Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum arăta și ce mânca Dracula? O scrisoare veche de 550 de ani ar putea să ne arate detalii despre viața lui Vlad Țepeș

wikipedia.ro
vlad tepes

Oamenii de știință speră că „biomoleculele istorice” dintr-o scrisoare din secolul al XV-lea scrisă de însuși Vlad Țepeș, personaj care a inspirat romanul de vampiri al lui Bram Stoker, vor dezvălui mai multe despre Domnitorul Țării Românești, conform theguardian.com.

Gleb și Svetlana Zilberstein, doi oameni de știință supranumiți și „detectivi ai proteinelor” au cercetat cu atenție un document vechi de peste 500 de ani într-o cameră din Transilvania – semnat chiar de Dracula.

Care este misiunea celor doi oameni de știință? Vor să extragă material genetic din scrisorile scrise de Vlad Dracula lăsate acolo de transpirația, amprentele și saliva lui, pentru a putea construi o imagine nu numai asupra machiajului fizic al Domnitorului muntean, ci și a condițiilor de mediu în care a trăit: „A fost incredibil că am putut extrage moleculele lui Dracula în ziua în care romanul lui Bram Stoker a fost publicat acum 125 de ani”, a spus Gleb Zilberstein. „Nu am planificat în mod special această dată. Toată noaptea, după extragerea moleculelor lui Dracula, a plouat, câinii au urlat și afara a fulgerat. Era într-adevăr o atmosferă foarte magică. Contele Dracula și-a binecuvântat eliberarea din arhiva românească.”

Zilberstein a spus: „Prin analiza noastră, ne așteptăm să primim un instantaneu al unui portret molecular al lui Vlad Dracula atunci când a scris sau a semnat aceste scrisori – adică sănătatea lui, ce a mâncat și cum era atmosfera în jurul lui”.

Simțul teatral al lui Zilberstein încalcă știința de pionierat în centrul a ceea ce fac el și Svetlana. El a spus: „Datoria noastră este să găsim urmele biochimice rămase din momentul în care obiectul istoric a fost creat sau când a fost folosit de o persoană istorică. ”

Când sunt găsite „biomolecule istorice”, începem să le analizăm. Adică, pentru a determina compoziția moleculară și vârsta moleculelor istorice. Determinăm în principal proteine și metaboliți.”

Aceste molecule sunt mai stabile decât ADN-ul și oferă mai multe informații despre condițiile de mediu, sănătate, stilul de viață, nutriția persoanei istorice căreia i-au aparținut moleculele istorice.”

Soții Zilberstein s-au născut în Kazahstan și în ultimii 26 de ani au trăit și au lucrat în Tel Aviv, Israel. Împreună cu profesorul Pier Giorgio Righetti de la Universitatea Politehnică din Milano, ei au dezvoltat analiza biochimică folosită pentru extragerea proteinelor din articolele atinse sau purtate de oameni morți de mult.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.