiv că unul dintre inculpați este în prezent membru al Parlamentului European) cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Citește și: Hackerul luat în COLIMATOR de DIICOT ar DEȚINE ZECI DE BITCOIN urmare faptelor sale...

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.