Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum explică sociologii creșterea natalității în Cluj-Napoca

Pixabay
demografie natalitate

Tinerii din Cluj-Napoca încep din ce în ce mai mult să pună accentul pe viața de familie în detrimentul carierei, explică sociologii creșterea natalității din ultimii ani. Dacă în 2008 s-au născut peste 5.600 de copii, în 2019 numărul lor a ajuns la 7.000, relatează news.ro

Vezi și: Dieta vedetelor face minuni: Cum a reuşit Adele să slăbească zeci de kilograme

Orașul Cluj-Napoca a înregistrat în ultimii 12 ani o creștere constantă a numărului de copii născuți, asta în condițiile în care Primăria nu are o politică de natalitate, ci doar aplică un concept de creștere a calității vieții.

„Dacă în 2008-2009 aveam în jur de 5.600 de copii născuți în medie în fiecare an, am sfârșit 2019 cu un număr de aproape 7.000. După părerea noastră, această cifră arată că orașul își atinge obiectivele strategice pe care și le-a asumat, după cum știți obiectivul strategic este de a crește calitatea vieții. Se nasc mai mulți copii la Cluj-Napoca pentru că orașul oferă un stil de viața pe placul celor care aleg sa vină aici, un sistem educațional din ce în ce mai bun și care își asumă datoria de a se îmbunătăți continuu, un spațiu public a cărei calitate dorim să o creștem și bineînțeles o componentă de participativitate pe care administrația și-o asumă și care există la Cluj-Napoca. Oamenii aleg să se mute în acest oraș sa doar să vină și să nască copiii în acest oraș pentru că le oferă garanția că lucrurile vor funcționa bine”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Siguranța zilei de mâine și tendința de a pune mai mult preț pe viața privată sunt alți factori care încurajează familiile tinere să facă copii, spun specialiștii.

„Cred că sunt o serie de factori care ar putea explica acest fenomen. Pe de-o parte ponderea populației tinere din populația orașului, avem în Cluj avantajul construit de universități care atrag și aduc în Cluj o mulțume de tineri. Pe de altă parte, sectorul privat profită, este deosebit de atractiv pentru mulți tineri din România. Vorbim și de stabilitatea financiară și eliminarea aspectului sărăciei care conferă siguranță mai mare celor care își doresc să aibă doi, trei sau mai mulți copii sau să aibă copii și în al treilea rând cred ca putem spune și despre o schimbare de optică în ceea ce înseamnă raportul viață privată și viața profesională. Există o tendință din ce în ce mai mare de a aprecia, de a revaloriza familia, viața de familie în detrimentul carierei sau a câștigurilor profesionale", a spus sociologul Ioan Hosu.

Potrivit statisticilor, în 2008 în Cluj-Napoca s-au născut 2.810 băieți și 2.795 fete, raport care s-a inversat în 2019, când s-au născut 3.370 de băieți și 3.593 de fete.

Primăria a pus bazele conceptului de creștere a calității vieții începând cu mandatul de primar al lui Emil Boc din anul 2004, acesta fiind inclus în strategia de dezvoltare a orașului până în 2027.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.