Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum își bate joc Parlamentul de deciziile CCR. Codul Penal, aproape blocat de pasivitatea aleșilor

CCR

Parlamentul  continuă  să ignore deciziile  Curții Constituționale   și  să nu pună  în acord  legile cu  hotărîrile  luate de  judecătorii  acestui  for.  De ani  buni,  peste  aceste decizii s-a  așternut  praful, iar  cu fiecare  norificare  venită de la CCR, parlamentarii  s-au  încăpățânat să le ignore. Până acum, când  s-au trezit  că s-au adunat peste 50 de decizii de  neconstituționalitate numei pe  Codul Penal și cel de procedură  penală.

Situația a   fost  sesizată de  către udemeristul  Marton Arpad în ședința Biorului Permanent al Camerei Deputaților din data de 30  octombrie. Indignat în fapt  pe CCR mai mult decât pe proprii colegi  de legislativ care nu   făcut   nimic  ca  să modifice actele  normative  în cauză în  conformitatea  cu deciziile Curții,  Marton Arpad s-a plâns  conducerii Camerei că  cele couă coduri  au devenit  aproape inaplicabile.

"Ce se întâmplă cu aceste decizii ale Curţii Constituţionale? (...) Totuşi, ce face Parlamentul ca aceste observaţii ale Curţii Constituţionale să-şi facă efectul, pentru că sunt astfel de decizii care datează de ani întregi şi care în continuare nu sunt aplicate, ori iniţiativele parlamentarilor sunt băgate în sertare fără să se dezbată, ori Guvernul, în loc să intervină cu nişte proceduri normale, parlamentare şi pe textul Deciziei Curţii Constituţionale, în cel mai bun caz intervine cu o ordonanţă de urgenţă care, din contra, încalcă şi mai grav Constituţia României şi este în contradicţie flagrantă cu Decizia Curţii Constituţionale. Eu pur şi simplu nu înţeleg ce se va întâmpla în acest domeniu, pentru că văd că practic avem un Cod penal şi un Cod de procedură penală în care aproape dacă mai există text, articol de lege care să fi rămas în picioare, fără o decizie potrivnică a Curţii Constituţionale (..) probabil un nou Parlament se va deştepta şi în sfârşit va da curs acestor demersuri.", a  susținut  deputatul UDMR.

Reprezentant  al majorității parlamentare care  timp de patru ani  nu a  făcut mai nimic ca  să  corecteze această situație,  social-democratul  Florin Iordache a recunoscut această situație de fapt, dar a pasat  răspunderea  în brațele  colegilor din comisia juridică.

"Din câte ştiu eu, sunt la acest moment peste 50 de Decizii ale Curţii Constituţionale care vizează diverse articole din Cod. Procedura normală era ca să ne propună Comisia juridică un text pe acele texte, împreună cu ministerul, pentru că, trecând cele 45 de zile, trebuia venit în plen cu un raport. Dacă nu avem acest raport…Eu sper că va fi mai harnică viitoarea Comisie juridică din Parlament, astfel încât să ţinem cont obligatoriu de observaţiile Curţii (...) Noi, în lipsa unui raport de la Comisia juridică nu putem merge mai departe la plen. Că deputaţii din Comisia juridică sau orice deputat avea drept de iniţiativă…, dar fără un raport discutăm degeaba.", a arătat președintele Camerei.

În prezent, Guvernul a  fost nevoit  să ia situația în propriile  mâini  și să încerce  punerea  în acord a tuturor deciziilor  Curții în materie de cod penal  prin emiterea în data de 16 mai a  ordonanței 18/2016. În prezent,  respectivul act  normativ  se află blocat la nivelul comisiei juridice a  Camerei Deputaților.  În urmă cu o lună, Guvernul a mai emis o nouă  ordonanță  pentru  a racorda   Codul Penal cu deciziile CCR  luate pe acest domeniu apărute până la data de 1 octombrie și  sunt  toate  șansele ca și  aceasta să fie  îngropată pe la comisii.

Pasivitatea Parlamentului față de transcrierea deciziilor CCR în  legile declarate  neconstituționale  nu este o surpriză. În  primăvara  acestui an,   fostul președinte  al Curții, Augustin Zegrean  bătea obrazul legislativului  din această  cauză.

''Să luăm o bâtă să îi batem cu bâta. Altfel ce putem face? Noi ţinem o evidenţă pe site-ul Curţii, unde toată lumea poate să vadă care legi au fost declarate neconstituţionale, ce s-a întâmplat cu ele. În principal este vorba despre o ordonanţă (OUG-n.r.) 55. Am spus faceţi ceva. Nu au făcut nimic nici până în ziua de astăzi.  (...) Noianul acesta de legi (necorelate cu deciziile CCR-n.r.), peste 14.000 de legi în vigoare, greu să mai fie corelate. Ar trebui să o luăm de la captăt. Să le ştergem să facem altele'',  susținea  atunci fostul şef al CCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.