Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum au votat turcii din Germania și Austria

World Affairs Journal
recep erdogan

Preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a obţinut un scor mai bun în rândul comunităii turce din Germania decât în ţara sa, scrie DPA, conform news.ro.

Susţinătorii săi au sărbătorit această victorie în stradă, în noaptea de duminică spre luni, agitând steaguri turce şi  ale formaţiunii sale AKP. Ei s-au plimbat în maşini pe bulevardul comercial Kurfuerstendamm, în coloane, şi au strigat "Recep Erdogan, liderul nostru”.

Parlamentarul german Cem Ozdemir, fostul co-lider al Partidului Verzilor, originar din Turcia, a criticat comportamentul susţinătorilor lui Erdogan în Germania şi a apreciat că ”ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi”.

”Ei nu-şi sărbătoresc doar dictatorul, ci îşi exprimă totodată respingerea democraţiei noastre liberale”, a declarat el pentru DPA:

Erdogan a obţinut 65,7% din voturile exprimate în Germania, după numărarea a 80% din voturile expriate în Germania, în timp ce per ansamblu a obşinut 52,5% din voturile exprimate de turci.

Cel mai important rival al său, Muharrem Ince, reprezentantul Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democraţi), a obţinut doar 21,5% (30,6% în faţă) din sufragii.

În alegerile legislative, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) al lui Erdogan a obţinut o majoritate absolită de 56,3% în rândul turcilor din Germania - iar în total 42,5% din voturile exprimate.

Preşedintele comunităţii turce în Germania Gokay Sofuoglu apreciază că acest scor obţinut de Erdogan în Germania se datorează imigranţilor veniţi pe teritoriul german în anii '60 să ajute la reconstrucţia ţării după al Doilea Război Mondial.

Mulţi dintre ei provin din zone conservatoare, apreciază el, şi sunt mai puţin interesaţi de drepturile omului.

”Pentru ei, Erdogan este cel care a construit spitale, autostrăzi şi centre comerciale”, a declarat Sofuoglu.

Cetăţenii turci şi-au exprimat opţiunea până pe 19 iunie în Germania, în 13 locuri. Participarea la acest dublu scrutin a atins un nivel-record de 49,7%, reprezentând  1.443.585 de turci eligibili din Germania.

În Austria, o majoritate de 70% sintre tucii care s-au prezentat la urne au votat cu Erdogan, potrivit unor rezultate după numărarea a două treimi din sufragii.

Acesta ar putea fi un răspuns dat de turcii din Austria după ce autorităţile din această ţară au închis moschei, apreciază Sofuoglu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.