Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum fuge Dragnea de moţiunea de cenzură pe care o tot promite baronilor

Adevarul:

Liviu Dragnea ţine vie în spaţiul public tema depunerii unei moţiuni de cenzură, cu scopul de a-i păcăli pe baronii locali, care nu mai au răbdare pentru a ajunge la Putere. De fapt, Dragnea nu are niciun gând să dărâme Guvernul Cioloş...
După victoria obţinută de PSD la alegerile din 5 iunie, baronii PSD au venit la Bucureşti şi au reluat solicitările de a da jos Guvernul Cioloş, idee susţinută puternic de fostul premier Victor Ponta. Ca urmare a acestor presiuni, Liviu Dragnea a iniţiat noi consultări cu liderii ALDE şi UNPR, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Steriu, pentru a le arăta social-democraţilor că face demersuri pentru reinstalarea unui nou Guvern format din PSD-UNPR-ALDE.
De fapt, Liviu Dragnea nu are nicio intenţie de a da jos Guvernul Cioloş până la alegerile parlamentare şi a orchestrat aceaste consultări doar de ochii baronilor PSD, care nu mai au răbdare să aştepte toamnă pentru a intrra la guvernare. „Ideea de a depune moţiune de cenzură o avem toţi. Stăm cu ea în suflet. Dar, după ce depunem moţiunea de cenzură, de a doua zi nu punem noi Guvernul, asta e cert, şi ajungem tot la alegeri anticipate, care se pot întâmpla în octombrie“, a explicat Dragnea.
Argumentele liderului PSD sunt însă doar parţial adevărate. Potrivit Constituţiei, preşedintele „poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură“. Liviu Dragnea pleacă de la certitudinea că preşedintele Klaus Iohannis nu va desemna un premier de la PSD, chiar dacă acesta va fi susţinut de o majoritate parlamentară, şi va dizolva Parlamentul, ceea ce conduce la organizarea de alegeri anticipate.
Dragnea a explicat în mai multe rânduri că Iohannis se va opune desemnării unui premier de la PSD, la fel cum a făcut şi după demisia Guvernului Ponta, când PSD l-a propus pe Liviu Voinea în funcţia de prim-ministru. Atunci, propunerea PSD nu se baza însă pe o majoritate parlamentară pentru că UNPR a întors spatele PSD în ultimul moment, fapt ce i-a dat posibilitatea lui Iohannis să-l desemneze pe Dacian Cioloş în funcţia de premier.
PSD ar putea da jos Guvernul
În acest moment, PSD-UNPR-ALDE formează o majoritate în Parlament şi ar putea da jos Guvernul printr-o moţiune de cenzură înainte de sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, care se încheie la 1 iulie. În octombrie, luna avansată de Dragnea pentru organizarea de alegeri anticipate, PSD va pierde majoritatea ca urmare a încetării mandatelor a peste 20 de parlamentari care au fost aleşi primari.
Lipsa unei majorităţi parlamentare va fi şi argumentul din toamnă a lui Dragnea de a nu depune o moţiune de cenzură. În plus, organizarea de alegeri anticipate ar însemna accederea la Putere a PSD cu doar o lună mai devreme pentru că alegerile parlamentare vor avea loc în noiembrie. În consecinţă, depunerea unei moţiuni de cenzură nu este decât o altă temă falsă lansată de Dragnea, în încercarea de a-i păcăli pe social-democraţi până în toamnă.

Ziarul Financiar:

Polonia este ţara est-europeană cel mai expusă la Brexit, având în vedere numărul mare de polonezi care muncesc în Marea Britanie şi importanţa pe care o au pentru economie banii trimişi acasă de ei şi fondurile europene.
Economia poloneză este cel mai mare beneficiar al fondurilor date de Uniune, iar Marea Britanie este al treilea cel mai mare contribuabil net la bugetul UE.
Această expunere şi riscurile care derivă din ea se reflectă în cursul de schimb al zlotului, care în ultimele zile a înregistrat cel mai accentuat declin faţă de dolar dintre monedele ţărilor emergente din UE. Depre­cierea monedei înseamnă probleme pentru cei cu credite în valută. Ieri, zlotul începuse să recupereze din pierderi.
Astfel de volatilitate este ceva normal pentru moneda poloneză în vremuri de criză pentru UE. Pentru polonezii care trăiesc în Marea Britanie, zlotul este cea mai mică îngrijorare. Un studiu al companiei de asigurări Euler Hermes a găsit că dacă Marea Britanie iese din UE, jumătate din polonezii de acolo - circa un milion de polonezi locuiesc în această ţară - şi-ar putea pierde locurile de muncă, scrie Radio Polonia. Analiza a găsit, de asemena, că în caz de Brexit s-ar putea reduce semnificativ exporturile poloneze, având în vedere că pentru Polonia Marea Britanie este cel mai im­portant partener comercial din afara zonei euro. Limitarea accesului la piaţa britanică ar accentua pro­blemele create pentru exportatori de diferitele interdicţii privind afacerile pe piaţa rusească.
„Cel puţin jumătate din polonezii care lucrează în Regatul Unit îşi vor pierde locurile de muncă. De aseme­nea, potrivit estimărilor economiş­tilor de la Euler Hermes, pierderile privind exportul de produse ali­mentare poloneze se pot ridica la suma considerabilă de 100 mil. euro pe an“, se arată în analiza citată.
Viitorul incert al Marii Britanii în UE îi sperie şi pe polonezii din Polonia, care se gândesc să plece la muncă în străinătate. Ei iau în considerare acum alte destinaţii, cum ar fi Germania, potrivit unui sondaj realizat de Work Service, o agenţie poloneză de resurse umane. 18% dintre cei 671 de participanţi au spus că Marea Britanie este destinaţia lor preferată pentru a munci în străinătate, faţă de 30% în toamnă, potrivit Reuters.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.